Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/07/2010

Επιχείρηση αισιοδοξίας στήνει η κυβέρνηση

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής σχετικά με τις δηλώσεις του Υπ. Οικονομίας

Όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική έκδοση της Ναυτεμπορικής (5/7), ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, εμφανίζεται αισιόδοξος: Ο κρατικός προϋπολογισμός κινείται  εντός των στόχων του Μνημονίου το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, γεγονός που προδικάζει, όπως υποστηρίχθηκε, τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ φέτος, ενώ εικάζεται επίσης ότι η πτώση του ΑΕΠ θα είναι μικρότερη  της αρχικής εκτίμησης (- 4%) το 2010.

Ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε, σαν συνέπεια  των παραπάνω εκτιμήσεων,  ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας.

Άσχετα με το πόσο ακριβής είναι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση, η ουσία της κυβερνητικής παρέμβασης βρίσκεται στη πρόθεσή της να δώσει μία νότα αισιοδοξίας, λίγα 24ωρα πριν την  ψήφιση του Ασφαλιστικού, να  καλμάρει την κοινωνική οργή. Να ξεχάσουν τα λαϊκά στρώματα, έστω προς στιγμή, τα οξύτατα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ασκούμενη πολιτική,  αφού τάχα φαίνεται κάποιο «φως στην άκρη του τούνελ».

Αυτή η σκοπιμότητα αποτέλεσε το κίνητρο των σημερινών δηλώσεων του Υπουργού Οικονομικών, η οποία όμως κάθε άλλο παρά οδηγεί σε οποιαδήποτε  αλλαγή πολιτικής. Το αντίθετο μάλιστα: Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα επέκταση του βασικού ΦΠΑ 23% σε προϊόντα και υπηρεσίες που σήμερα έχουν χαμηλό συντελεστή 11%, αλλά και αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για το 2011!

Η επίθεση ενάντια στο βιοτικό επίπεδο των λαϊκών τάξεων, για να προστατευτούν τα κέρδη και τα εισοδήματα όσων «έχουν και κατέχουν», συνεχίζεται!

Παρακολουθούμε τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών μη περιμένοντας καμιά υπεύθυνη στάση, όπως άλλωστε έδειξαν οι εννέα μήνες διακυβέρνησης.

Πιστεύουμε ότι η οικονομία και κοινωνία μας δεν έχουν μόνο προβλήματα αλλά και τεράστιες δυνατότητες, που κυρίως είναι το ανθρώπινο εργατοτεχνικό και επιστημονικό δυναμικό. Γιʼ αυτό προτείνουμε μια διαφορετική πολιτική αναδιανομής του εισοδήματος, που θα κατανέμει τα βάρη της κρίσης σε αυτούς που τη δημιούργησαν, μέσα από τη δραστική αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα κέρδη και τους κατόχους μεγάλης κινητής και ακίνητης περιουσίας. Μια πολιτική που θα στοχεύει στην κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη και θα αντιμετωπίζει την εργασία όχι ως «κόστος» αλλά ως τη δημιουργική δύναμη της ανάπτυξης.

Οι εργαζόμενοι κατανοώντας την αναντιστοιχία κυβερνητικών δηλώσεων και πραγματικότητας, οφείλουν να χαράξουν τη δική τους πορεία ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής και του Μνημονίου.

Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής