Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/06/2010

Συζήτηση σήμερα, μετά από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Ν.Χουντή, στην ολομέλεια του Ε.Κ. για το ρόλο των οίκων αξιολόγησης - τοποθέτηση Ν. Χουντή


δείτε το βίντεο


Μετά από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ρόλος των Οίκων Αξιολόγησης στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο θέμα και μιλώντας εκ μέρους τη ευρωομάδας, ο Νίκος Χουντής είπε τα εξής:

 "Μόλις χθες, κύριε Πρόεδρε, ο οίκος αξιολόγησης Moodyʼs προσπάθησε να δημιουργήσει ξανά αρνητικό κλίμα για την ελληνική οικονομία και το ευρώ, με μία ωμή κερδοσκοπική παρέμβαση, υποβαθμίζοντας χωρίς ουσιαστική αιτιολόγηση, την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας κατά 4 βαθμίδες.

Η Moodyʼs είναι μία από τις 3 αμερικάνικες ιδιωτικές εταιρείες που επίσημα αναγνωρίζει η ΕΕ, με τον πιο θεσμικό τρόπο, ως τους αξιολογητές των οικονομιών μας. Παρά το γεγονός ότι καταγγέλλεται από όλους μας, οικονομικούς, πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες σε Ευρώπη και Αμερική, για τις τεράστιες ευθύνες που έχει για την πρόσφατη κρίση.

Πιο συγκεκριμένα, είναι αυτή η εταιρεία που καταγγέλθηκε από πρώην αναλυτές της στο Αμερικάνικο Κογκρέσο, ότι «εξαναγκάστηκαν από τους προϊσταμένους τους να κάνουν θετικές εκτιμήσεις για τοξικά χρεόγραφα».

 Είναι αυτή η εταιρεία που καταγγέλλεται από δεκάδες επιχειρήσεις, ότι εκβίαζε μέσω των αξιολογήσεων της, με σκοπό την καταβολή αμοιβών.

 Είναι αυτή η εταιρεία που δέχτηκε, μαζί με την υπόλοιπη «Αγία Τριάδα των κερδοσκόπων» S&Ps και Fitch, δεκάδες μηνύσεις από Δήμους, Περιφέρειες και Πολιτείες των ΗΠΑ, που παραπλανήθηκαν και υποχρεώθηκαν να επενδύσουν και να χάσουν εκατομμύρια δολάρια.

 Είναι αυτή η εταιρεία που καταγγέλλεται από πολλά ασφαλιστικά ταμεία ότι έχασαν τις επενδύσεις τους λόγω εσφαλμένων αξιολογήσεων. Μόνο στην περίπτωση του ασφαλιστικού ταμείου της πολιτείας του Οχάιο, χάθηκαν 450 εκ. Δολάρια.

Και ενώ όλα τα παραπάνω, καθώς και ο καταστροφικός τους ρόλος, είναι γνωστά σε όλους, αντί να κάνουμε τα αυτονόητα, δηλαδή να μην επιτρέψουμε οι αξιολογήσεις των οικονομιών μας να γίνονται από ιδιωτικές εταιρείες, αλλά από έναν δημόσιο και δημοκρατικά ελεγχόμενο φορέα, χωρίς καμία σύνδεση με ιδιωτικά συμφέροντα, φτάνουμε στο σημείο να ακούμε ακόμα και σήμερα από την Κομισιόν να ζητάει περισσότερα κριτήρια για να συνεχίσει η «μαφία των κερδοσκόπων» να παίζει με τις τύχες των λαών μας, να μας εκβιάζει και να μας υποβαθμίζει.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις δικές του ευθύνες, να παρέμβει και να μην επιτρέψει να εξακολουθεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, όπου βάζοντας κάποια δήθεν κριτήρια, αφήνουμε ανεξέλεγκτη τη «μαφία των κερδοσκόπων» να υπονομεύει τις οικονομίες μας και το μέλλον των κοινωνιών μας".

To Γραφείο Τύπου