Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/07/2010

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Ανάλγητες οι ιδιωτικές εταιρείες εκμετάλλευσης αυτοκινητοδρόμων και είσπραξης διοδίων. Ζητούν να πληρώσουν διόδια τα άτομα με αναπηρία!

Προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων - Οικονομικών

Συνεχίζουν την ακραία επιθετική και κερδοσκοπική πρακτική τους απέναντι στα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) οι ιδιωτικές εταιρίες εκμετάλλευσης αυτοκινητοδρόμων και είσπραξης διοδίων, αντίθετα με τις εδραιωμένες τα τελευταία χρόνια δικαιωματικές λογικές προσέγγισης των θεμάτων αναπηρίας.

Παρά την παρέμβαση του υπουργού Μεταφορών στο παρελθόν, όπου είχε ανακύψει θέμα είσπραξης διοδίων τελών και από τα άτομα με αναπηρία, κάποιες εταιρίες (π.χ. Αττική Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου), σύμφωνα με καταγγελίες ΑμεΑ στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, προέβησαν στη διακοπή του μέτρου της δωρεάν διέλευσης των επιβατικών αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια.

Οι τέως υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομίας & Οικονομικών, με ΚΥΑ (ΦΕΚ Βʼ, 464/17-03-2008), κατέστησαν δωρεάν τη διέλευση από τα Εθνικά Διόδια όλης της χώρας «όλων των επιβατικών αυτοκίνητων ΙΧ που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε άτομα με αναπηρία (Α.Μ.Α) και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο από αυτά».

Λίγο καιρό αργότερα, κατόπιν δημοσιευμάτων που έφεραν μια εκ των ιδιωτικών εταιριών να εισπράττει τέλη διέλευσης από ΑμεΑ, ο τ. υφυπουργός σε συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, σχετικά με το αν προβλέπεται απαλλαγή τελών διοδίων από τα ΑμεΑ από τη σύμβαση παραχώρησης με μια εκ των εταιριών,  σημείωνε ότι «από την πρώτη στιγμή, έγινε μια συνεννόηση με τους παραχωρησιούχους και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι έχουν αποδεχθεί προς το παρόν προφορικά -αλλά τηρείται ήδη απαρέγκλιτα επί της ουσίας- την εξαίρεση αυτή». Ως φαίνεται όμως, οι εταιρίες αφού συμμορφώθηκαν για ένα διάστημα, καθώς η προφορική αποδοχή δεν είναι νομικά δεσμευτική, σε μια πράξη αναλγησίας, προχώρησαν, σύμφωνα με τις καταγγελίες, εκ νέου στην είσπραξη διοδίων από ΙΧ ΑμεΑ.

Επειδή δεν είναι δυνατόν το κράτος να μην μπορεί να διασφαλίσει την τήρηση, από τις εταιρείες εκμετάλλευσης των αυτοκινητοδρόμων,  μιας κατοχυρωμένης στα ΑμεΑ παροχής, πολύ περισσότερο σε μια χρονική συγκυρία που τα εισοδήματα των ατόμων με αναπηρία αντί να στηρίζονται και ενισχύονται, διαρκώς συρρικνώνονται.

Επειδή δεν είναι δυνατόν στο βωμό των ιδιωτικών συμφερόντων, όπως και στην περίπτωση των δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ στα ΚΤΕΛ, να την «πληρώνουν» οι πιο ευάλωτες, κοινωνικά και οικονομικά, κατηγορίες συμπολιτών μας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Προτίθενται να ελέγξουν εάν οι ιδιωτικές εταιρίες εκμετάλλευσης αυτοκινητοδρόμων και είσπραξης διοδίων, τηρούν την αρχική τους προφορική δέσμευση, για απαλλαγή των επιβατικών αυτοκινήτων ΙΧ των ατόμων με αναπηρία από την καταβολή τελών διέλευσης;

2.    Σκοπεύουν να προχωρήσουν σε σχετική νομοθετική ρύθμιση εφάπαξ απαλλαγής των ΑμεΑ από την υποχρέωση καταβολή διοδίων, ώστε να μην προκύψει εκ νέου το ίδιο πρόβλημα;  

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου

Παναγιώτης Λαφαζάνης

Δημήτρης Παπαδημούλης