Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/06/2010

Θα επιλεγεί η επικίνδυνη και ακριβή λύση της καύσης των απορριμμάτων στην Κρήτη;

Ερώτηση Μ.Κριτωστάκη προς την Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Σύμφωνα με πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχεδιάζεται τροποποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού για τα απορρίμματα με βάση «τεχνικοοικονομική μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας δημιουργίας κεντρικής μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων Περιφέρειας Κρήτης», που έχει  ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ).

Γνωρίζοντας ότι η «κεντρική μονάδα επεξεργασίας» παραπέμπει σε καύση των απορριμμάτων φοβούμαστε ότι προωθείται ως λύση η θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων, μια λύση ιδιαίτερα επικίνδυνη για το περιβάλλον και τις ζωές όλων των έμβιων οργανισμών αλλά  και ταυτόχρονα πολύ δαπανηρή!

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α. , αλλά και τις αντιρρήσεις και αντίθετες απόψεις πολλών οικολογικών οργανώσεων της Κρήτης σʼ αυτήν την περιβαλλοντοκτόνα λύση της καύσης των απορριμμάτων  και προτείνουμε  την εφαρμογή ολοκληρωμένης διαχείρισης, με πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των αποβλήτων, όχι μόνο για την Κρήτη αλλά και για όλη την χώρα.

Επειδή το μέλλον της επιβίωσής όχι μόνο του πλανήτη γενικά, αλλά και της Κρήτης ειδικότερα, διακυβεύεται σήμερα,

Επειδή η προστασία του περιβάλλοντος και η πράσινη ανάπτυξη απαιτούν έργα και όχι όμορφα λόγια,

Επειδή η εφαρμογή σοβαρής και αποτελεσματικής περιβαλλοντικής και οικολογικής  πολιτικής απαιτεί ρήξεις με συμφέροντα,

Επειδή η προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί πλήρη διαφάνεια, πληροφόρηση και διάλογο,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1.    Είναι πράγματι στις προθέσεις σας η επαναφορά των λύσεων καύσης των απορριμμάτων;

2.    Τι μέτρα προτίθεσθε να λάβετε για την επίλυση του σοβαρότατου για την Κρήτη προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων;

3.    Είναι στις προθέσεις σας η διαβούλευση και ο διάλογος για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων με τους φορείς, τις οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις και γενικότερα με τις τοπικές κοινωνίες της Κρήτης;

Οι ερωτών Βουλευτής

Μιχάλης Κριτσωτάκης