Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/06/2010

Αφήνει τα ελληνόπουλα της ξενιτιάς χωρίς καθηγητές και δασκάλους η απαράδεκτη Υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Β.ΠΡΙΜΙΚΗΡΗ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

Μέσα από τις λογικές του άγριου νεοφιλελευθερισμού και με τις προσταγές του ΔΝΤ και της Ε.Ε. η ελληνική κυβέρνηση περιορίζει και αυτά τα ελάχιστα ποσά που δαπανούνται για τη μόρφωση των ελληνόπουλων της διασποράς.

Η Υπουργός Παιδείας διαμήνυσε ότι δεν θα σταλεί κανείς εκπαιδευτικός και ούτε θα αντικατασταθούν αυτοί των οποίων λήγουν οι συμβάσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθούν οι εκπαιδευτικοί και κατά συνέπεια θα μειωθούν και οι ώρες διδασκαλίας στα ελληνικά σχολειά του εξωτερικού.

Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας επίγνωση της τεράστιας σημασίας που έχει για όλο την ελληνισμό η εκπαίδευση των ελληνόπουλων του εξωτερικού, θεωρεί πως είναι απαραίτητη μια σταθερή και δυναμική πολιτική εκπαίδευσης, που να προσαρμόζεται με ευελιξία στις εκπαιδευτικές συνθήκες κάθε χώρας υποδοχής. Εν ανάγκη να χρησιμοποιηθούν και έλληνες εκπαιδευτικοί προερχόμενοι από την ομογένεια.

Στα ελληνόπουλα του εξωτερικού πρέπει να παρέχεται μια δημόσια παιδεία που θα εξασφαλίζει την ελληνικότητά τους και όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την ομαλή επανένταξή τους στην ελληνική κοινωνία σε περίπτωση που παλιννοστήσουν.

Καμία περικοπή λοιπόν δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή στη δημόσια παιδεία των παιδιών των ελλήνων της διασποράς. Αντίθετα να ενισχυθεί η ελληνόγλωσση εκπαίδευση εξωτερικού.

To Γραφείο Τύπου