Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
30/06/2010

Σύνοδος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΑ (Βαρκελώνη, 25-27/6/2010): Δυναμική, ενωτική απάντηση στην κρίση με ισχυρή Ευρωπαϊκή Αριστερά

Το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς πραγματοποίησε στις 25-27/6 μια κρίσιμη σύνοδο της Εκτελεστικής του Επιτροπής στη Βαρκελώνη, υπό την αιγίδα της “Ενωμένης και Εναλλακτικής Αριστεράς Καταλονίας”.

Κρίσιμη γιατί πραγματοποιήθηκε προκειμένου να συζητηθεί το πολιτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για το επερχόμενο 3ο Συνέδριο της (Δεκέμβριος 2010), που κυρίως αφορά την αντίσταση στην καπιταλιστική κρίση, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Το προσεχές διάστημα, τα 35 κόμματα-μέλη και παρατηρητές του ΚΕΑ θα κληθούν να συζητήσουν το προτεινόμενο Πρόγραμμα Πολιτικής Δράσης (“Ατζέντα για μια Κοινωνική Ευρώπη”), που θέτει τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σε μια ιστορική περίοδο, που θα κρίνει την έκβαση κοινωνικών αγώνων ζωτικής σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη.

Στη σύνοδο της Βαρκελώνης επιβεβαιώθηκε, ταυτόχρονα, το ολοένα διευρυνόμενο ενδιαφέρον νέων δυνάμεων της Αριστεράς για ένταξη στις τάξεις του ΚΕΑ. Πιο συγκεκριμένα, το ΚΕΑ συζήτησε τις αιτήσεις ένταξης από το Γαλλικό “Κόμμα της Αριστεράς” (Parti de Gauche), την, επίσης Γαλλική, “Ενωτική Αριστερά” (Gauche Unitaire) και τη “Βουλγαρική Αριστερά” (Bulgarian Left), ενώ η “Κοκκινοπράσινη Συμμαχία” Δανίας (Red Green Alliance) αποφάσισε να αναβαθμίσει την παρουσία της στο ΚΕΑ και να γίνει πλήρες μέλος από παρατηρήτρια, που ήταν ως τώρα.

Επίσης, τα κόμματα του ΚΕΑ ομόφωνα καταδίκασαν τη νέα ένταση της αντικομμουνιστικής εκστρατείας, αυτή τη φορά στη Μολδαβία, όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός επιχειρεί να απαγορεύσει το σύμβολο και τον τίτλο του “Κόμματος των Μολδαβών Κομμουνιστών”, που, μετά από 8 χρόνια δημοκρατικής διακυβέρνησης, σήμερα βρίσκεται στην αντιπολίτευση με ποσοστό 46%.

Η ελληνική αντιπροσωπεία στη Βαρκελώνη αποτελούνταν από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΑ, Νατάσα Θεοδωρακοπούλου και Γιάννη Μπουρνού και το Διευθυντή του Ινστιτούτου “Νίκος Πουλαντζάς”, Χάρη Γολέμη. Εκ μέρους του ΣΥΝ έγιναν παρεμβάσεις για την κρίση, το Μνημόνιο Ελλάδας-Ε.Ε.-ΔΝΤ, τις δραματικές αλλαγές σε εργασία και κοινωνική ασφάλιση, καθώς και για τις κοινωνικές αντιστάσεις στην Ελλάδα, το 6ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ της Κωνσταντινούπολης και για το Προγραμματικό Πλαίσιο του Συνεδρίου του ΚΕΑ.

Στο περιθώριο της Συνόδου της Ε.Ε. του ΚΕΑ, την Κυριακή, 27/6, η Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, εκπροσώπησε το ΣΥΝ στη μεγάλη συγκέντρωση της “Ενωμένης Αριστεράς” στη Μαδρίτη, με αφορμή το Συνέδριο επανίδρυσης του κόμματος.