Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/06/2010

Το 2010, από έτος καταπολέμησης της φτώχειας, έγινε έτος διευρυνσης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στην ΕΕ - Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, με αφορμή τη συζήτηση για τη Σύνοδο του Συμβουλίου της ΕΕ στις 17 Ιουνίου.

Στην παρέμβασή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Κύριε Μπαρόζο,  κύριε Πρόεδρε σας άκουσα και χτες, σας ακούω και σήμερα να φλυαρείτε για την έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Κύριε Λόπεζ, σας άκουσα να μιλάτε για ιστορικά βήματα. Έχω την εντύπωση πως έχετε χάσει την αίσθηση της ευρωπαϊκής κοινωνικής πραγματικότητας  ή, ακόμα χειρότερα, αδιαφορείτε συνειδητά για αυτήν .

Στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ανταγωνιστικότητας, τα προγράμματα λιτότητας έχουν προσλάβει τη μορφή επιδημίας. Από την Ιρλανδία και την Ελλάδα μέχρι την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γερμανία, εφαρμόζονται προγράμματα λιτότητας που πλήττουν τους εργαζόμενους. Προγράμματα λιτότητας που προωθεί η  «ιερή συμμαχία»  ΕΕ και ΔΝΤ.

Στην Ελλάδα αυτό μεταφράζεται σε 30% μειώσεις σε μισθούς, σε συντάξεις στο ύψος 360 ευρώ και σε απελευθέρωση στα όρια των απολύσεων.

Για όλους αυτούς λοιπόν κύριε Μπαρόζο και κύριε Λόπεζ, τους εργαζόμενους που χάνουν δικαιώματα, τους συνταξιούχους που υφίστανται την κρίση, τους ανέργους στην Ευρώπη που έχουν φτάσει στο 10%, τους φτωχούς που τους έχετε ξεχάσει, παρά το γεγονός ότι το 2010 είναι έτος καταπολέμησης της φτώχειας στην ΕΕ, ενδεχομένως να γίνουν ιστορικά βήματα, αλλά αυτά θα είναι βήματα κοινωνικής οπισθοδρόμησης.»

To Γραφείο Τύπου