Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/06/2010

Κέντρο Υγείας - φάντασμα παραμένει εδώ και επτά χρόνια το κτίριο επί της οδού Φράγκων

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων Τ.Κουράκη, Ε.Αμμααντίδου-Πασχαλίδου προς τους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Με την υπʼ αριθμ. Υ3α/ΓΠ οικ. 12406/6-2-2003 Κοινή Υπουργική Απόφαση, εγκρίθηκε η σύσταση Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου, ως αποκεντρωμένη Οργανική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου « Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ», και η στέγασή του στο κτίριο επί της οδού Φράγκων, όπου μέχρι το Δεκέμβριο του 1999 λειτουργούσε  το Β΄ συγκρότημα του εν λόγω Νοσοκομείου.

Το έργο «Μελέτη-ανακατασκευή και εξοπλισμός Κέντρου Υγείας αστικής περιοχής του Α΄ Διαμερίσματος Δήμου Θεσσαλονίκης (κτίριο επί της οδού Φράγκων)» έχει ανατεθεί με Υπουργική Απόφαση στη ΔΕΠΑΝΟΜ Α,Ε, με προϋπολογισμό 4.200.000 ? από τους πόρους του Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Σύμφωνα με την απάντηση (40889/08/04/2009) του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε σχετική μας ερώτηση(16515/20-3-2009) « η εργολαβία που είχε ξεκινήσει με την από 6/5/2003 σύμβαση λύθηκε σύμφωνα με σχετική απόφαση του ΔΣ της ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ στις 21/11/2008, καθώς οι εργασίες είχαν διακοπεί για μακρό χρονικό διάστημα λόγω πρόσθετων εργασιών που αφορούσαν σε ενισχύσεις του φέροντα οργανισμού, που δεν μπορούσαν να  προβλεφθούν στη Μελέτη Δημοπράτησης, καθώς θα έπρεπε να γίνουν καθαιρέσεις εσωτερικά του κτιρίου, διαδικασία που δεν ήταν δυνατόν να γίνει κατά τη φάση της εκπόνησης της Μελέτης Δημοπράτησης».

Το ως άνω έργο απεντάχθηκε από τα εγκεκριμένα του Γ΄ ΚΠΣ, ενώ έχουν απορροφηθεί από τον συνολικό αρχικό προϋπολογισμό το ποσό των  104.521,13 ? το οποίο αποτελεί μη επιλέξιμη δαπάνη και επιβαρύνει εθνικούς πόρους.

Επειδή

•    Η αίτηση της ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε για εκ νέου χρηματοδότηση του έργου απερρίφθη από την αρμόδια Μονάδα Διαχείρισης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω έλλειψης των απαραίτητων μελετών κρίνοντάς το εν τέλει μη ώριμο

•    Μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί από τη ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε ο πλήρης φάκελος για χρηματοδότηση, οπότε κινδυνεύει να τεθεί εκτός προγραμματισμού στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), περιόδου 2007-2013.

•    Από το 2005 έως τον Ιανουάριο του 2009, το Δημόσιο κατέβαλε συνολικά για ενοίκιο του υπό κατασκευή κτιρίου, ιδιοκτησίας της Ιεράς Μονής των Αδελφών του Ελέους του Αγ. Βικεντίου του Απ. Παύλου, το ποσό των 488.194,58 ?, τα οποία εξανεμίστηκαν με ευθύνη των αρμοδίων υπηρεσιών, σε βάρος της υγείας των κατοίκων και του δημοσίου συμφέροντος.

•    Διεκόπη η λειτουργία των δύο άλλων δομών υγείας , όπως των σταθμού πρώτων βοηθειών του Ερυθρού Σταυρού (Κουντουριώτη 10) και του 4ου  ιατρείου ΙΚΑ  (Πύλη Αξιού), στα οποία εξυπηρετούνταν κάτοικοι του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

•    Οι κάτοικοι του Α΄ Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης, οι οποίοι στερούνται τις ιατρικές υπηρεσίες, δικαίως διαμαρτύρονται αφού μετά από 11 χρόνια αφενός μεν δεν αξιοποιείται το κτίριο και δεν έχει εξευρεθεί εναλλακτική λύση.

•    Στις 11/02/2010 είχαμε καταθέσει ανάλογη ερώτηση και η οποία μέχρι τώρα δεν έχει απαντηθεί.

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

•    Ποιο το συνολικό ποσό των χρημάτων που καταβλήθηκαν από το 1999 έως σήμερα για το εν λόγω κτίριο; (ενοίκιο, φύλαξη, λογαριασμοί ΔΕΚΟ);

•    Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η επικαιροποίηση και η συμπλήρωση της μελέτης από τη ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε, ώστε να υποβληθεί ο πλήρης φάκελος στην αρμόδια Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και ποιο το ύψος των προβλεπόμενων κονδυλίων επικαιροποίησης της μελέτης εφαρμογής του έργου;

•    Θα αναζητηθούν και θα καταλογισθούν οι ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση για τις εγκληματικές καθυστερήσεις ;

•    Ποιο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου και πότε προβλέπεται η έναρξη λειτουργίας του Κέντρο Υγείας;

•    Προτίθενται να διερευνήσουν εναλλακτική λύση για τη στέγαση του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου του Α΄ Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης;

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

•     Παρακαλούμε να μας καταθέσετε ακριβές αντίγραφο του μισθωτηρίου συμβολαίου μεταξύ της Ιεράς Μονής των Αδελφών του Ελέους του Αγ. Βικεντίου του Απ. Παύλου και του δημοσίου.

Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές

Τάσος Κουράκης

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου