Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/07/2010

Ανακοίνωση Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΝ Ανατολικής Αττικής για τις πυρκαγιές

Την Κυριακή 18 Ιουλίου 2010, κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Ανατολικής Αττικής του Συνασπισμού  αποτελούμενο από την Στεργίου Ιωάννα Νομαρχιακή Σύμβουλο, τον Δέδε Λιόνη Γραμματέα της ΝΕ και τον Στρατή Λουπάτατζη μέλος της ΝΕ βρέθηκαν στις περιοχές της Βορειανατολικής Αττικής, σε Καπανδρίτι και Βαρνάβα, που έγιναν στάχτη από την χθεσινή καταστροφική πυρκαγιά.

Ένα πανέμορφο δάσος ,μια πανέμορφη περιοχή το Μικροχώρι και αρκετές καλλιέργειες και αυλές, ανάμεσα σε Κάλαμο, Καπανδρίτι και Βαρνάβα, έγιναν αποκαΐδια.

Για μια ακόμη φορά η απόγνωση και η απελπισία στα μάτια των κατοίκων που πάλεψαν και πάλι με τις φλόγες για να σωθούν και να σώσουν τις περιουσίες τους, έδειξε ότι είναι απροστάτευτοι και στο έλεος των κάθε λογής κερδοσκόπων της γης που περιμένουν να φυσήξουν "ούριοι" άνεμοι για να πραγματοποιήσουν τους σκοπούς τους.

Ότι έχει απομείνει από τον φυσικό μας πλούτο καταστρέφεται. Η έλλειψη σωστού σχεδιασμού πρόληψης και φροντίδας για τα δάση  παρά τις όποιες διακηρύξεις που μένουν μόνο στα λόγια, είναι αυτά που καταστρέφουν κάθε χρόνο χιλιάδες στρέμματα δάσους. Ειδικά  για την Αττική, και παρά το Νόμο για τη προστασία των καμένων στις πυρκαγιές του 2009, καμία σοβαρή ενέργεια δεν έχει γίνει. Πίσω από κάθε πυρκαγιά κρύβεται και κάποια απόπειρα αλλαγής χρήσης γης, που στη συνέχεια θα μετατραπεί σε δόμηση είτε εκτός σχεδίου, είτε αυθαίρετη «με αναμονή νομιμοποίησης».

Η κήρυξη όλων των καμένων εκτάσεων αναδασωτέων, η σύνταξη των δασικών χαρτών και η σταδιακή απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης είναι επείγουσα όσο ποτέ άλλοτε. Η Αττική δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη φωτιά για να αποτελειώσει το έργο των προηγούμενων.

To Γραφείο Τύπου