Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/07/2010

Ερώτηση Ηρ.Διώτη: Χωρίς γιατρό παραμένει από αρχές Μαρτίου το Περιφερειακό Ιατρείο Μητρόπολης Καρδίτσας

Προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Χωρίς γιατρό παραμένει από τις 28 Φεβρουαρίου 2010, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε ο μοναδικός ιατρός του κ. Μ.Φ., το Περιφερειακό Ιατρείο Μητρόπολης, που ανήκει στο Κέντρο Υγείας Μουζακίου και εποπτεύεται από το Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας.

Το Π.Ι. Μητρόπολης, που εξυπηρετεί εκτός των άλλων και γύρω χωριά, όπως η Πορτίτσα και το Μοσχάτο, προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ηλικιωμένους κυρίως ασθενείς, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταβαίνουν στο ΚΥ Μουζακίου, προκειμένου να εξετασθούν και να διεκπεραιώσουν υποθέσεις τους.

Από την πρώτη στιγμή, ο διευθυντής του ΚΥ Μουζακίου απέστειλε το αίτημα για τοποθέτηση ιατρού στο ΓΝ Καρδίτσας, απʼ όπου ο αρμόδιος υπάλληλος προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και τη σχετική αλληλογραφία με το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να προκηρυχθεί η θέση.

Οι κάτοικοι των εξυπηρετούμενων χωριών, που ταλαιπωρούνται τόσους μήνες, δέχθηκαν με ανακούφιση την είδηση ότι το ΥΥΚΑ προκήρυξε τη θέση, με την υπʼ Αρ. Πρωτ. Υ10γ /Οικ. 69564 (10-06-2010) πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους ιατρούς για κάλυψη κενών θέσεων σε ΚΥ-ΠΙ και πλοία, της οποίας η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων ήταν η 21η Ιουνίου. Στην ίδια πρόσκληση, προκηρύσσονταν 25 συνολικά θέσεις ιατρών για τη Θεσσαλία και συγκεκριμένα:

-    Οκτώ (8) θέσεις σε ΠΙ του ν. Καρδίτσας

-    Μία (1) θέση σε ΚΥ και πέντε (5) σε ΠΙ του ν. Λάρισας

-    Τρεις (3) θέσεις σε ΚΥ και τέσσερεις (4) σε ΠΙ του ν. Μαγνησίας κα

-    Τέσσερεις (4) θέσεις σε ΠΙ του ν. Τρικάλων.

Όμως στην ενδεικτική ημερομηνία της προκήρυξης, σε ό,τι αφορά στα Π.Ι. Μητρόπολης (ΓΝΚ) και ΠΙ Ευαγγελισμού (ΓΝ Λάρισας), αναγραφόταν “ΚΕΝΟ”, γεννώντας ερωτηματικά στους κατοίκους, σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τα ιατρεία τους.

Επειδή η κατάσταση με την υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων στη Θεσσαλία και όχι μόνο, χρονίζει εγκυμονώντας σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων της περιφέρειας.

Επειδή η μη επάνδρωση των ιατρείων με προσωπικό αποθαρρύνει, συνηγορούντων κι άλλων παραγόντων, την εγκατάσταση νέου κόσμου στην ύπαιθρο, με αποτέλεσμα την περαιτέρω γήρανση του πληθυσμού και την ερημοποίηση της περιφέρειας.

Επειδή η πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας είναι κατακτημένο κι αναφαίρετο κοινωνικό αγαθό,

ερωτάται η κα. Υπουργός:

1.    Γιατί στα Περιφερειακά Ιατρεία Μητρόπολης και Ευαγγελισμού υπήρχε η ένδειξη “ΚΕΝΟ” στις ενδεικτικές ημερομηνίες; Τι συνεπάγεται αυτή η επισήμανση για την πλήρωση των κενών θέσεων;

2.    Πότε αναμένεται να εκδοθούν τα αποτελέσματα της προκήρυξης με Αρ. Πρωτ. Υ10γ /Οικ. 69564 και πότε οι επιτυχόντες ιατροί θα τοποθετηθούν στον τόπο διορισμού τους;

3.    Υπάρχουν άλλα οργανικά κενά σε ΚΥ-ΠΙ-πλοία, αλλά και Νοσοκομεία, εκτός από αυτά που προκύπτουν από την προκήρυξη της 10ης Ιουνίου; Εάν ναι πόσα, πώς και πότε προτίθεται το ΥΥΚΑ να τα καλύψει;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ηρώ Διώτη