Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/07/2010

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Ε.Αμμανατίδου: Θα δοθούν αποζημιώσεις σε όσους πλήγηκαν από την οικολογική καταστροφή μετά την πυρκαγιά των ελαστικών στο νομό Δράμας;


δείτε το βίντεο


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΡΞΖʼ
Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης):   Στη συνέχεια θα συζητηθεί η με αριθμό 1046/12-7-2010 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Ευαγγελίας Αμμανατίδου – Πασχαλίδου προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες κτηνοτρόφους  του Νομού Δράμας από την πυρκαγιά σε χώρο συγκέντρωσης ελαστικών κ.λπ.

Η επίκαιρη ερώτηση της κυρίας Ευαγγελίας Αμμανατίδου – Πασχαλίδου έχει ως εξής: «Στις 5 Ιουλίου 2010, ανακοινώθηκαν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των μετρήσεων που διενήργησαν τα ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Γενικό Χημείο του Κράτους και Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αθηνών και αφορούσαν την ανίχνευση διοξινών, αρωματικών υδρογονανθράκων και βαρέων μετάλλων στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Δράμας, μετά την πυρκαγιά σε υπαίθριο χώρο συγκέντρωσης περισσοτέρων από δώδεκα χιλιάδων τόνων ελαστικών που έκαιγε επί πέντε ημέρες.

Οι μετρήσεις ήταν αρνητικές που σημαίνει ότι δεν εντοπίστηκε επιβάρυνση από τους παραπάνω παράγοντες. Ωστόσο εκκρεμεί η διεξαγωγή και τα αποτελέσματα δυο ακόμη μετρήσεων.

Κατόπιν της πρώτης μέτρησης άρθηκε από τη Νομαρχία Δράμας η απαγόρευση σφαγής ζώων ελευθέρας βοσκής εντός της ζώνης πέντε χιλιομέτρων του ατυχήματος, η διάθεση του κρέατος στην αγορά, η καταστροφή του συλλεγόμενου γάλακτός τους  με αποτέφρωση, ενώ ανακοινώθηκε ότι δεν υπάρχει και κανένας κίνδυνος από την κατανάλωση οπωροκηπευτικών.

Ωστόσο, η απαγόρευση ελεύθερης βόσκησης ζώων, η συλλογή του γάλακτός τους και η διάθεσή τους στην αγορά, όπως και η διάθεση αυγών, εξακολουθεί να ισχύει μέχρι νεότερης οδηγίας.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Θα αποζημιωθούν και πότε, οι κτηνοτρόφοι και οι γαλακτοπαραγωγοί για την περίοδο κατά την οποία δεν διέθεταν τα προϊόντα τους στην αγορά και πώς προτίθενται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις σε περίπτωση που τα αποτελέσματα των δυο επόμενων μετρήσεων δεν είναι αρνητικά;

Ποια μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε να τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας και τα μέτρα ασφάλειας από τις εταιρείες και τις βιομηχανίες-βιοτεχνίες προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον;».

Στην ερωτώσα Βουλευτή, θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Καρχιμάκης.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Η φωτιά που ξέσπασε στην μάντρα ελαστικών στο Νομό Δράμας, δημιούργησε ένα τοξικό νέφος, που δυστυχώς σκέπασε για πολλές ώρες το κέντρο του Νομού προκαλώντας βέβαια, μια εύλογη ανησυχία και αναστάτωση. Προκάλεσε ανησυχία τόσο για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, όσο βεβαίως και για την προστασία της κτηνοτροφικής παραγωγής και των αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή και τα οποία είναι δημοφιλή για την ποιότητα και για τη διατροφική τους αξία.

Ακολούθησε μια μεγάλη κινητοποίηση ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και μέσων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, έτσι ώστε να διασφαλιστεί με τον καλύτερο τρόπο, πρώτα από όλα, η δημόσια υγεία και βεβαίως να περιοριστεί το πλήγμα στην οικονομία της περιοχής και κυρίως στην κτηνοτροφία.

Η αγροτική παραγωγή της περιοχής τέθηκε αρχικά υπό πλήρη περιορισμό για προληπτικούς λόγους και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των ελέγχων, όπως οφείλει, δηλαδή, να κάνει ένα κράτος σε ετοιμότητα και με αντανακλαστικά, που βάζει, πάνω απʼ όλα, την προστασία όλων των πολιτών.

Έλεγχοι έγιναν από την πρώτη στιγμή του συμβάντος με τον εφέτη να δίνει τις απαραίτητες οδηγίες στις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για την αποφυγή του κινδύνου επιμόλυνσης της τροφικής αλυσίδας από τα χημικά, που εκλυόταν από την πυρκαγιά. Παράλληλα διεξήχθησαν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στο επιφανειακό και υπόγειο νερό για βαρέα μέταλλα, στο παραγόμενο από την πληγείσα περιοχή γάλα για διοξίνες και βαρέα μέταλλα. Και στις δυο περιπτώσεις δεν υπήρξε επιβάρυνση.

Με τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα των ελέγχων αποφασίστηκαν από τον εφέτη, τη Νομαρχία Δράμας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης τα εξής:

Πρώτον, άρση της απαγόρευσης σφαγής ζώων αγελαίας εκτροφής. Δεύτερον, παράταση των περιοριστικών μέτρων βόσκησης ζώων στη ζώνη επιτήρησης, που είναι πέντε χιλιόμετρα από το συμβάν έως την αξιολόγηση των αναμενόμενων εργαστηριακών αναλύσεων εδάφους, φυτών και νερού. Τρίτον, παράταση απαγόρευσης κατανάλωσης του αιγοπροβείου γάλακτος έως την εκτίμηση των αναμενόμενων εργαστηριακών αναλύσεων. Τέταρτον, συνέχιση της ελεγχόμενης αποδέσμευσης τυροκόμισης του αιγοπροβείου γάλακτος. Πέμπτον, επανάληψη των ελέγχων που αφορούσαν στη δειγματοληψία και ανάλυση πρωτογενών ζωικών προϊόντων και μεταποιημένων προϊόντων αυτών σε τακτά χρονικά διαστήματα. Και έκτον, η συνέχιση παρακολούθησης των επικίνδυνων εκπομπών οργανικών ρύπων στην ατμόσφαιρα και το περιβάλλον.

Τα μέτρα αυτά θα επαναξεταστούν πάντα υπό το πρίσμα των αποτελεσμάτων των ελέγχων, που ήδη γίνονται, αλλά θα ακολουθήσουν στο επόμενο διάστημα. Με βάση αυτά αποφασίζουμε και θα δράσουμε με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία της αγροτικής παραγωγής.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)

Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας ότι υπάρχει βεβαίως, η εκτίμηση ότι αφού οι πρώτες μετρήσεις ήταν αρνητικές, είναι πολύ πιθανόν και ευελπιστούμε ότι τα αποτελέσματα και των επόμενων θα είναι το ίδιο καλά.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει η κυρία Αμανατίδου-Πασχαλίδου για να αναπτύξει την ερώτησή της.

ΛΙΤΣΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υφυπουργέ, η επίκαιρη ερώτηση ήταν προς το δικό σας Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και προς στο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης, γιατί εκεί ανήκει η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση.

Είναι εδώ και η κυρία Υπουργός Περιβάλλοντος, που ίσως θα μπορούσα να κάνω και προς την κυρία Μπιρμπίλη την ίδια ερώτηση. Δυστυχώς, δεν μας το επιτρέπει ο Κανονισμός.

Εγώ αυτό που θέλω να πω είναι ότι μετά από αυτή την τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή πέριξ του δημοτικού διαμερίσματος Ξηροποτάμου με την καύση δεκατριών χιλιάδων τόνων ελαστικών, εκλύθηκαν –και μόνος σας το είπατε- χημικά και ένα απίστευτο τοξικό νέφος.

Το ερώτημα που θα κάνω, είναι εύλογο: Ενώ κάηκαν 13.000 τόνοι ελαστικών, πού πήγε όλο αυτό το τοξικό νέφος; Πώς είναι δυνατόν –χωρίς να θέλω να κινδυνολογήσω- να μην υπάρχει σε καμία μέτρηση κανένας ρύπος; Βεβαίως, περιμένουμε άλλες δυο μετρήσεις.

Θέλω να ρωτήσω το εξής: Επειδή παλαιότερα το ΙΓΜΕ είχε κάνει μετρήσεις στο έδαφος και στα επιφανειακά ύδατα της περιοχής, θα γίνουν συγκρίσεις με τα προηγούμενα αποτελέσματα του ΙΓΜΕ σε σχέση με το τι μετρήσεις έχουμε έως τώρα;

Είπατε για παρακολούθηση. Συμφωνώ. Μιλάμε μόνο για το δημοτικό διαμέρισμα Ξηροποτάμου για 11.000 ζώα, τα οποία είναι και αυτά που δίνουν και την οικονομική δυνατότητα να επιβιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής. Μέσα στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν 41.000 ζώα, αφού η Δράμα είναι ένας κτηνοτροφικός Νομός.

Εγώ ερωτώ, γιατί δεν ήταν σαφές: Θα αποζημιώσετε τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι πλήγηκαν; Γιατί γνωρίζουμε ότι ακόμη και τώρα που συζητούμε, ενώ έχει γίνει επιχωμάτωση, καίγονται από κάτω τα ελαστικά, τα οποία δεν ήταν τεμαχισμένα. Αυτό σημαίνει ότι υπήρχαν και τα σύρματα. Κάποιες παλαιότερες μετρήσεις και έρευνες δείχνουν ότι όταν υπάρχει και το σύρμα, αναπτύσσονται σε πολλαπλάσιο βαθμό τα τοξικά νέφη, οι διοξίνες και τα φουράνια που εκλύονται.

Ένα τελευταίο θέλω να πω. Τελικά μετά από αυτήν την τεράστια οικολογική καταστροφή, πώς θα χαρακτηριστεί η περιοχή; Πώς θα γίνει η διαχείριση των αποβλήτων, των υπολειμμάτων της φωτιάς; Γιατί υπάρχει και ένα «μπαλάκι» μεταξύ Νομαρχίας και Περιφέρειας, οι οποίοι δεν λένε ποιανού ευθύνη είναι. Ο ένας το ρίχνει στον άλλον. Είναι ένα τεράστιο κονδύλι από 400 ευρώ ως 700 ευρώ ανά τόνο για τη διαχείρισή τους.

Θέλω και εδώ να μου δώσετε αν μπορείτε μια απάντηση, γιατί θα πρέπει άμεσα να μετακινηθούν όλα αυτά τα υπολείμματα των τόνων των καμένων υλικών.

Άρα, είναι δυο τα θέματα. Αν και πότε θα αποζημιωθούν –και ειδικά σε περιόδους τεράστιας οικονομικής κρίσης- οι κτηνοτρόφοι για τη ζημιά που υπέστησαν;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Παρακαλώ, ολοκληρώστε.

ΛΙΤΣΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Και δεύτερον, όσον αφορά τη διαχείριση των υπολειμμάτων και τη συνεχιζόμενη παρακολούθηση με μετρήσεις.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχάλης Καρχιμάκης.

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Τα μέτρα των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας και τα μέτρα ασφάλειας δεν αλλάζουν κατά περίπτωση, αλλά είναι τα ίδια και παραμένουν κοινά για όλες τις επιχειρήσεις.

Μου λέτε για «μπαλάκια». Ξέρετε παρά πολύ καλά, ποιος δίνει τις άδειες. Τα «μπαλάκια», λοιπόν, όπως τα αναφέρετε, είναι για άλλους λόγους. Όφειλε, λοιπόν, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκησης Δράμας να λειτουργήσει με όρους διαφάνειας. Αυτό δεν το λέτε. Έπρεπε να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία, την αγροτική παραγωγή και τον πληθυσμό, που ζει από τα παραγόμενα προϊόντα.

Βεβαίως, πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και εκεί, για να μην έχουμε ξανά επικίνδυνα συμβάντα για την υγεία των κατοίκων και την αγροτική μας οικονομία.

Πάντως -επειδή αναφερθήκατε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και είχαμε μια συνεργασία- από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, έχουν ήδη αποσταλεί οι επιθεωρητές και έχουν πραγματοποιήσει την αυτοψία στο χώρο της πυρκαγιάς στη βιομηχανική περιοχή της Δράμας. Επίσης, έχει πραγματοποιηθεί σύσκεψη στη Νομαρχία της Δράμας με την παρουσία των επιθεωρητών περιβάλλοντος, οι οποίοι έχουν δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για την προστασία του κοινού και της ζωικής παραγωγής. Μάλιστα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος δια της Ειδικής Γραμματέως Επιθεώρησης Περιβάλλοντος ενημέρωσε και τις αρμόδιες αρχές ότι και σʼ αυτήν την περίπτωση θα εφαρμοστεί η αρχή: «ο ρυπαίνων πληρώνει».

ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Και αυτός που πλήττεται;

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Μη με διακόπτετε.

Θέλω να επισημάνω ότι για την απώλεια εισοδήματος των κτηνοτρόφων στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας λόγω της οικολογικής καταστροφής, δυστυχώς, δεν προβλέπεται ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΛΓΑ, γιατί δεν υπήρξαν φυσικά ζημιογόνα αίτια, όπως χαλάζι, υπερβολικό ψύχος ή πλημμύρα.

Ως προς αυτό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξετάζει τη δυνατότητα, εφʼ όσον αποδειχθεί μετά τους σχετικούς ελέγχους ότι έχει πληγεί –γιατί αυτός είναι και ο κανονισμός του ΕΛΓΑ- περισσότερο του 30% της συνολικής παραγωγής, οι αγρότες θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αποζημίωσης εκτάκτων αναγκών, από τα Π.Σ.Ε.Α..

Αναμένουμε, λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, με ενδιαφέρον και τους υπόλοιπους ελέγχους και ευελπιστούμε, όσον αφορά το πρώτο σκέλος, σε θετικά αποτελέσματα για την οικολογική ισορροπία του νομού και τη διασφάλιση και των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων του νομού.

Ευχαριστώ.