Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/07/2010

Ομιλία Μ.Κριτσωτάκη στη Βουλή για το ασφαλιστικό - «Να αποσύρετε αυτό το αντιλαϊκό νομοσχέδιο»

Ως ένα νομοσχέδιο για την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος και των εργασιακών σχέσεων, για την απελευθέρωση των απολύσεων και ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο του αιώνα χαρακτήρισε ο βουλευτής Ηρακλείου Μιχάλης Κριτσωτάκης, το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου: «Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις. Ρυθμίσεις στις Εργασιακές Σχέσεις», στην ομιλία του ως ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση επί της αρχής στη Βουλή και ζήτησε την απόσυρσή του, καταθέτοντας ταυτόχρονα τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μία δημόσια και καθολική κοινωνική ασφάλιση.

Στην ομιλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε:

«Δεν έγιναν τέτοιες επεμβάσεις τέτοιου αντιλαϊκού χαρακτήρα, τόσο οξείες, ούτε από τις κατοχικές κυβερνήσεις, ούτε από την Επταετία.

Να αφήσετε τα ψευδεπίγραφα και τα παρελκυστικά, τη μονόδρομη νεοφιλελεύθερη λογική σας και να αποσύρετε αυτό το αντιλαϊκό νομοσχέδιο. Αν, όμως, κατατεθεί, πρέπει να μην ψηφισθεί.

Κανείς δεν μιλά από εσάς για το «λογαριασμό» και για το ποιός φταίει. Το «λογαριασμό», όμως, τον στέλνετε στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στους νέους και γενικά στην πλειοψηφία της κοινωνίας.

      Για το Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις:

Μας λέτε ότι:

•    δεν μειώνονται οι συντάξεις. … αυτό είναι αστείο. Το ξέρουν όλοι.

•    δεν αυξάνονται οι εισφορές. … είναι ψέμα γιατί για λιγότερη σύνταξη, θα πρέπει να έχεις περισσότερα έτη ασφάλισης

•    δεν αυξάνονται τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Και αυτό είναι ψέμα. Στην πράξη, με τις τραγικές μειώσεις και τα κίνητρα για δουλειά μετά τα 65, ο ασφαλισμένος εξαναγκάζεται -εάν τα καταφέρνει- να δουλέψει και μετά τα 65.

Αυτό το νομοσχέδιο είναι ίσως το πιο σοβαρό νομοσχέδιο που έχει περάσει, αν σκεφτεί κανείς τα αποτελέσματα που θα έχει στην κοινωνία. Μας πάει από πενήντα έως εκατό – εγώ δεν μπορώ να το υπολογίσω- χρόνια πίσω, όμως είναι σίγουρο ότι μας πάει πίσω.

Οι στιγμές λοιπόν είναι κρίσιμες. Αν περάσουν τα αντιασφαλιστικά και αντιλαϊκά μέτρα της Κυβέρνησης το μέλλον προδιαγράφεται με πάρα πολύ μελανά χρώματα. Έχουμε όλοι ηθικό και πολιτικό χρέος να καταψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο και νομίζω ότι το πρώτο και το κυριότερο είναι στην πλειοψηφία. Η πλειοψηφία πρέπει να αναλάβει ευθύνες διότι αυτή μπορεί να αποφασίζει και εκεί θα πρέπει να δούμε τις συνειδήσεις πάνω απΆ τον κομματικό πατριωτισμό.

Η Κυβέρνηση αυτή κατά τη γνώμη μας είναι σε πλήρη συμμόρφωση με την τρόικα, όχι μόνο με την τρόικα που ξέρουμε τυπικά, αλλά και με την τρόικα που είναι οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι και γενικά αυτοί που διαπλέκονται με μεγάλα συμφέροντα σΆ αυτήν τη χώρα.

θα έπρεπε να επιλέξετε να στηρίξετε την κοινωνία και όχι το σύστημα.

Στο νομοσχέδιο αυτό ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία κατηγορία σημερινών ασφαλισμένων, που να μην τους πιάνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η μείωση του συντάξιμου μισθού.

Περιορίζεται η κρατική χρηματοδότηση, πράγμα που σημαίνει ότι και στην επόμενη φάση θα υπάρχει και νέα μείωση συντάξεων, όσο κι αν δεν το ανακοινώνετε.

Για τα επικουρικά ταμεία το Κράτος δεν εγγυάται πλέον τίποτα κι αν υπάρξει έλλειμμα θα μειώνονται οι συντάξεις.

Από τέσσερις πλευρές θα υπάρξει πραγματική μείωση των συντάξεων:

1.    η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης ανά έτος

2.    η μείωση του συντάξιμου μισθού με τον υπολογισμό του σε όλο τον ασφαλιστικό βίο αντί την τελευταία 5ετία

3.    η επιβολή της νέας εισφοράς ΛΑΦΚΑ

4.    η κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης (έχει, ήδη, επιβληθεί και μονιμοποιείται)

Υπάρχουν, τουλάχιστον τέσσερις λόγοι για την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου:

1.    ο δημόσιος χαρακτήρας όπως και η κοινωνική αλληλεγγύη προστατεύονται στο άρθρο 22 παρ. 5 του Συντάγματος και η νομολογία των δικαστηρίων εντάσσει μόνιμα και την επικουρική ασφάλιση σε αυτή την προστασία

2.    οι περισσότερες περικοπές είναι  υπερβολικές και αναιτιολόγητες και για  αυτό είναι αντίθετη στο άρθρο 1 του πρώτου πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ

3.    στο ίδιο άρθρο είναι αντίθετη και η κατάργηση της σύνταξης για τους εργαζόμενους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών και

4.    οι περικοπές της 13ης και της 14ης σύνταξης για τους κάτω των 60 ετών συνταξιούχους είναι αντίθετη στην αρχή της ισότητας του άρθρου 4 του Συντάγματος

Το ασφαλιστικό, που προτείνετε ως Κυβέρνηση, είναι έκτρωμα, καταργεί την κοινωνική ασφάλιση, στη θέση της βάζει την ιδιωτική ασφάλιση.

    Για τις Ρυθμίσεις στις Εργασιακές Σχέσεις:

Αλλάζετε τις προστατευτικές διατάξεις για τους εργαζόμενους, όπως η αποζημίωση λόγω απόλυσης. Αυτά ισχύουν από το Ά20 και δεν τόλμησε κανείς να τα πειράξει. Τώρα, όμως, με δημοκρατικές διαδικασίες πειράζονται κι αυτά.

Ποιος θα απολογηθεί γιΆ αυτά; Ποιος θα απολογηθεί και στις επόμενες γενιές γιΆ αυτά που κάνετε; Τα μέτρα αυτά βέβαια θα μείνουν μόνιμα.

Θα θίξω το θέμα του ΟΜΕΔ. … είναι πολύ βαρύ και καταργεί στην ουσία τις διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις.

Αυξάνετε τα όρια των ομαδικών απολύσεων από 2% σε 5% το μήνα. Εδώ δεν έχετε κάτι να απαντήσετε. Κανείς δεν μπορεί να πει κάτι γιΆ αυτό ή να το δικαιολογήσει.

Τελειώνοντας, πέρα από το ότι δεν θα ψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τον περιορισμό της αύξησης των δημόσιων δαπανών και των συντάξεων για την περίοδο 2010-2060 σε κάτω από το 2,5% του Α.Ε.Π. –αυτό το λέει και το μνημόνιο, είναι η λογική του μνημονίου- θα σας πω ότι

εμείς θα καλύψουμε πολιτικά κάθε αντίδραση σΆ αυτό το νομοσχέδιο.

Ζητάμε τώρα να αποσυρθεί άμεσα! Αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο!

Ακόμα και αν το ψηφίσετε, στην πράξη δεν θα εφαρμοστεί.


Ακιολουθεί πλήρες κείμενο της ομιλίας