Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/07/2010

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ για την εξαγορά μεριδίου του δημοσίου στο ΤΤ και ΑΤΕ από την Τράπεζα Πειραιώς

Να μην προχωρήσει η εξαγορά του μεριδίου του δημοσίου στο ΤΤ και ΑΤΕ από την Τράπεζα Πειραιώς

Ανακοινώθηκε σήμερα η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για ταυτόχρονη εξαγορά του 77% της Αγροτικής Τράπεζας και του 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που κατέχει το Δημόσιο. Για εξαγορά δηλαδή του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου που ελέγχει το ελληνικό δημόσιο έναντι 701 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κίνηση αυτή αν μετουσιωθεί σε πράξη μηδενίζει τη συμμετοχή του δημοσίου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, θα προκαλέσει τεράστιες ανακατατάξεις στον τραπεζικό χάρτη και θα έχει σημαντικότατες δυσμενείς συνέπειες στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και συνολικά της οικονομίας.

Σε αντίθεση με τις κοινές επιχειρήσεις, οι τράπεζες δεν αξιοποιούν μόνο τα κεφάλαια των μετόχων τους αλλά και τις αποταμιεύσεις των πολιτών και συνολικά της κοινωνίας. Επίσης, από τη λειτουργία των τραπεζών επηρεάζονται οι όροι λειτουργίας της οικονομίας. Οι τράπεζες λειτουργούν ως μια «υποδομή» για την υπόλοιπη οικονομία, γιʼ αυτό δεν μπορούν ακόμη και στις σημερινές συνθήκες να αντιμετωπίζονται ως κοινές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις.

Οι τράπεζες, επομένως, ασκούν μια κοινωνικά αναγκαία λειτουργία κατά παραχώρηση. Αυτό σημαίνει ότι η κοινωνία θα έπρεπε να ορίζει πώς θα λειτουργούν οι τράπεζες και όχι οι τράπεζες πώς πρέπει να λειτουργεί η κοινωνία.

Η σημερινή κρίση απέδειξε τη χρεοκοπία των πολιτικών και πεποιθήσεων του νεοφιλελευθερισμού: ότι το κράτος είναι «κακό επειδή είναι ανίκανο» και οι αγορές «καλές γιατί είναι και ικανές και αποτελεσματικές». Τα κράτη σήμερα δρουν ως εγγυητές της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, προσφέροντας τεράστια πακέτα δημόσιας χρηματοδότησης και εγγυήσεων για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Ένα μέρος του ιδιωτικού χρέους των τραπεζών μετατρέπεται έτσι σε δημόσιο, με σημαντικές επιπτώσεις σε όλη την κοινωνία.

Η θέση μας να τεθούν υπό δημόσιο κοινωνικό έλεγχο οι τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, για τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, των εργαζομένων και της πραγματικής οικονομίας, με άμεση διεκδίκηση τη διαμόρφωση του πυλώνα των τριών τραπεζών, είναι μία θέση επίκαιρη και αναγκαία όσο ποτέ.

Η κυβέρνηση, όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, δεν νομιμοποιείται να εφαρμόζει ή να στηρίζει εξελίξεις τις οποίες δεν έθεσε προγραμματικά στο λαό καθώς και στους εργαζόμενους στις τράπεζες, που οι μαζικοί τους φορείς στηρίζουν τη θέση για δημόσιο πυλώνα στις τράπεζες.

Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής