Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/11/2004

Μήνυμα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ για την 31η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Αδικαίωτοι αγώνες. Πάντοτε ζωντανή εστία ελπίδας και έμπνευσης για τη νεολαία

Το Πολυτεχνείο ζει μέσα στους αγώνες, τους σημερινούς και τους αυριανούς, για ειρήνη, κοινωνική απελευθέρωση, για κατακτήσεις, ελευθερίες και δικαιώματα στη σκληρή αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του πολέμου και του νεοφιλελευθερισμού.

Τιμάμε την ημέρα της Δημοκρατίας. Με σεβασμό και οδύνη αναδεικνύουμε στο χώρο της ζωντανής ιστορικής μνήμης του αγώνες της νεολαίας και την παραδειγματική θυσία των θυμάτων της εξέγερσης του Νοέμβρη.

Τιμάμε το πνεύμα αντίστασης, τις συλλογικές και τις χιλιάδες προσωπικές καταθέσεις ηρωικών βιωματικών πράξεων που έδωσαν μια ανεπανάληπτη συμβολή στη διαμόρφωση της δημοκρατίας και της πολιτικής κουλτούρας της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.

Διαδηλώνουμε την απαίτηση για την διεύρυνση των κοινωνικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την απόκρουση των αυταρχικών αντιλήψεων, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Εκφράζουμε την ανάγκη να υπερβεί η πολιτική μας ζωή τα συντηρητικά στερεότυπα του δικομματισμού που μας κληροδότησε η τριαντάχρονη μεταπολίτευση.

Η διαχρονική αξία των μηνυμάτων της εξέγερσης επιβεβαιώνεται μέσα από τους σύγχρονους αγώνες των κινημάτων που εναντιώνονται στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, που διαμορφώνουν στον κόσμο, την Ευρώπη και τη χώρα μας την εναλλακτική πρόταση για «ένα άλλο κόσμο που είναι εφικτός».

Το μήνυμα το δικό μας, το μήνυμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που έδωσε τη δικιά της ανεπανάληπτη συνεισφορά στην εξέγερση του Νοέμβρη, ιδιαίτερα προς του νέους και τις νέες, είναι μήνυμα αμφισβήτησης και θετικής διεξόδου από τη σημερινή κρίση και την υποταγή της πολιτικής στα κελεύσματα των αγορών.

Το μήνυμά μας είναι η ενωτική προσπάθεια για ν’ αναστηλωθούν οι αξίες και τα ιδανικά της συλλογικότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της χειραφέτησης και της αντίστασης στις λογικές των «μονόδρομων» που ακολουθούν οι ηγενομεύουσες συντηρητικές δυνάμεις της σημερινής παγκοσμιοποίησης και της «ενιαίας σκέψης».

Καλούμε τον λαό, ιδιαίτερα τη νεολαία, να συμμετάσχουν μαζικά και αγωνιστικά στις εκδηλώσεις και τις πορείες σε όλη την Ελλάδα για να τιμήσουμε την 31η επέτειο της εξέγερσης του Νοέμβρη ΄73.

To Γραφείο Τύπου