Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/06/2010

Συνέντευξη Πάνου Σκουρλέτη, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΝ στο Ρ/Σ «105,5 Στο Κόκκινο»

-    Υπήρξε κάποια επικοινωνία με την Προεδρία της Δημοκρατίας; Υπάρξει κάποια αντίδραση από τον κ.Παπούλια στο αίτημα του κ. Τσίπρα να μην υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα;

Καταρχήν, η ίδια η Προεδρία έχει την αρμοδιότητα να ανακοινώσει, με τον τρόπο που κρίνει, την άποψή της απέναντι στην επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι η ίδια η εξέλιξη, έτσι όπως αυτή την στιγμή φαίνεται να παίρνει μορφή μέσα από τις δηλώσεις του κ.Πεταλωτή και του κ.Λοβέρδου φαίνεται ως πιο πιθανό  να έρθει το περιεχόμενο του εργασιακού ενταγμένο στη συζήτηση για το ασφαλιστικό. Και αυτό αποδεικνύει ότι η πίεση που υπήρξε μέσα από την δική μας πρωτοβουλία έφερε αποτέλεσμα. Αυτό που φοβόταν η κυβέρνηση στην αρχή και ήθελε να αποφύγει, τη συζήτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλίου, τελικά δεν θα μπορέσει απʼ ότι φαίνεται να το αποφύγει. Η εξέλιξη αυτή από μόνη της είναι κάτι θετικό. Βεβαίως θα κριθούν και οι 300 βουλευτές απέναντι στους ψηφοφόρους τους και στον ελληνικό λαό γιατί μιλάμε για αλλαγές οι οποίες δεν είναι μόνο για μια περίοδο αλλά είναι αλλαγές που αφορούν τις επόμενες γενιές.

-    Άρα είναι αυτονόητο και εσείς διαβλέπετε ότι στις επόμενες μέρες μπορεί να υπάρξουν και πολύ σημαντικές εξελίξεις; Κάποιοι λένε ότι αν δεν περάσει και υπάρξουν απώλειες μπορεί να οδηγηθούμε ακόμα και σε εκλογές.

Νομίζω ότι πρώτο που επιχειρεί αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών να εκβιάσει καταρχήν τους δικούς της βουλευτές. Το πιο ουσιαστικό όμως είναι οι κοινωνικές αντιδράσεις για τα μέτρα, οι αντιδράσεις εντός του κοινοβουλίου και βεβαίως εάν νομίζει η κυβέρνηση ότι μπορεί να ξεφύγει από αυτές με την προκήρυξη εκλογών, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ούτε με γνωστές, ας τις πούμε, τακτικές και ελιγμούς του παρελθόντος. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια κοσμοϊστορική φάση και ως τέτοια νομίζω ότι όλοι θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε. 

-    Εκτιμάτε ότι θα υπάρχει μια επίσημη τοποθέτηση από την Προεδρία προς το αίτημα που έχετε καταθέσει;

Είναι πολύ πιθανόν. Δεν ξέρω εάν τελικά αυτή ολοκληρωθεί μετά τις συναντήσεις ή από τις δηλώσεις του κ.Πεταλωτή και του κ.Λοβέρδου. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι, ότι ήταν απόλυτα σωστή πολιτικά η πρωτοβουλία που πήραμε την προηγούμενη εβδομάδα με τις δηλώσεις του κ.Τσίπρα και ακολούθως με την χθεσινή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

-    Να πούμε ότι ξεκίνησε από σήμερα και η πανευρωπαϊκή εβδομάδα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και τους έλληνες εργαζόμενους.

Αυτή η πρωτοβουλία δείχνει ακριβώς τον άλλο δρόμο του συντονισμού των ευρωπαίων εργαζομένων και της ευρωπαϊκής Αριστεράς, των ευρωπαϊκών κοινωνικών δυνάμεων απέναντι στις ασκούμενες πολιτικές οι οποίες δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα. Ξεκινούν από την Ελλάδα αλλά αφορούν και το σύνολο της Ευρώπης και έχει το δικό της συμβολισμό και την δικής της αξία αυτή η πανευρωπαϊκή εβδομάδα. Θα έλεγα ότι τέτοιες πρωτοβουλίες τελικά μπορούν να αποτελέσουν τη θρυαλλίδα γενικότερων πανευρωπαϊκών κινητοποιήσεων για να μπορέσουμε να φράξουμε τον δρόμο μιας περαιτέρω σκλήρυνσης που εμφανίζει αυτή τη στιγμή η ΕΕ, δείχνοντας ένα βαθιά αντικοινωνικό πρόσωπο, προσπαθώντας να ξεπεράσει τη σημερινή βαθιά οικονομική κρίση εις βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας και προς όφελος αυτών τελικά των δυνάμεων που τη δημιούργησαν, δηλαδή του τραπεζικού κυρίως κεφαλαίου και των οικονομικά ισχυρών.

To Γραφείο Τύπου