Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/10/2004

Απόφαση της Διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος σχετικά με το Σχέδιο της Συνταγματικής Συνθήκης

Η Διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος, που έγινε στη Ρώμη 24-25 Οκτωβρίου 2004, κατέληξε στην παρακάτω απόφαση σχετικά με το Σχέδιο της Συνταγματικής Συνθήκης.

 

Μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή: Όχι στην Συνταγματική Συνθήκη

Για μια Ευρώπη της ειρήνης, των λαών, μια δημοκρατική Ευρώπη οικουμενικών πολιτικών δικαιωμάτων, κοινωνικών δικαιωμάτων, ισότητας και αλληλεγγύης.

Αντιμέτωποι με την νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση χρειαζόμαστε όλο και περισσότερη Ευρώπη. Αλλά η Ευρώπη που οικοδομείται αυτή τη στιγμή δεν είναι η Ευρώπη που χρειάζονται οι λαοί.

Η Ευρώπη αυτή βασίζεται σε μια και μοναδική αρχή: την καπιταλιστική αγορά και τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Αυτός είναι ο λόγος που οι δημόσιες υπηρεσίες βρίσκονται υπό διωγμό, ο χρόνος εργασίας αυξάνεται, που εφαρμόζονται ακραίες μορφές ευέλικτης και πρόσκαιρης εργασίας και αυξάνεται παντού η κοινωνική καταπίεση. Η σημερινή Ευρώπη είναι μια οργάνωση «από τα πάνω», ένα προϊόν συμφωνίας ανάμεσα σε κυβερνήσεις που στερείται οποιουδήποτε πραγματικού δημοκρατικού ελέγχου στα θεμελιώδη όργανα της, όπως η Επιτροπή και η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα.

Οι λαοί της Ευρώπης δεν ταυτίζονται με αυτό το οικοδόμημα, όπως άλλωστε έδειξε και η εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή στις πρόσφατες Ευρωπαϊκές εκλογές.

Είμαστε αντίθετοι στην Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη, που θα υπογραφεί εδώ στην Ρώμη στις 29 Οκτωβρίου 2004 και που μοιάζει με ένα θεσμικό σώμα νεοφιλελεύθερων διατάξεων που επικυρώνουν την σημερινή Ευρώπη. Η συνθήκη αυτή συνεχίζει και εμβαθύνει την λογική των Συνθηκών του Μάαστριχτ, του Αμστερνταμ και της Νίκαιας. Η οικονομία της αγοράς και ο ελεύθερος ανταγωνισμός γίνονται ο «συνταγματικός» πυλώνας της ΕΕ αντί για τα δικαιώματα και μια νέα ιδέα για πλήρη απασχόληση ως αναγνωρισμένο δικαίωμα την στιγμή ακριβώς που τα συστήματα συνταξιοδότησης και πρόνοιας, οι βασικές δημόσιες υπηρεσίες, τα συλλογικά αγαθά και ο φυσικός πλούτος βρίσκονται υπό διωγμόν παντού. Η συνθήκη αυτή προβλέπει μια διαδικασία περαιτέρω στρατιωτικοποίησης εισάγοντας την δημιουργία ενός πρόσθετου Ευρωπαϊκού στρατού που θα υπόκειται στο ΝΑΤΟ και αυξάνοντας τις στρατιωτικές δαπάνες. Αντίθετα, η Συνθήκη αυτή δεν συμπεριλαμβάνει μια σαφή καταδίκη του πολέμου σαν μέσο άσκησης διεθνών σχέσεων. Αρνείται την ισότητα των δικαιωμάτων στους ανθρώπους που ζουν στην Ευρώπη αλλά δεν είναι Ευρωπαίοι υπήκοοι και ως εκ τούτου καταδικάζουν τους αδελφούς μας μετανάστες και μετανάστριες σε μια ακραία διαχειριστική καταπίεση. Επιπλέον, η Συνθήκη αυτή αποκλείει τους πολίτες από τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Η συνταγματική αυτή Συνθήκη έχει εγκριθεί χωρίς πλατειά συμμετοχή και κατάθεση ιδεών από τους πολίτες και τους λαούς που ζουν στην Ευρώπη, αν και προβλέπεται ότι δεν μπορεί να τροποποιηθεί για τα επόμενα τριάντα χρόνια.

Έτσι λοιπόν, αυτή η Ευρώπη δεν είναι η δική μας Ευρώπη. Εμείς, οι δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, υποστηρίζουμε μιαν άλλη Ευρώπη.

Αυτοί είναι οι λόγοι που επιθυμούμε νέα θεμέλια για την νέα Ευρώπη, απομακρύνοντας την από την αχαλίνωτη κυριαρχία του ληστρικού και πολεμοκάπηλου καπιταλισμού και δίνοντας της την δυνατότητα να συμφιλιωθεί με την κοινωνική πρόοδο, την δημοκρατία, την οικολογικά βιώσιμη κοινωνία, την συνεργασία ανάμεσα στους λαούς και, πάνω απ’όλα, μιαν Ευρώπη που θα μπορεί να δράσει προς όφελος της ειρήνης και του αφοπλισμού σε έναν κόσμο που έχει αποσταθεροποιηθεί μέσω των πολέμων και της τρομοκρατίας.

Υποστηρίζουμε μιαν Ευρώπη δικαιωμάτων για όλους: δικαίωμα στην εργασία, σεβασμό στην διαφορετικότητα, στην έννοια του πολίτη. Υποστηρίζουμε μια Ευρώπη που θα δυναμώνει τις κοινωνικές εγγυήσεις, θα υπερασπίζει την φύση και το περιβάλλον, θα προωθεί τις πολιτισμικές διαφορετικότητες, θα σέβεται τις θρησκευτικές ταυτότητες με σα στο πλαίσιο θεσμών πλήρους λαϊκότητας και θα εισάγει την δημοκρατία των φύλλων.

Θέλουμε μιαν Ευρώπη θεμελιωμένη στο δικαίωμα της ιθαγένειας για όλους τους ανθρώπους που κατοικούν σε αυτήν. Θέλουμε μιαν Ευρώπη διεθνούς αλληλεγγύης όπου όλοι οι πολίτες θα είναι κεντρικοί πρωταγωνιστές σε μια πραγματική συνταγματική διαδικασία και θα μπορούν να αποφασίζουν για τις πολιτικές και θα μπορούν να ελέγχουν την εφαρμογή των πολιτικών αυτών με πλήρη σεβασμό στην δημοκρατική συμμετοχή.

Για να επιτύχουμε την δημιουργία αυτής της Ευρώπης πρέπει να πούμε όχι στην συνταγματική συνθήκη που υπογράφεται στις 29 Οκτωβρίου 2004.

Η αντίθεση μας βρίσκεται σε απόλυτη σύγκρουση με τις αντι-ευρωπαϊκές αντιδραστικές δυνάμεις. Οι δυνάμεις αυτές απορρίπτουν την Ευρώπη γιατί αυξάνονται τα λαϊκίστικα, αντιδραστικά και ξενοφοβικά σύνδρομα υπέρ της εθνικής κυριαρχίας.

Εμείς θέλουμε περισσότερη Ευρώπη. Θέλουμε να είμαστε περισσότερο «Ευρωπαίοι».

Γι’ αυτούς τους λόγους απαιτούμε να απορριφτεί αυτή η Συνταγματική Συνθήκη. Λέμε όχι από μια αριστερή οπτική. Διαχωριζόμαστε από το νεοφιλελεύθερο σύστημα ακολουθώντας τον δρόμο των κοινωνικών και πολιτικών κινητοποιήσεων των αντι-πολεμικών κινημάτων και των κινημάτων κατά της παγκοσμιοποίησης. Θα υποστηρίζουμε την θέση αυτή σε οποιαδήποτε χώρα, βουλή και δημοψήφισμα.

Θέλουμε να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για μια εναλλακτική πρόταση στην σημερινή Ευρωπαϊκή προοπτική. Νομίζουμε ότι μια πλατειά κινητοποίηση από τα κάτω είναι απαραίτητη για να πούμε όχι στην Συνθήκη, κάνοντας συμμέτοχους από τώρα τους Ευρωπαίους πολίτες και ξεκινώντας από τις δράσεις που έχουν προγραμματισθεί για το άμεσο μέλλον, όπως η διαδήλωση κατά του πολέμου και για μια Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης που θα γίνει στην Ιταλία στις 30 του Οκτώβρη καθώς και στις 11 Νοεμβρίου κατά της οδηγίας της Επιτροπής της ΕΕ για τις ευέλικτες μορφές εργασίας αλλά και στην Βαρκελώνη μέσα στους επόμενους μήνες για την αντίθεση μας προς την Συνθήκη. Επιπλέον, στις 19 Μαρτίου 2005 στις Βρυξέλλες με την ευκαιρία της Διακυβερνητικής διάσκεψης, σύμφωνα με όσα πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ στο Λονδίνο.

 
Ρώμη, 25 Οκτώβρη 2004 Ευρωπαϊκό Αριστερό Κόμμα

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου