Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/06/2010

Ν.Χουντής: Ούτε μία λέξη για τις πυρκαγιές στην Ανατ.Αττική και την Πάρνηθα στην παρουσίαση της Υπουργού Περιβάλλοντος για την Αττική!

Κομισιόν: Ολοκληρώθηκε η εξέταση του αιτήματος της Ελλάδας για ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης για τις περσινές πυρκαγιές στην Αττική

Ενώ στην «εφʼόλης της ύλης» συνέντευξή της υπό τον βαρύγδουπο τίτλο «τετραετές σχέδιο Αθήνα – Αττική 2010-2014», η Υπουργός περιβάλλοντος κα Μπιρμπίλη δεν βρήκε λέξη να πει για τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική πριν 10 μήνες ούτε για την πυρκαγιά στην Πάρνηθα τον Ιούνιο 2007, η Ευρ. Επιτροπή πληροφόρησε με γραπτή απάντησή της τον Ν.Χουντή ότι έχει ολοκληρωθεί η εξέταση του «αιτήματος της Ελλάδας» για να υπάρξει συνδρομή του Ταμείου Αλληλεγγύης για τις  πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου.

Στην ερώτησή του, ο Ν.Χουντής ζητούσε την ενεργοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Αλληλεγγύης αναφέροντας ότι: «Η Ελλάδα έχει υποβάλει αιτήσεις για συνδρομή από το Ταμείο Αλληλεγγύης… κι ότι έχουν παρέλθει αρκετοί μήνες από την υποβολή του αιτήματος» και ζητούσε από την Κομισιόν αν ότι η Ελλάδα θα τύχει της χρηματοδότησης  που προβλέπεται από το Ταμείο Αλληλεγγύης.

Στην απάντησή του, ο Επίτροπος κ.Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για την περιφερειακή πολιτική της ΕΕ, ενώ πληροφορεί τον Έλληνα ευρωβουλευτή ότι η αξιολόγηση του ελληνικού αιτήματος έχει ολοκληρωθεί δεν ανακοινώνει, όμως, το πόρισμά του, προφανώς προτιμώντας να ανακοινωθεί δια «της αρμοδίας οδού»:

«Οι υπηρεσίες της Επιτροπής ολοκλήρωσαν την αξιολόγησή τους σχετικά με τις αιτήσεις που υπέβαλε η Ελλάδα και η διαδικασία για την έγκριση επίσημης απόφασης βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη. Η Επιτροπή θα ενημερώσει το αξιότιμο μέλος για το αποτέλεσμα και τους σχετικούς λόγους μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία.»

Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές υπηρεσίες «είχαν αμελήσει» (λόγω εκλογών) να αποστείλουν το σχετικό αίτημα ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης «εντός 10 εβδομάδων από την πρώτη καταστροφή», όπως προβλέπει ο κανονισμός και κινητοποιήθηκαν μετά από σχετική επιστολή (13.10.2009) του Νίκου Χουντή προς το γραφείο της Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη.

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Ν.Χουντής δήλωσε:

«Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ χθες στην «εφʼ όλης της ύλης» συνέντευξή της υπό τον βαρύγδουπο τίτλο «τετραετές σχέδιο Αθήνα–Αττική 2010-2014», η Υπουργός περιβάλλοντος κα Μπιρμπίλη δεν βρήκε λέξη να πει για τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική πριν 10 μήνες ούτε για την πυρκαγιά στην Πάρνηθα ούτε και τι μέτρα λαμβάνει η πολιτεία για την προστασία του δασικού και περιαστικού περιβάλλοντος της Αττικής. Δεν μας ενημέρωσε, επίσης, αν η Κομισιόν έχει αποδεχτεί το αίτημα συνδρομής από το Ταμείο Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την κάλυψη ζημιών στην Ανατολική Αττική. Περιμένουμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος να μας ενημερώσει τι πράττει για τα κατεστραμμένα δάση της Αττικής κι αν η Κομισιόν έκανε δεκτό το αίτημα της Ελλάδας για χρηματοδότησης από το Ταμείο Αλληλεγγύης, αν ναι για ποια σχέδια κι αν όχι γιατί.»

To Γραφείο Τύπου