Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/11/2004

Για το φορολογικό νομοσχέδιο και τη δημοσιονομική απογραφή

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το φορολογικό νομοσχέδιο και για τη δημοσιονομική απογραφή, τόνισε:

Για το φορολογικό νομοσχέδιο

Εκείνο που χρειάζεται και εκκρεμεί εδώ και χρόνια είναι η ουσιαστική δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση. Φορολογικά νομοσχέδια έρχονται πολλά στη διάρκεια της θητείας των κυβερνήσεων. Αυτό που δεν ήρθε ποτέ μέχρι σήμερα στα 30 χρόνια της μεταπολίτευσης είναι η δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση που θα κατανέμει με δικαιοσύνη βάρη και οφέλη και θα αναδιανέμει με κοινωνική προτεραιότητα και ευαισθησία τον παραγόμενο πλούτο.

Και αυτή τη δίκαιη φορολογική δημοκρατική μεταρρύθμιση δεν την εμποδίζει κανένας, την θέλει η κοινωνία. Οι κυβερνήσεις δεν έχουν την πολιτική θέληση, ακριβώς διότι και στον τομέα της φορολογικής πολιτικής θέλουν να επιδίδονται στα γνωστά παιχνίδια των εντυπώσεων σκοπιμότητας.

Εκείνο που μπορώ να πω είναι, όχι άλλα βάρη στην ελληνική κοινωνία. Απεναντίας, εκείνο που χρειάζεται είναι η στήριξη της ελληνικής κοινωνίας έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα αδικίας και ανισότητας που υπάρχουν στα εισοδήματα, αδικίας και ανισότητας που υπάρχουν στην κοινωνική στήριξη, στην κοινωνική φροντίδα.

Για την απογραφή και την θέση της Ε.Ε.

Ο ΣΥΝ αγωνίζεται για την πραγματικότητα των προβλημάτων και όχι για την εικονικότητα των αριθμών της δημιουργικής λογιστικής. Τα διπλά βιβλία, τα κούφια συνθήματα περί ισχυρής οικονομίας, δεν πρέπει να αποκρύπτουν την αλήθεια, ούτε να συσκοτίζουν τις αδυναμίες και τις ανισότητες της ελληνικής οικονομίας. Δεν πρέπει να γίνεται αυτό ούτε σήμερα.

Η απογραφή δεν πρέπει να γίνεται άλλοθι ώστε να συνεχιστεί η κυβερνητική πολιτική που παράγει δυσφορία, ούτε επίσης να γίνεται άλλοθι για να εγκαταλειφθούν οι προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης.

Προτείναμε υπεύθυνα και συγκεκριμένα διαφορετικό τρόπο κατάρτισης, συζήτησης και παρακολούθησης του Προϋπολογισμού. Υποδείξαμε τη δημιουργία μόνιμης κοινοβουλευτικής επιτροπής επί του Προϋπολογισμού. Και, επίσης, ζητήσαμε διαφορετικό τρόπο διεξαγωγής της απογραφής, με συμμετοχή και της Βουλής και πλήρη γνώση του πώς αξιολογήθηκαν και πώς καταγράφηκαν αυτά που περιέχονται εκεί.

Η είσοδος της Ελλάδας στην ΟΝΕ είναι φανερό ότι έγινε με έμφαση στα πολιτικά κριτήρια πρωτευόντως, και λιγότερο με έμφαση στα λογιστικά κριτήρια και σε όλα εκείνα τα κριτήρια που έχει καθιερώσει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Και όλοι γνωρίζουμε ότι αυτά τα θέματα, αξιολόγησης κατά προτεραιότητα των πολιτικών κριτηρίων, ίσχυσαν και για άλλες χώρες.

Είναι φανερό λοιπόν ότι εκείνο που σήμερα ενδιαφέρει είναι να μην χρησιμοποιείται και η απογραφή της ελληνικής οικονομίας ως ένα επιπρόσθετο όπλο για την κομματική αντιδικία, για παρελθοντολογία και για υπεράσπιση εκείνων που ο κόσμος ξέρει ότι είναι τα κακώς κείμενα και στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική πολιτική ζωή.

Δεν είναι δικαστήριο η Ευρώπη και πολύ περισσότερο δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση λογιστικές αλχημείες, δημιουργικές λογιστικές ή διπλά βιβλία του παρελθόντος που και άλλοι τα κάνουν, να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι είτε οικονομικής πίεσης σε βάρος της Ελλάδας, είτε επιβολής πολιτικών λιτότητας στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα. Έχει εμφανείς αδυναμίες. Και να ασχοληθούμε με αυτά τα προβλήματα και αυτές τις αδυναμίες.

To Γραφείο Τύπου