Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/07/2010

Περιοδεία της Λίτσας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Δράμας, για την τεράστια οικολογική καταστροφή που υπέστη μετά από την πυρκαγιά σε μάντρα συγκέντρωσης ελαστικών

Στις 20 Ιούνη βόρεια της ΒΙΠΕ Δράμας σε χώρο που εκμίσθωσε η νομαρχία του νομού σε εταιρεία για συγκέντρωση παλαιών ελαστικών εκδηλώθηκε φωτιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία (!) η οποία επέφερε τραγικές συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο, αφού οι άνεμοι μετέφεραν το τοξικό νέφος χιλιόμετρα μακριά ακόμη και στη Βουλγαρία, ενώ οι καταιγίδες που ξέσπασαν στην περιοχή εναπόθεσαν τα αιωρούμενα σωματίδια στα εδάφη. Στη συγκεκριμένη μάντρα 35 στρεμμάτων, είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες παλιά ελαστικά και αυτό δυσχέραινε ακόμη περισσότερο την κατάσβεση και γιʼ αυτό επιλέχθηκε το σκέπασμα με εκατοντάδες κυβικά τσιμέντου και κατόπιν με τόνους χωμάτων, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο το μέγεθος της φωτιάς των ελαστικών η εκπομπή επικίνδυνων τοξικών αερίων και αιωρούμενων σωματιδίων .

Το Σάββατο 3 Ιούλη κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Δράμας με επικεφαλή τη βουλευτή της Βʼ Θεσσαλονίκης Λίτσα Αμμανατίδου και το Γραμματέα της ΝΕ Δράμας του ΣΥΝ Δημήτρη Καρβούνη, επισκέφτηκαν το χώρο που γινόταν η συγκέντρωση ελαστικών που κάηκαν και περιόδευσαν στο Δ.Δ. Ξηροποτάμου του Δήμου Δράμας όπου και συναντήθηκαν με την επιτροπή αγώνα των κατοίκων και στο Δ.Δ. Πετρούσας του Δήμου Προσοτσάνης όπου συνομίλησαν με κατοίκους για τις επιπτώσεις στην υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής.

Η βουλευτής στις συναντήσεις αλλά και σε δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταξύ άλλων τόνισε: «Επισκεφθήκαμε την έκταση που μπαζώθηκε για να σταματήσει το κάψιμο των ελαστικών και 13 ημέρες μετά, ακόμη μυρίζει έντονα και σε πιάνει δυσφορία Για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση, υπήρχαν οχλήσεις ακόμη από το 2007 του Τοπικού Συμβουλίου Ξηροποτάμου, των κατοίκων αλλά και της αυτοδιοικητικής και οικολογικής παράταξής μας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας για την αδειοδότηση της εν λόγω εταιρείας, την επικινδυνότητα της δραστηριότητας, τους περιβαλλοντικούς όρους που έπρεπε να τηρεί και για τους ανάλογους ελέγχους που έπρεπε να κάνουν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Δυστυχώς τίποτα δεν λειτούργησε και με την πυρκαγιά έχουμε μια τεράστια οικολογική καταστροφή που δεν γνωρίζουμε ακόμη το μέγεθος των επιπτώσεων στην υγεία των κατοίκων όχι μόνο της περικλειόμενης περιοχής των 5 χιλιομέτρων που θέτει η πολιτεία, δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και δεν ξέρουμε επομένως και το οικονομικό κόστος όσων αγροτοκτηνοτρόφων έχουν πληγεί.   Για άλλη μια φορά η απουσία της πρόληψης και των ελεγκτικών μηχανισμών έπληξε την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον. Οφείλει τουλάχιστον η πολιτεία άμεσα να ενημερώσει εμπεριστατωμένα βάσει των μετρήσεων και των αναλύσεων των αρμόδιων εργαστηρίων όλους τους τοπικούς φορείς και κατοίκους, να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του τόπου, να αποζημιώσει όλους όσους έχουν θιγεί οικονομικά και φυσικά να τιμωρήσει όλους όσους ευθύνονται για τη σημερινή τραγική κατάσταση. Φυσικά πρέπει να μπουν σταθμοί παρακολούθησης της μόλυνσης εντός αλλά και εκτός της ζώνης των 5χλμ για την ακριβή μόλυνση. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις δυνάμεις του στο νομό Δράμας αλλά και στη βουλή θα συνεχίσει να στηρίζει όλους όσους πλήγηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, από το συγκεκριμένο περιστατικό μέχρι να αποκατασταθεί ο χώρος και οι πληγέντες και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση της βιωσιμότητας της ευρύτερης περιοχής».

To Γραφείο Τύπου