Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/06/2010

Συνέντευξη Πάνου Σκουρλέτη, Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΝ στο ραδιόφωνο της ΕΤ3(Β.Σπυριδωνίδης)

Για τη Σύνοδο Κορυφής στην Ε.Ε.

Δε  μπορεί η απάντηση στην βαθιά συστημική κρίση που περνά σήμερα η Ευρώπη να είναι η σκλήρυνση του Συμφώνου Σταθερότητας. Δεν μπορεί να επιλέγεται η συνέχιση της πολιτικής που εξέθρεψε τη σημερινή κρίση. Πολύ περισσότερο δεν θα πρέπει να επιχειρείται η συγκρότηση της Ευρώπης σε πιο αντιδημοκρατικές βάσεις.

Η απάντηση στην κρίση θα πρέπει να κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Πρώτα απʼ όλα στην εγκατάλειψη του Συμφώνου Σταθερότητας και στην υιοθέτηση μιας νέας αναπτυξιακής – κοινωνικής πολιτικής που θα εμπεριέχει την προστασία της εργασίας αλλά και θα βασίζεται σε ένα πρωταγωνιστικό ρόλο του δημόσιου τομέα. Ο δρόμος αυτός προϋποθέτει τη ριζική αλλαγή της ευρωπαϊκής δομής και την ήττα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που θεμελίωσαν και γιγάντωσαν την κερδοσκοπική λειτουργία των αγορών.

Για τις δηλώσεις Παπανδρέου για την οικονομία

Ισχυρίζεται ο Πρωθυπουργός ότι αγωνίζεται για να σώσει την οικονομία, όμως η πολιτική του τη βυθίζει ολοταχώς. Θα είναι εφιαλτική η εικόνα των πενηντάρηδων ανέργων.

Ο κ.Παπανδρέου τελικά υπήρξε προφητικός. Αυτά που υλοποιούνται σήμερα στον χώρο της εργασίας με το Προεδρικό Διάταγμα Λοβέρδου τα είχε εξαγγείλει πριν από χρόνια στο Λαύριο. Αναφέρομαι στην περίφημη μαθητεία για νέους κάτω των 25 ετών. Το τσεκούρωμα των αποζημιώσεων στρώνει τον δρόμο για χιλιάδες απολύσεις. Ο εργασιακός μεσαίωνας δεν μπορεί να είναι το μέλλον μας.

Για την δημοσκόπηση της MRB

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι τα δυο μεγάλα κόμματα κατακρημνίζονται ολοταχώς αλλά και η Αριστερά δεν κερδίζει. Είμαστε στην αρχή βαθιών κοινωνικών και πολιτικών διεργασιών. Οφείλουμε να αποκτήσουμε νέους δρόμους επικοινωνίας με όλους αυτούς που αναζητούν νέες απαντήσεις και μαζί τους να πορευτούμε σε νέους δρόμους.

To Γραφείο Τύπου