Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
15/07/2010

5ο Θερινό Πανεπιστήμιο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, Κισινάου, διεξάγεται, στις 14-18 Ιουλίου, και υπό την αιγίδα του Κόμματος των Μολδαβών Κομμουνιστών, το 5ο "Θερινό Πανεπιστήμιο" του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ιδεολογικών Ινστιτούτων, Transform Europe.

Η διοργάνωση αποτελεί σταθερό σημείο συνάντησης κομμάτων, οργανώσεων νεολαίας, διανοουμένων, συνδικαλιστών και εκπροσώπων κινημάτων από ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο.

Η φετινή συνάντηση, στην οποία θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι από τουλάχιστον 25 χώρες (ανάμεσά τους - για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο βαθμό- διανοούμενοι και ακτιβιστές από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης), θα εστιάσει στη διαμόρφωση των εναλλακτικών προτάσεων της Αριστεράς ενάντια στην δομική καπιταλιστική κρίση, σε εθνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα.

Επίσης, θα εξεταστεί η σχέση Αριστεράς και εξουσίας, συζήτηση στην οποία θα συμβάλλουν, καταθέτοντας τόσο τις αρνητικές όσο και τις θετικές τους εμπειρίες, εκπρόσωποι από το ΑΚΕΛ της Κύπρου, την ιταλική Αριστερά, τους Μολδαβούς Κομμουνιστές, το Ισλανδικό "Κοκκινοπράσινο Κίνημα", το Ενωτικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας (PSUV) και το "Ευρύ Μέτωπο" (Frente Amplio) της Ουρουγουάης.

Το φετινό "Θερινό Πανεπιστήμιο" του ΚΕΑ διεξάγεται σε μια πολύ οξυμένη πολιτικά περίοδο για τη Μολδαβία, αφού ο κυβερνητικός νεοφιλελεύθερος και εθνικστικός συνασπισμός επιχειρεί με απολυταρχικά νομοθετήματα, να απαγορεύσει το Κόμμα των Μολδαβών Κομμουνιστών. Για αυτό το λόγο, οι συμμετέχοντες, κατά την παραμονή τους στο Κισινάου, θα συμμετέχουν σε πολύμορφες δράσεις αλληλεγγύης προς τους Μολδαβούς Κομμουνιστές.

Η ελληνική αποστολή στη Μολδαβία αποτελείται από τους Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, Γιάννη Μπουρνού, Γιώργο Καρατσιουμπάνη, Ζήση Ζάννα (μέλη της ΚΠΕ του ΣΥΝ), τον Παναγιώτη Αδρακτά (μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Νεολαίας Συνασπισμού), καθώς και τον Μιχάλη Σπουρδαλάκη, εκ μέρους του Ινστιτούτου "Νίκος Πουλαντζάς".

To Γραφείο Τύπου