Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/06/2010

Συνέντευξη Δημ.Στρατούλη στο Ρ/Σ «105,5 στο κόκκινο» (Μπ. Αγρολάμπος) σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στο Ρ/Σ «105,5 στο κόκκινο» (Μπ. Αγρολάμπος) σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό ανέφερε τα εξής:

Η κυβέρνηση με το Π.Δ. για τις εργασιακές σχέσεις τροποποιεί προς το χειρότερο το νόμο 2121/1920 που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Βενιζέλου, τον οποίο δεν είχαν τολμήσει να πειράξουν 90 χρόνια τώρα ούτε συντηρητικές ούτε κατοχικές κυβερνήσεις ούτε καν τα δικτατορικά καθεστώτα που πέρασαν από τη χώρα μας.

Με τις ρυθμίσεις του Π.Δ. καταργούνται τα διασφαλισμένα κατώτερα όρια των μισθών και παραβιάζονται τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της εργασίας και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που δεν επιτρέπεται από το ίδιο το Σύνταγμα η αναστολή άσκησής τους ούτε σε περίοδο πολέμου.

Η κυβέρνηση δεν πάει στη Βουλή αυτές τις σφαγιαστικές για τα δικαιώματα των εργαζομένων ρυθμίσεις, γιατί φοβάται την καταψήφισή τους ακόμα και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Εκτιμώ ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό πολύ δύσκολα θα εγκριθεί από τη Βουλή και ότι την ημέρα της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας μπορεί να υπάρξουν και έκτακτες πολιτικές εξελίξεις.

Οι εργαζόμενοι δεν θα μείνουν να παρακολουθούν με τα χέρια σταυρωμένα την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεών τους. Η ιστορική εμπειρία μάς έχει διδάξει ότι «είναι λίγα τα ψωμιά» όποιας κυβέρνησης πειράζει τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, η οποία είναι από τα λίγα θέματα που εξακολουθούν σήμερα να ενοποιούν τους εργαζόμενους και να τους κάνουν να αισθάνονται και να λειτουργούν ως ιδιαίτερη κοινωνική τάξη με ενιαία συμφέροντα.

To Γραφείο Τύπου