Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/07/2010

Δηλώση Τ.Κουράκη μετά τη συζήτηση στου σχεδίου νόμου του Υπ. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για βελτιώσεις της ποινικής νομοθεσίας για ανήλικους δράστες

Παραμένει η ανάγκη για ριζικές αλλαγές στις φυλακές

Την Πέμπτη 1-7-10  συζητήθηκε στη Βουλή το  σχέδιο νόμου του  Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Βελτιώσεις  της ποινικής νομοθεσίας για τους ανήλικους δράστες, πρόληψη και  αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της εγκληματικότητας των ανηλίκων».

Με τις τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε προσπάθεια εμπλουτισμού του νομοσχεδίου με αιτήματα αιχμής των κρατουμένων.

Συγκεκριμένα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέμειναν:

•    Στην κατάργηση της αναγραφής στο ποινικό μητρώο ανηλίκων των αποφάσεων που αφορούν την επιβολή αναμορφωτικών μέτρων. Την μείωση των προθεσμιών για την καταστροφή των δελτίων ποινικού μητρώου και τον περιορισμό στην πρόσβαση στο ποινικό μητρώο.

•    Στην χορήγηση τακτικών αδειών σε όλους τους κρατούμενους που έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής τους

•    Στην αποδυνάμωση του ενισχυμένου ρόλου του εισαγγελέα που προεδρεύει του Συμβουλίου, σε περίπτωση διαφωνίας του ως προς τη χορήγηση της άδειας.

•    Στην κατάργηση του μέτρου της διοικητικής κράτησης σε ανήλικους αλλοδαπούς

•    Στην   μη επιβολή  σε ανήλικο, που δεν έχει συμπληρώσει το 13ο έτος ηλικίας του, του αναμορφωτικού  μέτρου  της τοποθέτησης σε κατάλληλο ίδρυμα αγωγής, παρά μόνο του αναμορφωτικού  μέτρου τοποθέτησης σε προνοιακό ίδρυμα παιδικής προστασίας, αν κριθεί τούτο αναγκαίο..

Στο τέλος της διαδικασίας και μετά την τοποθέτηση του Υπουργού κ. Καστανίδη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης,  ειδικός αγορητής επί του νομοσχεδίου, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την μη αποδοχή των τροπολογιών που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και που απαντούσαν σε ώριμα αιτήματα των κρατουμένων και της ελληνικής κοινωνίας. Μόνο η τροπολογία για το ποινικό μητρώο έγινε δεκτή με την δέσμευση του υπουργού να κατατεθεί σε προσεχές νομοσχέδιο μετά από νομοτεχνική επεξεργασία.

Στη συνέχεια ο Τ. Κουράκης δήλωσε:

 «Είναι λυπηρό από μία ηγεσία που αναγνωρίζει τα εκρηκτικά προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος, που οδηγούν σε απώλεια ανθρώπινων ζωών μέσα στις φυλακές, να μην προχωρεί σε τομές και ριζική αναμόρφωση του όλου συστήματος. Η δέσμευση του υπουργού ότι τα αιτήματα που υποβάλαμε θα αντιμετωπιστούν από τις δύο  νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που έχουν συσταθεί, για την αναμόρφωση του  σωφρονιστικού  συστήματος και για το νόμο για τα ναρκωτικά, και οι οποίες θα ολοκληρώσουν το έργο τους τον Δεκέμβρη, δεν μας ικανοποιεί. Οι πρόσφατοι θάνατοι στις φυλακές των Γρεβενών δείχνουν τα όρια του συστήματος. Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι ομάδες που δραστηριοποιούνται για μια κοινωνία χωρίς φυλακές, στοχεύοντας στα αίτια που γεννούν την παραβατική συμπεριφορά και στην ανθρώπινη αντιμετώπιση των παραβατών, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους».