Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/07/2010

Συνέντευξη Δημ.Παπαδημούλη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» (Γ. Κυρίτσης- Α. Τσέκερης)

Μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» (Γ. Κυρίτσης- Α. Τσέκερης), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων, τα εξής:

Για το ασφαλιστικό και τις επιδιώξεις της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

«Προσπαθούμε να εκφράσουμε όσο πιο αποφασιστικά μπορούμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού που διαφωνεί κάθετα και πλήρως με τις ρυθμίσεις αυτού του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που ψήφισαν σοσιαλισμό και όχι βαρβαρότητα, όπως είχε υποσχεθεί ο Παπανδρέου πριν τις εκλογές και που τώρα βλέπουν άγρια νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα, που είναι αδύνατον να κρυφτεί με τις υβριστικές συκοφαντίες του κ. Πάγκαλου και τα διάφορα κόλπα.

Αν αυτό το νομοσχέδιο περάσει όπως έχει, καταργεί κάθε έννοια κοινωνικής ασφάλισης, καταργεί όλα τα στοιχεία αναδιανεμητικής λογικής που είχαν απομείνει. Στο όνομα υπαρκτών ανισοτήτων και προβλημάτων του ασφαλιστικού συστήματος που έφτιαξαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ όλες αυτές τις δεκαετίες, επιδιώκεται να μετατραπεί η βασική σύνταξη σε ΕΚΑΣ και όλο το υπόλοιπο ασφαλιστικό να δουλεύει κατά τα πρότυπα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών. Πρακτικά αυτό σημαίνει αργότερα συντάξεις, μικρότερες συντάξεις και απόσυρση του κράτους από τη συνταγματική του υποχρέωση για τριμερή χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Πριν απʼ όλα θα δώσουμε βάρος στο κοινωνικό κομμάτι. Το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο δημοσιονομικό πρόβλημα, είναι κυρίως κοινωνικό πρόβλημα. Θα χρησιμοποιήσουμε επικουρικά όλα τα επιχειρήματα που μας δίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής και η ΟΚΕ –που έβγαλε ομόφωνη απόφαση με προεδρία Πολυζωγόπουλου. Θα τα χρησιμοποιήσουμε όλα αυτά αλλά για να ενισχύσουμε τη βασική μας επιχειρηματολογία ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αν περάσει πηγαίνει δεκαετίες πίσω κάθε έννοια κοινωνικού κράτους αναδιανομής και ανατρέπει βασικές υποχρεώσεις της πολιτείας έναντι των ασφαλισμένων οι οποίες προβλέπονται και από ρητές συνταγματικές διατάξεις.

Χθες κάναμε μια σύσκεψη με τη συμμετοχή πολλών συνδικαλιστών, από τα κεντρικά συνδικάτα μέχρι πρωτοβάθμια σωματεία και μάλιστα με συνδικαλιστές που κάνουν σφοδρή κριτική στην ηγεσία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Κανείς δεν είπε να φύγουμε από τη «Βουλή της ντροπής». Όλοι μας έδωσαν επιχειρήματα και ιδέες για το πώς δίπλα στη μάχη στα κινήματα θα κάνουμε και μια αποτελεσματική μάχη μέσα στη Βουλή, προσπαθώντας να εκφράσουμε όχι μόνο αυτούς που μάτωσαν για να μπούμε στη Βουλή, με το 4,6% πριν από εννιά μήνες, αλλά και πολύ περισσότερους, οι οποίοι περιμένουν από τις δυνάμεις της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς να είναι μια αριστερά ικανή στις πράξεις της πρόσθεσης και του πολλαπλασιασμού και όχι της αφαίρεσης και της διαίρεσης.»

Για το μνημόνιο και τις πολιτικές της κυβέρνησης

«Η κυβέρνηση υπέγραψε ένα μνημόνιο που έχει τη λογική του τοκογλύφου και δε νοιάζεται ούτε για κοινωνική συνοχή, ούτε για αναδιανομή, ούτε για ανάπτυξη. Και τώρα, λέει σε αυτούς που το ψήφισαν, δηλαδή τους 157, τους 15 του ΛΑΟΣ και την κ. Μπακογιάννη, «ας προσέχατε». Εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι πολίτες δεν είναι ενημερωμένοι για το τι ακριβώς είναι υποχρεωτικό από το μνημόνιο και τι όχι, προωθούν κι άλλα πράγματα, που είναι ακόμη χειρότερα απʼ όσα λέει το μνημόνιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα των αποζημιώσεων για τις απολύσεις. Το μνημόνιο λέει σε μια παραγραφούλα, ότι πρέπει να μειωθεί το ύψος των αποζημιώσεων, αλλά πουθενά δεν λέει ότι πρέπει να κοπεί στο μισό. Μείωση είναι και η περικοπή κατά 5%.

Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, δεν φτάνει που μεταφράζει σε άγριες νεοφιλελεύθερες ρυθμίσεις όσα εμπεριέχει το μνημόνιο, σε ορισμένα θέματα είναι δεξιότερο και αντικοινωνικότερο του μνημονίου. Πουθενά δεν λέει, ακόμη κι αυτό το άθλιο μνημόνιο, ότι πρέπει η δέκατη τρίτη και η δέκατη τέταρτη σύνταξη να καταργηθούν διά παντός. Πουθενά δεν ορίζει αυτά τα γλίσχρα ποσοστά αναπλήρωσης. Πουθενά δεν λέει ότι πρέπει μέσα σε δύο χρόνια να «φάνε» δεκαπέντε επιπλέον χρόνια στο κεφάλι οι μητέρες με ανήλικα παιδιά, χωρίς μεταβατικότητα. Πουθενά δεν λέει ότι πρέπει να ανατραπούν πλήρως αυτές οι ασφαλιστικές προσδοκίες. Πουθενά δεν λέει ότι πρέπει να πληρώσεις τα μαλλιοκέφαλά σου για να αναγνωρίσεις πλασματικά χρόνια υπηρεσίας.»

Για τη στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

«Δεν βλέπω βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να είναι διατεθειμένοι να εκφράσουν εκείνο το πολύ μεγάλο κομμάτι της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ που τους λέει «καταψηφίστε το νομοσχέδιο, διαφοροποιηθείτε, καταψηφίστε έστω κάποιες διατάξεις, ορθώστε ανάστημα!». Η δική μας επιδίωξη, με ονομαστικές ψηφοφορίες και με ενωτικές προτάσεις προς όλες τις άλλες δυνάμεις με τις οποίες θα μπορούσαμε να συμπράξουμε με κοινές κοινοβουλευτικές θέσεις, με ανάδειξη αιχμών, πέρα από τη δομική κριτική στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, θα είναι να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Έχω ακούσει τουλάχιστον δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι βγήκαν και είπαν ότι είναι αντεργατικό και αντισυνταγματικό το εργασιακό πακέτο Λοβέρδου, που ήθελε στην αρχή να το περάσει με προεδρικό διάταγμα. Έχω επίσης μετρήσει αρκετούς που μιλάνε για αντικοινωνικές και αντισυνταγματικές ρυθμίσεις του ασφαλιστικού. Το ερώτημα είναι, εάν όλοι αυτοί που βγήκαν στα ραδιόφωνα με τη σιγουριά ότι τα εργασιακά του Λοβέρδου θα περάσουν με προεδρικό διάταγμα, τώρα που τα φέρνει στη Βουλή, θα είναι συνεπείς με όσο λέγανε στα ερτζιανά.

Χθες στη Βουλή είχαμε μια θετική εξέλιξη. Η κυβέρνηση άλλαξε το άρθρο ενός νομοσχεδίου που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια, με το οποίο ζητούσε και έπαιρνε εν λευκώ εξουσιοδότηση του Υπουργού Οικονομικών να υπογράφει μνημόνια και δανειακές συμβάσεις ερήμην και εν αγνοία της Βουλής, παρότι είχε ψηφιστεί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Κι αυτό επειδή η Βάσω Παπανδρέου άθροισε τις δυνάμεις της με τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, έβαλε τις φωνές και είπε ότι δεν θα το ψηφίσει στην Ολομέλεια. Αναγκάστηκαν να το αλλάξουν.

Αν λοιπόν κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ορθώσουν ανάστημα, διαψεύδοντας την απαισιόδοξη πρόβλεψή ότι «θα κάνουν το παγώνι», αν έχουμε δηλαδή μια ζωντανή Βουλή, όπως υπάρχει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που βουλευτές της πλειοψηφίας αντιτίθενται σε ρυθμίσεις που έρχονται από την κυβέρνηση και δεν είναι «σφάξε με αγά μου νʼ αγιάσω», ό,τι έρχεται να περνάει με κομματική πειθαρχία και απειλή εκλογών, τότε κάτι μπορεί να αλλάξει. Και εκεί οφείλουν και πρέπει να παίξουν ρόλο οι δυνάμεις του κοινωνικού ΠΑΣΟΚ, είτε εκφράζονται μέσα από συνδικάτα είτε μέσα από την κοινή γνώμη. Πρέπει να βομβαρδίσουν με μηνύματα θετικής πίεσης τους βουλευτές τους –γιατί αυτοί τους εξέλεξαν- να διαλέξουν όχι τους εκφοβισμούς του Μαξίμου και του κ. Πάγκαλου, αλλά τη φωνή της συνείδησής τους.»

Για το ενδεχόμενο εκλογών

«Δεν υπάρχει ούτε ένα ενδεχόμενο εκλογών, διότι τις εκλογές δεν τις θέλουν οι δανειστές μας. Οι δανειστές μας δυστυχώς, με τον τρόπο που πολιτεύετε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι και κυβερνήτες μας. Ο κ. Παπανδρέου, την ώρα που βάζει τους δικούς του να τρομοκρατούν τους βουλευτές για να ψηφίζουν άγριες νεοφιλελεύθερες επιλογές, διαψεύδει ολημερίς και ολονυχτίς σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης το ενδεχόμενο εκλογών, καταγγέλλοντάς το μάλιστα και ως «προβοκάτσια». Να μην «μασήσουν» οι βουλευτές. Να βάλουν σε μια ζυγαριά αυτά που έλεγαν προεκλογικά όλοι μαζί στους ψηφοφόρους τους, αυτά που έλεγαν και τους πρώτους μήνες μετά τις εκλογές, με αυτά που έχει το νομοσχέδιο.»

To Γραφείο Τύπου