Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/06/2010

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΥΝ προς το Ίδρυμα «Μπέρτραντ Ράσελ» για την ειρήνη, για τον θάνατο του Προέδρου του Κεν Κόουτς

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας έστειλε το ακόλουθο συλλυπητήριο μήνυμα στο Ίδρυμα «Μπέρτραντ Ράσελ» για την ειρήνη, για τον θάνατο του Προέδρου του Κεν Κόουτς:

Εκφράζουμε τη βαθειά θλίψη μας για τον αιφνίδιο θάνατο του Προέδρου του Ιδρύματός σας Κεν Κόουτς.

Έφυγε μια μεγάλη μορφή του διεθνούς φιλειρηνικού και αντιπυρηνικού κινήματος, της βρετανικής και ευρωπαϊκής αριστεράς. Ένας διανοούμενος με πλούσιο συγγραφικό έργο, που ξεκίνησε ως ανθρακωρύχος το 1948. Ένας σταθερός συμπαραστάτης των αγώνων του ελληνικού λαού για τη δημοκρατία, την ειρήνη και την εθνική ανεξαρτησία.

Ο Κεν Κόουτς υπήρξε στενός συνεργάτης του φιλόσοφου Μπέρτραντ Ράσελ, του οποίο του έργο συνέχισε από τις πρώτες γραμμές του κινήματος ειρήνης στα δύσκολα χρόνια του ψυχρού πολέμου. Στην κρίσιμη δεκαετία του ʼ80 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία του κινήματος για τον Ευρωπαϊκό Πυρηνικό Αφοπλισμό (END).

Ο Κεν Κόουτς πίστευε στον ευρωπαϊκό συντονισμό των κοινωνικών κινημάτων, στην κοινή δράση της αριστεράς. Στο πλαίσιο αυτό συναντηθήκαμε και συνεργαστήκαμε μαζί του σε πολλούς αγώνες, μέσα στα κινήματα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, του οποίου υπήρξε ένα από τα πιο δραστήρια μέλη την περίοδο 1989 - 1999.

Θα τον θυμόμαστε και ως ένα σπουδαίο φίλο του κόμματός μας, που είχε έρθει στην Ελλάδα για να στηρίξει πολιτικές μας δραστηριότητες.

Η απώλεια του Κεν Κόουτς είναι μεγάλη στην σημερινή κρίσιμη περίοδο, που οι ευρωπαίοι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών τους. Θα κρατήσουμε τις ιδέες και το νηφάλιο αγωνιστικό του φρόνημα ως πηγή έμπνευσης στις προσπάθειές μας για τα ευρύτερα δυνατά μέτωπα στο ευρωπαϊκό επίπεδο κόντρα στον νεοφιλελευθερισμό και τον ευρωατλαντισμό.

Αλέξης Τσίπρας

Πρόεδρος του Συνασπισμού
της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας