Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/06/2010

Ειδική διεθνής συνάντηση αριστερών κομμάτων για την Παλαιστίνη στο πλαίσιο του 6ου Συνεδρίου του ΣΥΝ -- Ψήφισμα για το νέο έγκλημα της Ισραηλινής Κυβέρνησης

Η ειδική συνάντηση αριστερών κομμάτων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 4 Ιουνίου 2010 με την ευκαιρία του 6ου Συνεδρίου του Συνασπισμού, ενέκρινε το ακόλουθο ψήφισμα:

Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο το νέο έγκλημα της κυβέρνησης του Ισραήλ που διαπράχθηκε στα διεθνή ύδατα και είχε ως αποτέλεσμα την δολοφονία ανθρώπων που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Ένα έγκλημα ενάντια στο «στολίσκο της ελευθερίας», ενάντια στους αλληλέγγυους πολίτες του κόσμου.

Το έγκλημα αυτό αποτελεί στίγμα και για την διεθνή κοινότητα, που θα έπρεπε να είχε παρέμβει εγκαίρως για να εξασφαλίσει την ομαλή παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας και να προστατεύσει τις ζωές των ακτιβιστών. Ιδιαίτερη είναι  η ευθύνη της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της  Ευρωπαϊκής Ένωσης για το γεγονός ότι ο απάνθρωπος και παράνομος αποκλεισμός της Γάζας διατηρείται επί χρόνια με την υποστήριξη τους.

Το άμεσο αίτημα της παγκόσμιας κοινής γνώμης είναι να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων της τραγωδίας αυτής. Η κυβέρνηση του Ισραήλ πρέπει να καθίσει στο σκαμνί της διεθνούς δικαιοσύνης.  Σʼ αυτή την κατεύθυνση θα υποστηρίξουμε κάθε δράση των ακτιβιστών που υπέστησαν την επίθεση.

Ζητούμε μια αξιόπιστη και διαφανή διεθνή έρευνα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το νέο  έγκλημα του Ισραήλ.

Ο βάρβαρος αποκλεισμός της Γάζας – που στοιχίζει καθημερινά ζωές αμάχων και παιδιών- πρέπει να τερματιστεί αμέσως.

Καλούμε όλα τα κράτη να ακυρώσουν αμέσως κάθε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.

Καλούμε την ΕΕ και τα κράτη – μέλη της να παγώσουν την συμφωνία σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ισραήλ.

Εκφράζουμε την απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη μας με τον Παλαιστινιακό λαό και τον αγώνα του για ελευθερία, ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια.  Για την εφαρμογή των αποφάσεων τοη ΟΗΕ, τον τερματισμό της Ισραηλινής κατοχής και την δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα  την Ανατολική Ιερουσαλήμ καθώς και το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων.

Καταδικάζουμε την συνεχιζόμενη Ισραηλινή πολιτική σφετερισμού  Παλαιστινιακής γης και εποικισμών  στα κατεχόμενα από το 1967 Παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Καθώς και την κατασκευή του «τείχους του απαρτχάϊντ» στην Δυτική Όχθη.

Απευθύνουμε ιδιαίτερη έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Παλαιστίνης για εθνική συμφιλίωση και ενότητα και υποστηρίζουμε τις σχετικές προσπάθειες της PLO  και άλλων δυνάμεων.

Χαιρετίζουμε τις αριστερές και φιλειρηνικές δυνάμεις στο Ισραήλ που μάχονται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, καταδικάζουμε τις επιθέσεις που δέχονται και διακηρύσσουμε την αλληλεγγύη μας μαζί τους με κάθε δυνατό τρόπο.

Θεωρούμε επίσης κοινό μας καθήκον να εντείνουμε την εκστρατεία  μας για μια Μέση Ανατολή χωρίς πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής και για την συμμόρφωση όλων των χωρών της περιοχής με την Συμφωνία μη- Διασποράς των Πυρηνικών όπλων.

Επαναλαμβάνουμε την δέσμευση μας να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για ένα ακόμα πιο μεγάλο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό, για ειρήνη και δικαιοσύνη στη Μέση Ανατολή.