Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/07/2010

Ερώτηση Μ.Κριτσωτάκη: Αποκλεισμένοι κάτοικοι και επισκέπτες στη Γαύδο

Προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας - Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων - Πολιτισμού και Τουρισμού

Από την Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010 έχει σταματήσει η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Γαύδου (αφού στις 01-07-10 επετράπη κατʼ εξαίρεση το δρομολόγιο), λόγω αλλαγής των κανόνων ασφαλείας, βάσει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 9818 με την οποία υποβαθμίζονται τα δύο πλοία της Α.Ν.Ε.Ν.ΔΥ.Κ που εκτελούσαν τα δρομολόγια προς και από τη Γαύδο, παρά το γεγονός ότι το 2006 η εν λόγω εταιρεία είχε αναβαθμίσει τα συστήματα ασφαλείας των παραπάνω πλοίων.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί ουσιαστικό πρόβλημα διαβίωσης στους  ακρίτες κατοίκους του νησιού, οι οποίοι δηλώνουν ότι αν δε λυθεί το πρόβλημα θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους καθώς εκτός από την απομόνωση επιφέρει και ανυπολόγιστη ζημιά στην τουριστική οικονομία του νησιού, που αποτελεί και την κύρια πηγή εσόδων τους.

Το ακριτικό νησί, το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, οδηγείται σε απομόνωση και τίθενται σε καθεστώς αποκλεισμού οι λιγοστοί κάτοικοί του και οι επισκέπτες του, ενώ την ίδια στιγμή η Πολιτεία εξαγγέλλει τη λειτουργία Γυμνασίου στο νησί.

Οι κάτοικοι του νησιού και φορείς της περιοχής έχουν αρκετές προτάσεις για την προσωρινή τουλάχιστον λύση του σοβαρού αυτού προβλήματος και επισημαίνουν ότι με βάση το άρθρο 7 της Οδηγίας μπορεί ο αρμόδιος υπουργός να εξαιρέσει κάποιες περιοχές από την εφαρμογή της.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1.    Γιατί δεν προβήκατε έγκαιρα στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αποτραπεί αυτή η αρνητική εξέλιξη;

2.    Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε άμεσα για την αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Γαύδου αλλά και την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων στα νησιά μας;

Ο ερωτών Βουλευτής

Μιχάλης Κριτσωτάκης