Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/07/2010

Υπό Νατοϊκή «ομπρέλα» η συνεχιζόμενη και αυξανόμενη στρατιωτικοποιήση του Αιγαίου από την γειτονική χώρα και παραβίαση διεθνών συμφωνιών και συνθηκών - Δήλωση Κώστα Ήσυχου, μέλος ΠΓ και υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική και άμυνα του ΣΥΝ

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο, όπου η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενέκρινε την αεροναυτική άσκηση που πραγματοποιεί η Τουρκική πολεμική αεροπορία από τις 3/5/10 έως στις 11/7/10 στο πεδίο βολής της Άνδρου μόλις 21 ν.μ. από την Αθήνα, της εγκατάσταση από την Τουρκία, μονίμου πεδίου βολής στο Β. Αιγαίο 5.6 ν.μ. από τις ακτές της Λήμνου, Σαμοθράκης, και της Χαλκιδικής σε μόνιμη λειτουργία όλο το χρόνο, σε συνδυασμό με τις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Τσεσμέ»,  που αμφισβητεί έμπρακτα ποια τα όποια «μορατόριουμ» και την Ελληνική Υφαλοκρηπίδα στα νησιά του Αιγαίου, βήμα, βήμα,  η σημερινή κυβέρνηση αποδέχεται την νατοϊκή ομπρέλα στρατικοποίησης του Αιγαίου. Την ίδια στιγμή η γείτονος χώρα προχωρά στην κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στα παράλια της ( παρόλο την μεγάλη κινητοποίηση Ελλήνων και Τούρκων πολιτών που αντιτίθενται σε μια ενέργεια που υποθηκεύει την ασφάλεια της περιοχής σε μια έντονη σεισμογενή ζώνη).

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αντί να αναλάβει σοβαρές διεθνείς πρωτοβουλίες που θα αναδείξουν την ανάγκη το Αιγαίο, η Εγγύς και Μέση ανατολή και ολόκληρη η Μεσόγειος να μετατραπούν σε  «αποπυρηνικοποιημένες ζώνες», αντί να αναζητήσει διεθνείς πρωτοβουλίες που θα αποδυναμώσουν την γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή που συνεχώς οξύνεται με τις παράνομες και επίκυνδινες στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ και της Τουρκίας στην περιοχή μας, παρακολουθεί ως παθητικός αποδέκτης «ντε φάκτο» επικίνδυνων ενεργειών με πλήρη διπλωματική και πολιτική «παραλυσία». Αντί άμεσα και αποφασιστικά να διακόψει κάθε στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, που συνεχώς αυξάνει τον επιθετικό του ρόλο στην περιοχή, καταδικάζοντας τον Παλαιστινιακό λαό στην απόλυτη εξαθλίωση και ανέχεια,  παραβιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου.

Καλείται η Ελληνική Κυβέρνηση να αποτρέψει με δυναμικές διεθνείς ειρηνικές πρωτοβουλίες που θα αποδυναμώσουν τους αυξανομένους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα. Να ανακουφίσει αισθητά τα φτωχά λαϊκά στρώματα, αντί να τους έχει κηρύξει τον πόλεμο. Να σκεφτεί και να δράσει ανάλογα εδώ και τώρα.

Ο ΣΥΝ θα συνεχίσει να εμμένει στην αμοιβαία μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών, την ανάγκη διευθέτησης διαφορών στην βάση των διεθνών συμφωνιών και των αποφάσεων του ΟΗΕ. Η σημερινή Κυβέρνηση απλά παρακολουθεί , συσσωρεύοντας προβλήματα, και ακολουθώντας πιστά νατοϊκές εντολές και «διαδικασίες», που δρουν προς όφελος των εξοπλιστικών προμηθευτών, των «χωροφυλάκων» στην περιοχή,  του ΝΑΤΟ,   των επιθετικών τους φιλοδοξιών, καταργώντας ταυτόχρονα κάθε έννοια διεθνούς δικαίου.

To Γραφείο Τύπου