Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/07/2010

Δήλωση Κ. Ήσυχου, μέλος Π.Γ. και υπεύθυνος για την Εξωτ. Πολ. και Άμυνα του ΣΥΝ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η Κυβέρνηση αδρανεί, δεν παρεμβαίνει στους διεθνείς οργανισμούς, σχετικά με τις δυναμικές και πολλαπλές τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, στα εναέρια, θαλάσσια και υποθαλάσσια δικαιώματα της χώρας

Ενώ τις τελευταίες εβδομάδες και μέρες,  πυκνώνουν οι προκλήσεις της Άγκυρας,  η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πέραν των ανακοινώσεών της, δεν έχει προβεί σε διαβήματα σε κανέναν διεθνή οργανισμό, ώστε να τεκμηριωθούν οι παραβιάσεις που σημειώνονται, για να παρθούν  άμεσα και αυστηρά μέτρα προς την Τουρκική κυβέρνηση από τους διεθνείς φορείς.

Με πρόσχημα τις ωκεανογραφικές έρευνες μεταξύ Ρόδου, Καλύμνου και Καστελόριζου, τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, αμφισβητούνται πλέον ευθέως από την Τουρκία. Τα υποθαλάσσια συμφέροντα της Ελλάδας μπαίνουν επίσης υπό ευθεία αμφισβήτηση.

Η περιοχή Χταπόδια βόρεια της Καλύμνου, είναι η τελευταία επιλεκτική επιλογή της Άγκυρας, ώστε να αμφισβητηθούν έμπρακτα τα 10 ν.μ. του εναέριου χώρου, οπού αποκλειστική αρμοδιότητα έχει το F.I.R. Αθηνών.

Τα πεδία βολής εντός του F.I.R. Αθηνών πολλαπλασιάζονται, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκεται να αυξηθούν σε 28 με προσπάθεια λειτουργίας 365 μέρες το χρόνο.

Ο κίνδυνος για τις  πολιτικές πτήσεις για όλες τις αεροπορικές εταιρίες, φτάνει στο κόκκινο, ιδιαίτερα την θερινή περίοδο.

Η σύμβαση του Σικάγο (ICAO), οπού οι αρμοδιότητα έκδοσης αγγελιών έχει εκχωρηθεί   αποκλειστικά στο FIR  Αθηνών, ώστε στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή της Λήμνου, να μην πραγματοποιούνται, παραβιάζονται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Σειρά διεθνών οργανισμών δεν έχουν λάβει ακόμα θέση, όπως θα όφειλαν, αφού η Ελληνική Κυβέρνηση φαίνεται να περιορίζεται σε ανακοινώσεις «εσωτερικής κατανάλωσης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη στην Ευρωβουλή, αλλά και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, έχει θέσει θέμα με ερωτήσεις και ενέργειες, για να παρθούν  δυναμικές ειρηνικές πρωτοβουλίες,  για να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις. Με πρωτοβουλία του ΣΥΝ  και της Τουρκικής Αριστεράς, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την  αμοιβαία μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών των δυο χωρών.

Με πρόσχημα την κρίση, η Ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανα τις εξελίξεις που δημιουργούν νέα δεδομένα στην περιοχή μας, με τεράστιους κινδύνους για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, με θύματα τους λαούς. Ενώ ταυτόχρονα εντείνονται   βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές από τις δυο πλευρές του Αιγαίου. Κυρίως δε στα απαράδεκτα συμβόλαια δισεκατομμυρίων ευρώ προς Αμερικανικές, Γαλλικές και Γερμανικές πολεμικές βιομηχανίες, που αφαιρούν  κάθε επιβεβλημένη δυνατότητα και αναγκαιότητα ανάπτυξης πολιτικών στην δημόσια παιδεία, υγεία και άλλων κοινωνικών πολιτικών, προς όφελος όλων εκείνων που σήμερα πλήττονται ανάλγητα και βάναυσα, όπως σήμερα συμβαίνει στην χώρα μας. Έως πότε;  

To Γραφείο Τύπου