Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/06/2010

Συνέντευξη του Δημήτρη Βίτσα στον Ανδρέα Παπαδόπουλο, ΑΥΓΗ

* Η νέα σελίδα για τον ΣΥΝ μετά το συνέδριο τι "γράφει";

Τα συνέδρια κρίνονται σε βάθος χρόνου. Έχω την άποψη ότι θ' αναφερόμαστε συχνά στο 6ο Συνέδριο του ΣΥΝ και μάλιστα για καλό. Ήταν ένα δύσκολο συνέδριο, σε μια δύσκολη εποχή, αναγκαίο. Ο επίλογος της Πολιτικής Απόφασης δίνει και τη γενική αλλά και σαφή εντολή - πλαίσιο προς τη νέα ΚΠΕ και τον πρόεδρο του κόμματος. Να γίνει ένα νέο ξεκίνημα του κόμματος, ένα νέο ξεκίνημα της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς ώστε ν' ανταποκριθούμε με πολιτική, ιδεολογική και οργανωτική επάρκεια στις νέες συνθήκες. Μπορούμε να γίνουμε ο φορέας αναγέννησης του ΣΥΡΙΖΑ, της κατάκτησης της ενότητας όλης της αριστεράς και της δημιουργίας μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας. Μπορούμε να γίνουμε η ψυχή των αντιστάσεων ενάντια στη νεοφιλελεύθερη επίθεση. Ο χώρος που θα μετατρέπει τη δυσαρέσκεια, την οργή και την απόγνωση της κοινωνίας σε δημιουργική αντεπίθεση. Σημαντικό ζήτημα, σʼ αυτές τις συνθήκες, είναι να γίνουμε κόμμα. Αριστερό, δημοκρατικό, πλουραλιστικό, με λειτουργικότητα και ενιαία φωνή. Μπορούμε και αναλαμβάνουμε την ευθύνη να το κάνουμε.

* Αιφνιδιαστήκατε από την αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας; Πιστεύετε ότι μπορούσαν να γίνουν, όχι μόνο την τελευταία στιγμή στο Συνέδριο, κινήσεις εξομάλυνσης;

Είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη και συγχρόνως ένα σημαντικό πολιτικό λάθος απʼ την πλευρά των συντρόφων. Όλοι γνωρίζουν τις προσπάθειες που έγιναν, όχι μόνο το τελευταίο διάστημα, αλλά όλο τον προηγούμενο χρόνο, από τις ευρωεκλογές και μετά. Είναι φανερό πως έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις για το τι είναι το κόμμα. Εξακολουθώ να υποστηρίζω πως το κόμμα είναι μια εθελοντική συλλογική οντότητα, που συλλογικά αποφασίζει και δρα και όπου όλα τα μέλη είναι ίσα και τα στελέχη έχουν μεγαλύτερη ευθύνη. Δηλαδή το κόμμα δεν είναι μαζικός χώρος όπου τα στελέχη εκφωνούν την πολιτική τους άποψη ούτε δίκτυο αναπαραγωγής ηγετικών προσωπικοτήτων. Σε κάθε περίπτωση περιθώρια χρόνου υπάρχουν. Ας ξανασκεφτούμε όλοι και όλες, με δεδομένη όμως την απόφαση του Συνεδρίου.

* Υπάρχει χώρος για τη συγκρότηση αυτόνομου κόμματος της ανανεωτικής αριστεράς;

Οι μεγαλύτεροι από εμάς, εδώ και 25 τουλάχιστον χρόνια, κινούμαστε σε ενοποιητικούς ρυθμούς και δρόμους. Η πραγματική κατάσταση επιβάλλει την ενιαία δράση της αριστεράς. Εγκαλούμε συχνά την ηγεσία του ΚΚΕ για ανθενωτική τακτική. Γιατί λοιπόν να ψάχνουμε για χώρους ξεχωριστούς, όταν μπορούμε όλοι μαζί να τους καλύψουμε όλους; Δείτε τα σημερινά προβλήματα. Αφαίρεση του 30% των εισοδημάτων, πλήρης αποδόμηση του ασφαλιστικού, βίαιη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, ισοπέδωση των κοινωνικών δικαιωμάτων, πολιτικός και κοινωνικός αυταρχισμός και πριν απ' όλα μηχανισμός κυβέρνησης - Ε.Ε. - ΔΝΤ. Και συγχρόνως αυτοδιοικητικές εκλογές και αντιαναπτυξιακές κυβερνητικές πολιτικές. Τι θα κάνουν οι σύντροφοι που αποχώρησαν ή οι βουλευτές που «ανεξαρτητοποιήθηκαν»; Θα σταθούν απέναντι και ενάντια στις κυβερνητικές επιλογές. Και χρειάζονται αυτόνομο και ξεχωριστό χώρο για να το κάνουν; Θεωρώ πως όχι. Ο ΣΥΝ είναι ο χώρος. Δεν υπάρχει ζήτημα ότι δυσκολεύεται η διαφορετικότητα. Στον ΣΥΝ έχουν ακουστεί έως και παραδοξότητες. Πάντοτε με συντροφικό πνεύμα τα συζητούμε όλα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Και πρέπει να σκεφτούν οι σύντροφοι μήπως στο όνομα της διαφορετικότητας διολισθαίνουν στον δρόμο της μονολιθικής αντίληψης.

* Πολλοί, ανάμεσά τους και βουλευτές, έχουν δηλώσει ότι εγείρεται ηθικό - πολιτικό θέμα όταν βουλευτές που έχουν εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ αποχωρούν και παραμένουν στη Βουλή. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Ας αφήσουμε λίγο χρόνο σε όλους μας πριν προτρέξουμε σε ηθικό-πολιτικά προτάγματα. Κανείς δεν εκβιάζεται. Από τις επιλογές όλων μας απορρέουν συνέπειες και οι αριστεροί και αριστερές, όπως και όλη η κοινωνία, κρίνουν. Το 4,6% των βουλευτικών εκλογών κατακτήθηκε σε όλη την Ελλάδα, από τη μονοεδρική Ευρυτανία ώς την πολυεδρική Β' Αθήνας, όλοι συνέβαλαν να κατακτηθεί και να σταλεί στην Βουλή 13μελής Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Το μπαλάκι είναι απ' τη μεριά των 4 συντρόφων βουλευτών.

* Σε τι συνίσταται η νέα πολιτική πρωτοβουλία που εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας ότι θα αναλάβει για τον ΣΥΡΙΖΑ; Πώς μεταφράζεται η αποστροφή του προέδρου του ΣΥΝ “τέρμα το κρυφτούλι” σχετικά με το σχέδιο του Αλ. Αλαβάνου και του "Μετώπου";

Η Πολιτική Απόφαση του Συνεδρίου είναι σαφέστατη.

Ο ΣΥΝ θα εργαστεί το επόμενο διάστημα για:

Τη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού συμβολαίου φερέγγυας συνεννόησης μεταξύ των συνιστωσών, που θα δίνει νέα ώθηση στο ενωτικό εγχείρημα και θα δημιουργεί προϋποθέσεις για την υλοποίηση των συναινετικών αποφάσεων των συνδιασκέψεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Την αποκατάσταση κλίματος αλληλεγγύης και συντροφικότητας μεταξύ των συνιστωσών που συναπαρτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη και τη διεύρυνσή του.

Τέλος, πρέπει να αποκατασταθεί ο σεβασμός της ιστορικότητας και της ιδιαιτερότητας κάθε συλλογικότητας που συμμετέχει στον ΣΥΡΙΖΑ. Να αισθανθούν ακόμα και οι πιο μικρές δυνάμεις της συμμαχίας ότι δεν παίζουν περιθωριακό ρόλο και ότι υπολογίζεται ισότιμα η άποψή τους, χωρίς όμως να αγνοείται ο υπαρκτός συσχετισμός δυνάμεων.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζω πως οι πολιτικές συμμαχίες στηρίζονται σε ενιαίο πρόγραμμα, που περιέχει την κοινή προγραμματική συνισταμένη των συνιστωσών, και σε κοινό πολιτικό σχέδιο, επί της συγκυρίας τουλάχιστον. Άρα στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και σε κάθε πολιτική συμμαχία, δεν μπορούν να υπάρχουν ανταγωνιστικά προγράμματα ή σχέδια. Μπορούμε να το καταφέρουμε.

* Πόσο βάση έχουν οι φόβοι ότι, σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής και πολιτικής κρίσης, η ριζοσπαστική αριστερά σε πρώτη φάση, ίσως ολόκληρη η αριστερά μεσοπρόθεσμα, θα οδηγηθούν σε πολυκερματισμό και πολιτική περιθωριοποίηση; Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε για να αποφευχθεί η εξέλιξη αυτή;

Να αποφύγουμε τη λεγόμενη ιταλοποίηση. Μόνο κακό μπορεί να κάνει στην αριστερά και στη χώρα. Είναι γνωστό πως σε συνθήκες μεγάλης οικονομικής κρίσης υποχωρεί η δημιουργικότητα -συστατικό στοιχείο κάθε αριστερής αντίληψης- και δυναμώνει ο κοινωνικός φόβος και ο ατομικός συντηρητισμός. Μπορούμε όμως να αντιπαλέψουμε αυτή την κατάσταση και να μετατρέψουμε την οικονομική κρίση «σε κρίση τους». Όχι απλώς να βελτιώσουμε τη θέση της αριστεράς, αλλά να ανατρέψουμε το πολιτικό σκηνικό υπέρ μας. Έχουμε επιλέξει ως τακτική την αντίσταση και την προβολή των ριζοσπαστικών εναλλακτικών πολιτικών. Η πρόσκληση σε όλες τις δυνάμεις της αριστεράς, από τη σοσιαλιστική αριστερά ώς την εξωκοινοβουλευτική, είναι δεδομένη. Δεδομένη είναι και η πρόσκληση στις δυνάμεις της ριζοσπαστικής οικολογίας, αλλά και σε κάθε άνθρωπο καλής πίστης που θέλει να αντισταθεί και να δημιουργήσει. Μαζί μπορούμε.

* Στο Συνέδριο υπήρξε ευρεία υπερψήφιση της Πολιτικής Απόφασης, άνετη επανεκλογή του Αλ. Τσίπρα και οριακή πλειοψηφία στη λίστα της Αριστερής Ενότητας στην ΚΠΕ. Ποιο είναι το μήνυμα; Μονοτασική διαχείριση του ΣΥΝ ή ευρεία συνεννόηση, με δεδομένη μάλιστα την αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας;

Δεν μπορεί να υπάρξουν λογικές μονοτασικής διαχείρισης ή συνεννοήσεων κάτω απ' το τραπέζι. Μπορεί μόνο να υπάρξει δημοκρατική, αποφασιστική και αποτελεσματική λειτουργία κόμματος με όλους και την Ανανεωτική Πτέρυγα μέσα. Οι ρυθμίσεις είναι ένα πρώτο βήμα. Οι λειτουργικοί πειραματισμοί θα ανοίξουν και άλλους δρόμους. Το καταστατικό συνέδριο στις αρχές του 2011 θα ολοκληρώσει αυτή τη φάση. Τα στοιχήματα έχουν ανέβει ψηλά, αλλά θ' ανταποκριθούμε. Σε πρώτο επίπεδο μπαίνει η λειτουργία της Π.Γ. και της ΚΠΕ, απαλλαγμένη από τις πανθομολογούμενες αδυναμίες και αναπηρίες του παρελθόντος. Αυτό θα βοηθήσει και τα περιφερειακά Συμβούλια και τις Ν.Ε. και τις Π.Κ.. Το βασικό σύνθημα είναι όλοι και όλες στα κινήματα, όλοι και όλες με ευθύνη, όλοι και όλες με δικαιώματα, όλοι και όλες με δημιουργικό πνεύμα ενάντια στις συνέπειες της κρίσης και για την απεμπλοκή μας από τα μνημόνια και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

[σύνδεσμος]