Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/11/2004

Συνάντηση του Ν.Κωνσταντόπουλου με τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας

Με τον Σεργκέι Στάνισεφ, Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βουλγαρίας και τον υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Νικολάι Μίλκοφ, συναντήθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψη του στην Σόφια.

Στο Υπ. Εξωτερικών της Βουλγαρίας ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν.Κωνσταντόπουλος, και ο υφυπουργός, κ.Μίλκοφ, επιβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, συζήτησαν αναλυτικά για την κατάσταση στα Βαλκάνια και τόνισαν τον στρατηγικό χαρακτήρα των Ελληνοβουλγαρικών σχέσεων για την ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια και για την ολοκλήρωση της ένταξης της Βουλγαρίας στην Ε.Ε.

Στην έδρα του Σοσιαλιστικού Κόμματος οι Πρόεδροι και οι αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων μέσα σε εγκάρδιο και συντροφικό κλίμα συζητήσαν για όλα τα θέματα που σήμερα απασχολούν τα δύο κόμματα και τις κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις της Αριστεράς σε αυτή τη συγκυρία.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΣΥΝ και ο κ. Στάνισεφ δήλωσαν στους δημοσιογράφους:

Ν.Κωνσταντόπουλος: Είχαμε μια εγκάρδια συζήτηση με τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βουλγαρίας κ. Σ. Στάνισεφ με τον οποίο μας συνδέει πολύχρονη, ειλικρινής φιλία και συνεργασία. Επιβεβαιώσαμε τα κοινά ενδιαφέροντα των δύο κομμάτων για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, για τη σταθερότητα και την ειρήνη στα Βαλκάνια, για τη δυναμική βελτίωση των Ελληνοβουλγαρικών σχέσεων και για την ενίσχυση των ιδεών και των οραμάτων της δημοκρατικής αριστεράς σήμερα στον κόσμο.

Είναι πολύ μεγάλη η χαρά να επιβεβαιώνουμε για μια ακόμη φορά κοινές αγωνίες αλλά και κοινές αναζητήσεις σε τομείς προστασίας του περιβάλλοντος, κοινωνικής πολιτικής, εκδημοκρατισμού και ανάπτυξης της συνεργασίας για τον πολιτισμό.

Η απόφασή μας είναι, μέσω των γραφείων Διεθνών Σχέσεων των δύο κομμάτων, να αναπτύξουμε κοινές δράσεις όπως ένα φόρουμ για τον πολιτισμό στα Βαλκάνια, για τις σχέσεις Βαλκανίων και Ε.Ε., για έναν περιβαλλοντικό χάρτη των Βαλκανίων και για τα ζητήματα εκείνα τα οποία ενισχύουν την αλληλεγγύη μεταξύ των δύο λαών, όπως η ειρήνη και η κοινωνική πολιτική. Είναι πρότυπο συνεργασίας οι σχέσεις των δύο κομμάτων, που ενισχύουν και στηρίζουν τις Ελληνοβουλγαρικές σχέσεις.

Ευχήθηκα στον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος την καλλίτερη δυνατή πορεία των προσπαθειών τους για το καλό της Βουλγαρίας, των Ελληνοβουλγαρικών σχέσεων αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Σεργκέι Στάνισεφ (Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Βουλγαρίας): Πραγματικά, οι σχέσεις μεταξύ του Σοσιαλιστικού Κόμματος Βουλγαρίας και του ΣΥΝ χρονολογούνται από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, βασίζονται στη φιλία, στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και στην επιθυμία να αναπτύξουμε, με τον καλλίτερο τρόπο, τις διμερείς Ελληνοβουλγαρικές σχέσεις.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Βουλγαρίας προσπαθεί να αναπτύξει τις σχέσεις του με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας, διότι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας έχουν μεγάλη παράδοση και διαδραματίζουν ρόλο-κλειδί για τη σημερινή σταθερότητα στα Βαλκάνια και για την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού μοντέλου σχέσεων στην περιοχή.

Στη συνάντησή μας συζητήσαμε τη σημερινή πολιτική κατάσταση στις δύο χώρες, τη γενική κατάσταση σε όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου οι προτεραιότητές μας είναι πολύ όμοιες για την ανάπτυξη της ειρηνικής συνεργασίας, για τις επαφές στους τομείς της οικονομίας, της πολιτικής, του πολιτισμού.

Τονίσαμε την αναγκαιότητα να κάνουμε πολύ περισσότερα για τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια. Και τα δύο κόμματα θα δώσουν τη συνεισφορά τους για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Συζητήσαμε και ένα πολύ μεγαλύτερο φάσμα διεθνών θεμάτων, τη διαδικασία ολοκλήρωσης της Ε.Ε., της ένταξης της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. που προετοιμάζεται εντατικά γι’ αυτή.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας έχει το πολιτικό και ανθρώπινο δυναμικό για να κυβερνήσει τη Βουλγαρία, να ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαδικασίες με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο ώστε να έχουν και τον καλλίτερο αντίκτυπο στη βουλγαρική κοινωνία.

Ως δύο αριστερά κόμματα, βέβαια, συζητήσαμε και για τους τρόπους της περαιτέρω συνεργασίας μας διότι, εκτός από τις πολιτικές συναντήσεις και την ανταλλαγή απόψεων και θέσεων, σημασία έχουν και οι προσωπικές επαφές μεταξύ των διανοούμενων των δύο χωρών, μεταξύ των φορέων του πολιτισμού, μεταξύ των οικολόγων, κ.λ.π. Έχουμε, λοιπόν, ένα πολύ ευρύ πεδίο συνεργασίας στο μέλλον και η συνάντησή μας ήταν πλήρως εποικοδομητική και πάρα πολύ χρήσιμη.

To Γραφείο Τύπου