Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/07/2010

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση 36 χρόνων από το χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΝΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

Το προδοτικό χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο, από το οποίο συμπληρώνονται 36 χρόνια, αποτελεί μία από τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας. Η ανατροπή του προέδρου Μακαρίου και η κατάλυση της δημοκρατίας ήταν η πρώτη πράξη της κυπριακής τραγωδίας, που άνοιξε τον δρόμο για την τουρκική εισβολή λίγες μέρες μετά και την «ντε φάκτο»  διχοτόμηση του νησιού, εξυπηρετώντας ευρύτερα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Σήμερα ο αγώνας για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, περνάει μέσα από τη συνεπή διεκδίκηση μιας λύσης δικοινοτικής –διζωνικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Δυστυχώς, όμως, οι άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση ο πρόεδρος Χριστόφιας, μέσα από τις διακοινοτικές συνομιλίες, δεν έχουν βρει την αναγκαία ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά και ιδιαίτερα από την κυβέρνηση της Άγκυρας που αρνείται να εκπληρώσει ακόμα και δεσμεύσεις οι οποίες συνδέονται με την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, όπως η εφαρμογή του πρωτοκόλλου για την τελωνειακή ένωση και η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αποφασιστική ενίσχυση των προσπαθειών για τη δίκαιη επίλυση του κυπριακού είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ πριν. 

Ο ΣΥΝ θα συνεχίσει την αμέριστη αλληλεγγύη του με τους αγώνες του Κυπριακού λαού - ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων- συνεργαζόμενος στενά με τις αριστερές του δυνάμεις, με τις οποίες έχει αναπτύξει πολύμορφες σχέσεις συνεργασίας και αλληλεγγύης τόσο σε διμερές όσο και στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

To Γραφείο Τύπου