Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/06/2010

Συνάντηση Κοινοβ. Αντιπροσωπείας ΣΥΡΙΖΑ με τον Πρόεδρο της Βουλής για τον αγωνιστή απεργό πείνας Δήμαρχο του Ελληνικού κ. Χρήστο Κορτζίδη

Αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους Παναγιώτη Λαφαζάνη, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και βουλευτή Βʼ Πειραιά, τον Θοδωρή Δρίτσα, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και βουλευτή Αʼ Πειραιά και την Ευαγγελία Αμμανατίδου - Πασχαλίδου, βουλευτή Βʼ Θεσσαλονίκης, συναντήθηκε σήμερα μετά από πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Πρόεδρο της Βουλής κύριο Φίλιππο Πετσάλνικο.

Κατά τη συνάντηση η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ εξέθεσε στον Πρόεδρο της Βουλής την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η υγεία του αγωνιστή Δημάρχου του Ελληνικού κ. Χρήστου Κορτζίδη, ο οποίος διανύει την 48η μέρα ως απεργός πείνας.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, εξέθεσε στον Πρόεδρο της Βουλής, τα αιτήματα του απεργού πείνας Δημάρχου του Ελληνικού που αφορούν την αυτονομία του Δήμου του Ελληνικού, την απόδοση των οφειλόμενων πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την απόδοση της διαχείρισης της παραλίας του Αγίου Κοσμά και άλλων δημοσίων χώρων στο Δήμο.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στον Πρόεδρο της Βουλής Υπόμνημα το οποίο, πέραν των άλλων, αναδεικνύει τον ευρύτερο συμβολικό ρόλο του Δήμου του Ελληνικού στον αγώνα για την ανάκτηση των δημόσιων χώρων, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την προάσπιση δημοσίων αγαθών και τόνισε την ανάγκη άμεσων ενεργειών θετικής απάντησης και διεξόδου στα εύλογα αιτήματα του Δήμου Ελληνικού, πριν είναι αργά για την υγεία και ίσως για τη ζωή του Δημάρχου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, δήλωσε στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ το προσωπικό ενδιαφέρον του και διαβεβαίωσε ότι θα αποστείλει άμεσα το Υπόμνημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στους αρμόδιους υπουργούς.

*Ακολουθεί  το Υπόμνημα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Κύριο Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟ

Ο Δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης συμπληρώνει ήδη 48 μέρες απεργίας πείνας. Η υγεία του βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο και τις αμέσως προσεχείς μέρες ίσως κινδυνεύσει και η ίδια η ζωή του.

Ο Χρήστος Κορτζίδης με τον τρόπο αυτό δεν υπερασπίζεται μόνο το αίτημα για την αυτονομία του Δήμου του Ελληνικού, το οποίο είναι και αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων του Δήμου, που εκφράστηκε και με τις πάνω από 4.500 υπογραφές, οι οποίες έχουν ήδη κατατεθεί στο προεδρείο της Βουλής.

Ο Χρήστος Κορτζίδης με την απεργία πείνας που πραγματοποιεί υπερασπίζεται κάτι πολύ ευρύτερο και συνολικότερο από τον ίδιο το Δήμο του Ελληνικού, ένα Δήμο πρότυπο μέσα από τον οποίο έχει δώσει πρωτοφανείς και μεγάλες μάχες για την υπεράσπιση δημόσιων αγαθών, δημόσιων χώρων και του περιβάλλοντος.

Ο Χρήστος Κορτζίδης με τον  συγκλονιστικό αγώνα του υπερασπίζεται την ίδια την ουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μια διαφορετική προοπτική της. Υπερασπίζεται την μείζονα ανάγκη μιας διαφορετικής ποιότητας ζωής με την απελευθέρωση δημόσιων χώρων και την ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση των πολιτών σε δημόσια αγαθά. Υπερασπίζεται τέλος, την ίδια τη δημοκρατία απέναντι στην πολιτική και κρατική  αυθαιρεσία που θέλει να αγνοεί τους πολίτες, τις πόλεις τους και το ίδιο το μέλλον τους.

Ο Δήμαρχος και οι κάτοικοι του Ελληνικού ζητούν:

•    να μην καταργηθεί ο Δήμος του Ελληνικού μέσω της συγχώνευσής του με το γειτονικό Δήμο Αργυρούπολης.

•    να αποδοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οι πόροι που της οφείλονται

•    να αποδοθεί στο Δήμο Ελληνικού η αρμοδιότητα της διαχείρισης της παραλίας του Αγ. Κοσμά και του χώρου που καταλάμβανε μέχρι πριν ένα χρόνο η 129 Πτέρυγα Υποστήριξης (ΠΥ) της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Σημειώνεται ότι ο Δήμος διαχειρίζεται ήδη με επιτυχία του δύο πιο πάνω χώρους διασφαλίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση και δωρεάν χρήση τους από τους πολίτες.

Είναι γνωστό ότι ο Δήμος Ελληνικού παρουσιάζει μια σειρά θετικούς δείκτες όπως απουσία χρεών, χαμηλά δημοτικά τέλη, δωρεάν κοινωνικές παροχές στους δημότες του, πλούσιο έργο σε νέες υποδομές. Είναι επίσης γνωστό στο Πανελλήνιο ότι η Δημοτική Αρχή τηρεί μια, σχεδόν, ηρωική αγωνιστική στάση υπεράσπισης του Δημόσιου συμφέροντος, των Δημόσιων χώρων και του περιβάλλοντος συγκρουόμενη με μεγάλα και ποικίλα συμφέροντα.

Σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων όλου του λεκανοπεδίου, ο Δήμος Ελληνικού έχει γίνει σημείο αναφοράς. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υπεράσπιση τόσο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού από την τσιμεντοποίηση όσο και του Υμηττού από την καταστροφή του οικοσυστήματος του από νέους οδικούς άξονες.

Ιδιαίτερα γνωστή είναι η συμβολή του στην προστασία του παραλιακού μετώπου και στην ελεύθερη χρήση των ακτών.

Η επιχειρούμενη κατάργηση του Δήμου μέσω της συνένωσής του με άλλο ενθαρρύνει αυτά τα συμφέροντα (χαρακτηριστική η προ εβδομάδων έναρξη λειτουργίας 2 νέων παράνομων νυκτερινών κέντρων στην παραλία του Αγ. Κοσμά) και γεννά πρόσθετες ανησυχίες για το μέλλον της περιοχής.

Είναι ευνόητο ότι μετά από τόσες μέρες απεργίας πείνας οι κίνδυνοι για βλάβες στην υγεία ή και την ίδια τη ζωή του Δημάρχου όχι μόνο είναι υπαρκτοί αλλά και έχουν προσλάβει άκρως ανησυχητικές διαστάσεις.

Σας καλούμε ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ να συμβάλετε στην αποτροπή μιας τόσο δυσάρεστης εξέλιξης.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Παναγιώτης Λαφαζάνης

Θοδωρής Δρίτσας

Ευαγγελία Αμμανατίδου - Πασχαλίδου

To Γραφείο Τύπου