Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/06/2010

Ανακοίνωση Τμήματος Παιδείας Συνασπισμού για τη συνεχιζόμενη αποχή των εκπαιδευτικών στα βαθμολογικά κέντρα

Με αφορμή τη συνεχιζόμενη αποχή των εκπαιδευτικών στα βαθμολογικά κέντρα επισημαίνουμε τα εξής:

Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ καταδικάζει την ανάλγητη και απαξιωτική για το έργο των εκπαιδευτικών πρακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, αρνούμενη ουσιαστικά να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που η ίδια ανακοίνωσε επίσημα απέναντι στους εμπλεκόμενους στις πανελλαδικές εξετάσεις εκπαιδευτικούς. 

Οι εκπαιδευτικοί εδώ και 10 μέρες εξαναγκάστηκαν να απέχουν από το έργο της βαθμολόγησης των γραπτών των πανελλαδικών εξετάσεων, υπερασπιζόμενοι /-ες την επαγγελματική τους αξιοπρέπεια και την παιδαγωγική τους ευθύνη απέναντι στους μαθητές και μαθήτριές τους, στους γονείς τους και σε ολόκληρη την κοινωνία.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ θεωρεί αδιανόητο και πρωτοφανή εμπαιγμό τη στάση του Υπ. Παιδείας στο θέμα αυτό, μια στάση που εγκαινιάζει νέα ήθη στο χώρο της δημόσιας διοίκησης.  Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Παιδείας μόλις πριν 20 μέρες (26-5-10) έδωσε στη δημοσιότητα Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία διατηρούνταν στο ίδιο ύψος οι –καθηλωμένες εδώ και πέντε χρόνια- αμοιβές των επιτηρητών και των βαθμολογητών των πανελλαδικών εξετάσεων, ενώ προβλέπονταν κάποιες μικρές περικοπές σε ορισμένες αμοιβές (προσωπικού βαθμολογικών κέντρων, μελών επιτροπών κ.λπ.).

Δεν πέρασε πολύς χρόνος και στις 9-6 δημοσιοποιείται Υπουργική Απόφαση που αναιρεί τις προηγούμενες δεσμεύσεις και προβλέπει σοβαρές μειώσεις, από 5% ως και 63%, σε όλες τις αμοιβές.

Η υπουργός παιδείας σε χθεσινή συνέντευξή της επιχείρησε να καπηλευτεί την αγωνία των μαθητών/-τριών και των οικογενειών τους, για να τους στρέψει εναντίον των εκπαιδευτικών. Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων, όμως, έχει ήδη δηλώσει προς την ηγεσία του υπ. Παιδείας ότι δεν πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις «… πως θα αναγκάσει τους γονείς να τα βάλουν με τους εκπαιδευτικούς και να τους πείσουν να δουλεύουν απλήρωτοι». Πέρα από αυτό, είναι απύθμενη υποκρισία να επικαλείται το Υπ. Παιδείας την αγωνία των μαθητών/-τριών και των γονέων τους, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τα κονδύλια για τη δημόσια εκπαίδευση, αυξάνει τον αριθμό των μαθητών σε κάθε τμήμα και προσθέτει νέους φραγμούς και εμπόδια στη μορφωτική πορεία των μαθητών/-τριών.

Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την εκβιαστική τακτική της συκοφάντησης των εκπαιδευτικών, που ακολουθεί, και να αποφύγει τα αυταρχικά και αντεργατικά μέτρα που σχεδιάζει, που θα περιπλέξουν και θα οξύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης.  Η λύση είναι μια και εξαιρετικά απλή: Να καταβληθούν οι αμοιβές των εμπλεκόμενων εκπαιδευτικών σύμφωνα με όσα ισχύουν από το 2006.

Τμήμα Παιδείας