Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/06/2010

Απαράδεκτη απόφαση η υποχρέωση αναγραφής του θρησκεύματος στους τίτλους σπουδών των μαθητών/μαθητριών

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΝ

Το Υπ. Παιδείας, αγνοώντας προκλητικά τόσο τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα του παιδιού όσο και σχετικές αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα καθώς και του Συνηγόρου του Πολίτη, απαιτεί την αναγραφή του θρησκεύματος στα Απολυτήρια μαθητών/μαθητριών («Χ.Ο.», «αλλόθρησκος» κ.λπ.).

Καταγγέλλουμε απερίφραστα αυτή τη συντηρητική στροφή της κυβέρνησης, που ανοίγει το δρόμο για αρνητικές διακρίσεις σε βάρος μαθητών -και μετέπειτα πολιτών- βάσει του θρησκεύματός τους.

Σε ένα σύγχρονο, πολυπολιτισμικό και εκκοσμικευμένο κράτος, που σέβεται τις πεποιθήσεις όλων των ανθρώπων, είναι αναγκαίο οι εκπαιδευτικοί θεσμοί να αντιμετωπίζουν με πνεύμα ανεξιθρησκίας και ουδετερότητας το προσωπικό «πιστεύω» των μαθητών και των οικογενειών τους, όποιο και αν είναι. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η ισότιμη αντιμετώπιση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας και ο πλήρης σεβασμός στις πεποιθήσεις τους.

Ειδικά για το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στους τίτλους σπουδών, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με Απόφασή της (α.π. 1143Α/2002) τονίζει ότι «προσβάλλει την αρχή της αναγκαιότητας», καθώς «σκοπός της σχετικής επεξεργασίας είναι αποκλειστικά και μόνον η επίσημη βεβαίωση ότι ο κάτοχος του απολυτηρίου περάτωσε επιτυχώς τον αντίστοιχο εκπαιδευτικό κύκλο, επιτυγχάνοντας την σημειούμενη επίδοση (βαθμό) σε καθένα από τα μαθήματα του υποχρεωτικού προγράμματος διδασκαλίας». Αντίθετα, «η αναγραφή του θρησκεύματος του μαθητή σε ξεχωριστό πεδίο επί του τίτλου - αλλά και η καταχώρισή του στο αντίστοιχο αρχείο που τηρεί το σχολείο (αρχείο τίτλων) - υπερβαίνει τον σκοπό της επεξεργασίας και, ως εκ τούτου, δεν είναι νόμιμη», γιατί «το θρήσκευμα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την επίδοση του μαθητή, ούτε με την διαγωγή του, που και αυτή βεβαιώνεται στον τίτλο».

Απαιτούμε ο ανεξίθρησκος χαρακτήρας του σχολείου να διασφαλίζεται σε όλες τις πλευρές της λειτουργίας του, στο σχολικό πρόγραμμα, στις καθημερινές δραστηριότητες στην εν γένει λειτουργία του σχολείου και, γενικότερα, διεκδικούμε η εκπαίδευσή μας να απαγκιστρωθεί επιτέλους από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της Εκκλησίας. 

Τμήμα Παιδείας