Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
30/06/2010

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μολδαβία: Εντείνονται οι αντιδημοκρατικές και αντικομμουνιστικές επιθέσεις στην Ευρώπη

Το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) καταδικάζει την συμπεριφορά και τις πράξεις της Μολδαβικής κυβέρνησης – που αποτελείται από τα κόμματα της «Συμμαχίας για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση» – σαν συνεχώς ασυνεπή με τα δημοκρατικά πρότυπα.

Είναι λυπηρό που στις 16 Ιουνίου 2010 – ημερομηνία λήξης της θητείας της τρέχουσας Βουλής σύμφωνα με το Σύνταγμα- δεν δόθηκε στους Μολδαβούς μια σαφής απάντηση για τον χρόνο διάλυσης της Βουλής και διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Το ΚΕΑ σημειώνει ότι τα κόμματα που είναι στην κυβέρνηση σήμερα κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν τις πρόωρες εκλογές που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Στις προτάσεις της Επιτροπής της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, που δημοσιεύθηκαν στις 15 Μαρτίου 2010, επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα  διάλυσης του Κοινοβουλίου και διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Παροτρύνουμε τις αρχές της Μολδαβίας να μην ερμηνεύσουν τις προτάσεις της Επιτροπής της Βενετίας, αλλά να τις σεβαστούν. Καλούμε τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της χώρας να ορίσει, επειγόντως, την ημερομηνία πρόωρων εκλογών.

Εκφράζουμε την βαθειά ανησυχία μας για τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση να απαγορεύσει τον τίτλο και τα σύμβολα του Κόμματος των Κομμουνιστών της Μολδαβίας. Αυτή η κίνηση πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν μια ακόμα προσπάθεια να αποκλειστεί η μεγαλύτερη εκλογική δύναμη της Μολδαβίας από την προεκλογική εκστρατεία. Η απαγόρευση του ονόματος και των συμβόλων του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος στερεί τους πολίτες της Μολδαβίας από το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Τονίζουμε ότι όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε ένα περιβάλλον συνεχούς εκφοβισμού και καταδίωξης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που αμφισβητούν την σημερινή κυβέρνηση, χιλιάδων απολύσεων με πολιτικά κριτήρια, ακραίας κομματικοποίησης της κεντρικής και τοπικής διοίκησης, εκφοβισμού της αντιπολίτευσης και προσπαθειών αποκλεισμού της από την  επερχόμενη  εκλογική αναμέτρηση και μονίμων αλλαγών στην νομοθεσία με βάση τις πολιτικές φιλοδοξίες των ηγετών της «Συμμαχίας για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση». 

Βαρκελώνη, 30/06/2010
Η Εκτελεστική Επιτροπή
του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς