Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/07/2010

Υπερψηφίστηκε χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ψήφισμα που επιτρέπει τη μεταφορά δεδομένων τραπεζικών συναλλαγών πολιτών της ΕΕ στις Αρχές των ΗΠΑ.

Κατά ψήφισαν ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής και η ευρωομάδα της Αριστεράς

Παρά το γεγονός ότι τον περασμένο Φλεβάρη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε αρνηθεί αυτή τη Συμφωνία, που μυστικά είχε ξεκινήσει η Επιτροπή και το Συμβούλιο με τις Αρχές των ΗΠΑ, αυτή επανήλθε σε ψηφοφορία στην τελευταία ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παρά τις "τεχνικές βελτιώσεις" η ουσία της συμφωνίας παραμένει ίδια. Τα στοιχεία από τις τραπεζικές συναλλαγές (SWIFT) πολιτών και κατοίκων της ΕΕ, στοιχεία που αποτελούν προσωπικά δεδομένα, θα μεταβιβάζονται στις Αρχές και τις μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Παρά το γεγονός ότι και τον περασμένο Μάη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με Ψήφισμά του έκανε σαφή την αντίθεσή του με τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ, οι μεγάλες πολιτικές ομάδες του ευρωκοινοβουλίου υπέκυψαν στις πιέσεις των εθνικών τους Κυβερνήσεων και το λόμπι των ΗΠΑ. Αποφάσισαν λοιπόν να επιτρέψουν τη μεταφορά  90 εκ. στοιχείων ανά μήνα, δηλαδή ενός δις. τον χρόνο στις Αρχές των ΗΠΑ. Επίσης, με τη συγκεκριμένη Συμφωνία, αρμόδια Αρχή από την ΕΕ για την έγκριση των αιτήσεων των ΗΠΑ είναι η Europol, πράγμα που είναι παράλογο, παράνομο και αντισυνταγματικό μιας και η Europol δεν έχει καμία σχέση με την προστασία των δεδομένων και έχει άμεσο συμφέρον με τη μεταφορά των δεδομένων.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τις προσπάθειες της ευρωομάδας της Αριστεράς, απετράπη με αμφιλεγόμενο τρόπο το δικαίωμα των Νομικών Υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να κάνουν γνωμοδότηση για το θέμα. Η ευρωομάδα της Αριστεράς είναι αποφασισμένη να κινηθεί και δικαστικά προκειμένου να προασπιστούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών και, κυρίως, αυτό της προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της ευρωομάδας της Αριστεράς, καταψήφισε τη Συμφωνία, αιτιολογώντας ως εξής την ψήφο του: "Καταψήφισα την Έκθεση που αφορά τη μεταφορά τραπεζικών στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Αμερική, για τους ίδιους λόγους που ήμουν αντίθετος, όπως και η ευρωομάδα μου, και στην προηγούμενη προσπάθεια επιβολής αυτής της Συμφωνίας, παρά τις όποιες "τεχνικές" βελτιώσεις φέρνει η Έκθεση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραδίδει προσωπικά δεδομένα στην Κυβέρνηση και τις μυστικές Αρχές των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας μάλιστα ως πρόσχημα τη "μάχη ενάντια στην τρομοκρατία". Είμαι αντίθετος με την εμμονή της Κομισιόν να διαβιβάζει γενικώς στοιχεία από τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές στις ΗΠΑ γιατί πρόκειται για παραβίαση του σεβασμού των προσωπικών δεδομένων και αποτελούν στοιχεία και υλικό που θα αξιοποιείται ανεξέλεγκτα στην ουσία από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για τους δικούς του σκοπούς".

Ψήφοι: Υπέρ 484, Κατά 109, Αποχές 12

To Γραφείο Τύπου