Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/06/2010

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ για την αναδρομική αύξηση του ΦΠΑ στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΞΑΠΟΛΥΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΛΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ, ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών για τον τρόπο εφαρμογής των νέων αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ που θα ισχύουν από την 1η Ιουλίου, τα ελληνικά νοικοκυριά θα πληρώσουν αναδρομικά τον αυξημένο ΦΠΑ για τους λογαριασμούς ΔΕΗ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ΕΥΔΑΠ και λοιπές εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης. Αυτό θα συμβεί διότι οι υψηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ, που θα εφαρμοστούν από την 1η Ιουλίου, θα ισχύσουν και για τις καταναλώσεις που έγιναν πριν από την ημερομηνία αυτή. Έτσι, ακόμα και αν οι λογαριασμοί αφορούν καταναλώσεις που έγιναν μέχρι και 4 μήνες πριν την 1η Ιουλίου, οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν τον αυξημένο ΦΠΑ του 11% ή 23% και όχι τον ΦΠΑ του 10% και του 21% που ίσχυε τους μήνες αυτούς!

Απέναντι σε αυτή την άγρια και απαράδεκτη φορολαίλαπα είμαστε όχι απλά αντίθετοι αλλά και οργισμένοι. Πρώτο διότι  αποκαλύπτεται και πάλι η κυβερνητική υποκρισία, καθώς με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση προκλητικά αθετεί τη δέσμευση  να μην αυξήσει τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ το 2010. Δεύτερο διότι αυτή η αναδρομική αύξηση, ενώ δεν θα πλήξει τις μεγάλες επιχειρήσεις που θα συμψηφίσουν τον ΦΠΑ, θα επιβαρύνει σχεδόν αποκλειστικά τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα. Και  τρίτο  επειδή  ο ελληνικός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα νεοφιλελεύθερο τσουνάμι περικοπών και φόρων, το οποίο συρρικνώνει δραματικά τα λαϊκά εισοδήματα και βυθίζει τη χώρα σε μια άνευ προηγουμένου καταστροφική ύφεση, με μόνο ζητούμενο τη μεταφορά εισοδήματος από τους εργαζόμενους στο κεφάλαιο και την προστασία των κερδών. 

Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να μην επιβάλει αναδρομικά την αύξηση του ΦΠΑ και αγωνιζόμαστε για να ακυρωθεί η συνολικότερη νεοφιλελεύθερη στρατηγική που έχει επιλέξει η κυβέρνηση: για μια προοδευτική και κοινωνικά δίκαιη οικονομική πολιτική, η οποία να προωθεί την οικονομική ανάπτυξη εξασφαλίζοντας την προστασία της εργασίας και του κοινωνικού κράτους.

Η Γραμματεία του Τμήματος