Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/07/2010

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ για την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ

Δεύτερη εμπρηστική αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σʼ ένα εξάμηνο. Η κυβέρνηση πυροδοτεί νέο, ανεξέλεγκτο κύμα ακρίβειας.

Τα ακραία νεοφιλελεύθερα κυβερνητικά μέτρα, που εξαθλιώνουν με πρωτοφανή ταχύτητα και βιαιότητα τα ελληνικά νοικοκυριά και τα εισοδήματά τους, μοιάζουν να μην έχουν τέλος. Εν μέσω του τεράστιου κύματος αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας που επικρατεί σήμερα στην ελληνική οικονομία – δημιούργημα των μονεταριστικών πολιτικών του κουαρτέτου κυβέρνησης, ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ- η κυβέρνηση προχωρά στη δεύτερη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ μέσα σε λίγους μήνες, εκτινάσσοντας την ακρίβεια και βάζοντας την οικονομική ταφόπλακα στα εισοδήματα των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται από 21% σε 23%, ο μειωμένος συντελεστής από 10% σε 11% και ο πολύ χαμηλός συντελεστής από 5% σε 5,5%. Βέβαια, οι μεγάλες επιχειρήσεις για άλλη μια φορά δεν θα πληγούν, καθώς θα συμψηφίσουν τον ΦΠΑ, δυνατότητα που φυσικά δεν έχουν ούτε οι μισθωτοί, ούτε οι άνεργοι, ούτε οι συνταξιούχοι., δηλαδή τα τμήματα εκείνα της κοινωνίας που αποτελούν τον μόνιμο στόχο των κυβερνητικών μέτρων λιτότητας.

Απέναντι σε αυτή την κανιβαλική, με θύμα τον λαό, οικονομική πολιτική απαιτούμε στροφή 180 μοιρών, με δραστική μείωση των έμμεσων φόρων και αύξηση της άμεσης φορολογίας για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και τις τράπεζες, καθώς και την άρση, επιτέλους, της φορολογικής ασυλίας των εφοπλιστικών εταιρειών. Διότι χρήματα υπάρχουν σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες. Το θέμα είναι αν θα εισπραχθούν από αυτές.

Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής