Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/07/2010

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΝ με αφορμή την ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Η ανακοίνωση των βαθμολογιών είναι το προτελευταίο επεισόδιο στην μαραθώνια κούρσα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, μια κούρσα με τεράστιο ψυχολογικό και δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος για τους μαθητές/-τριες και τις οικογένειές τους.

Αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά που τα κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτή τη δοκιμασία, όπως και σε εκείνα που, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν, συνάντησαν σοβαρά εμπόδια στην περαιτέρω εκπαιδευτική τους πορεία λόγω των εκπαιδευτικών ανισοτήτων που χαρακτηρίζουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα. 

Πεποίθησή μας είναι, όμως, πως η διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για όλους/-ες όσους το επιθυμούν αποτελεί εφικτό και αναγκαίο κοινωνικό στόχο στο πλαίσιο μιας κοινωνίας δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.  Επισημαίνουμε, επιπλέον, ότι η απόκτηση διπλωμάτων και πτυχίων, πέρα από το αυτονόητο θετικό της ουσιαστικής μόρφωσης, δεν εξασφαλίζει, δυστυχώς, πρόσβαση σήμερα σε καλά αμειβόμενη εργασία, ενώ η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση οδηγεί ολοένα και περισσότερους νέους στην ανεργία, στην υποαπασχόληση και στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Για να δοθεί τέλος σε αυτή την αδιέξοδη πολιτική σε βάρος της νεολαίας και της κοινωνίας γενικότερα, για να μπορούμε να αντικρίσουμε το μέλλον μας πιο αισιόδοξα, απαιτούνται η ανατροπή των εφαρμοζόμενων πολιτικών και η απεμπλοκή από τις επιταγές του μνημονίου που επέβαλε η κυβέρνηση με τη συμφωνία Δ.Ν.Τ. και Ε.Ε.

Τμήμα Παιδείας