Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/02/2005

Απαράδεκτη και επιλεκτική η ευρωπαϊκή επιτήρηση της Ελλάδας

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στηρίζουν το απαράδεκτο Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η σύσταση της Επιτροπής της Ε.Ε. στη βάση του άρθρου 104 παρ. 9 της Συνθήκης, με την οποία η Ελλάδα τίθεται υπό καθεστώς αυστηρής επιτήρησης και προτείνονται σειρά μέτρων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% ως το 2006, αποτελεί μια απαράδεκτη και επιλεκτική παρέμβαση σε βάρος της χώρας μας. Είναι γνωστό ότι σειρά από χώρες της Ε.Ε., με χαρακτηριστικά τα παραδείγματα της Γερμανίας και της Γαλλίας, έχουν ξεπεράσει το όριο του 3% στο δημοσιονομικό έλλειμμά τους, χωρίς να τεθούν υπό ανάλογη επιτήρηση.

Τα συγκεκριμένα ασφυκτικά μέτρα που προτείνει η Επιτροπή της Ε.Ε. για τη δημοσιονομική «συμμόρφωση» της χώρας μας είναι βέβαιον ότι θα οδηγήσουν σε ακόμα πιο σκληρή λιτότητα μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες, θα μειώσουν περαιτέρω, σε βάρος της ανάπτυξης, το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων και θα επιτείνουν τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού συστήματος. ʼλλωστε σ’ αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι πρόσφατες υποδείξεις του Δ.Ν.Τ. που ζητά σκληρά μέτρα σε βάρος των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού συστήματος.

Είναι εξοργιστικό ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν αντιδρά αλά και επιχαίρει, περίπου, για το καθεστώς επιτήρησης και τα μέτρα που επιβάλλει η Επιτροπή της Ε.Ε., διότι τα θεωρεί ως το απαραίτητο πρόσχημα εσωτερικής κατανάλωσης προκειμένου να αθετήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να εφαρμόσει σκληρές αντικοινωνικές πολιτικές.

Προξενεί κατάπληξη ότι την ίδια ώρα που κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ αλληλοκατηγορούνται και σκιαμαχούν για την οικονομία, «ποιούν την ήσσαν» και στηρίζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε., που αποτελεί τη «νομιμοποιητική» βάση του καθεστώτος ευρωπαϊκής επιτήρησης σε βάρος της χώρας μας και το οποίο έχει αποδειχθεί σύμφωνο αποσταθεροποίησης της ανάπτυξης και των κοινωνικών δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

Ο ΣΥΝ την ώρα που διεξάγονται συζητήσεις για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, με την ηχηρή απουσία της δικομματικής Ελλάδας, επαναφέρει τη θέση και την πρότασή του για την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας και την αντικατάστασή του από μια νέα ευρωπαϊκή Συμφωνία για την Ανάπτυξη, την Κοινωνική Προστασία και την Απασχόληση.

To Γραφείο Τύπου