Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/07/2010

Ποια ανεξαρτησία της Στατιστικής Υπηρεσίας υλοποιεί η κυβέρνηση τοποθετώντας για Πρόεδρο «άνθρωπο» του ΔΝΤ;

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ

Ως γνωστό, η κυβέρνηση, ανοίγοντας τεράστια συζήτηση προεκλογικά για την αξιοπιστία των στοιχείων της  Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), είχε εξαγγείλει  την αλλαγή της νομικής μορφής της, για την  προώθηση της «ανεξαρτησίας» της. Η ΕΣΥΕ μετονομάσθηκε σε ΕΛΣΤΑΤ με πρόβλεψη υπαγωγής στο Κοινοβούλιο. Αναμέναμε λοιπόν να δούμε τις σχετικές εξελίξεις, ιδιαίτερα αν πράγματι θεσπιστεί κάποιος  ουσιαστικός  έλεγχος από το κοινοβούλιο.

Όμως, η πληροφορία ότι η κυβέρνηση τοποθέτησε  Πρόεδρο του νέου φορέα (ΕΛΣΤΑΤ) τον κ. Αν. Γεωργίου, έως τώρα Αναπληρωτή Προϊστάμενο του Τμήματος Στατιστικής του ΔΝΤ, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση δεν είναι παρά η μεγαλύτερη εξάρτηση της Στατιστικής Υπηρεσίας από τις λογικές του νεοφιλελευθερισμού και τις πολιτικές απαξίωσης του δημόσιου συμφέροντος.

Οι εργαζόμενοι της ΕΛΣΤΑΤ και γενικότερα οι εργαζόμενοι οφείλουν να είναι σε επαγρύπνηση και να πρωτοστατήσουν για να τεθεί η λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ υπό τον έλεγχο του Κοινοβουλίου, και να είναι η Υπηρεσία προσβάσιμη στον κοινωνικό έλεγχο.

Η Γραμματεία του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής