Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/11/2004

Ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού για την απόφαση των ΗΠΑ ν'αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας"

Η απόφαση των ΗΠΑ για αναγνώριση της ΠΓΔΜ με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» αποτελεί μια ακόμη ωμή παρέμβαση στα Βαλκάνια και αποδεικνύει το πώς αντιλαμβάνονται τον τρόπο επίλυσης των διεθνών προβλημάτων, καθώς υπάρχει συμφωνία Ελλάδας και ΠΓΔΜ για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας με διαπραγματεύσεις.

Η παρέμβαση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο των ΗΠΑ για ηγεμονία στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που υπονομεύει την προοπτική για ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στα Βαλκάνια.

Οι εξελίξεις αυτές αναδεικνύουν τις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., που δεν φρόντισαν να λύσουν εγκαίρως και με διαπραγματεύσεις το ζήτημα. Αντί να αναλώνονται σήμερα σε δικομματικές αντιπαραθέσεις, θα πρέπει να αντιληφθούν τις ευθύνες τους, γιατί δεν αντιμετώπισαν εκδηλώσεις εθνικιστικού χαρακτήρα που οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα.

Επίσης, γιατί όχι μόνο αρνήθηκαν αλλά και λοιδορούσαν συστηματικά την πρόταση του ΣΥΝ για συμφωνία σε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή άλλο προσδιορισμό, που ήταν η συμφέρουσα αλλά και εφικτή λύση.

Ο ΣΥΝ πιστεύει ότι, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις, θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία και η φιλία των δύο χωρών και των λαών τους, που θα στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και θα συμβάλει στην οικοδόμηση σχέσεων ειρήνης και ασφάλειας στα Βαλκάνια.

Ο ΣΥΝ επαναβεβαιώνει την πρόσφατα διατυπωθείσα πρότασή του για άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, όπου, μαζί με τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., θα συζητηθούν και οι σημερινές εξελίξεις.

Η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου