Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/07/2010

Αμφιβάλει η Κομισιόν για τις κατηγορίες εναντίον των δύο Τούρκων φοιτητών Γιλμάζ και Τουζέρ, που έχουν συλληφθεί ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης

Απάντηση στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντή

Σε μια ασυνήθιστου ύφους απάντηση προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντή  ο Επίτροπος για την Διεύρυνση κ. Φούλε τονίζει ότι δεν διαθέτει ουσιώδη στοιχεία που να αποδεικνύουν τις κατηγορίες κατά των κατηγορούμένων Τούρκων φοιτητών Γιλμάζ και Τουζέρ, που είναι προφυλακισμένοι ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Ν.Χουντής στην ερώτησή του αναφερόταν στην παράνομη σύλληψη των δύο σπουδαστών, Φερχάτ Τουζέρ και Μπερνά Γιλμάζ, που κρατούνται σε φυλακές της Κωνσταντινούπολης από τις 14 Μαρτίου 2010, επειδή στη διάρκεια ομιλίας του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στο κλειστό γήπεδο «Αμπντ Ιπεκτσί» άνοιξαν πανό με σύνθημα «Θέλουμε δωρεάν παιδεία, θα την κατακτήσουμε» διαμαρτυρόμενοι για τις ιδιωτικοποιήσεις των πανεπιστημίων στην Τουρκία και ζητούσε από την Επιτροπή να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την άμεση απελευθέρωσή τους.

Ο Επίτροπος Φούλε, στην απάντησή του, συνδέει τις κατηγορίες εναντίων των δύο φοιτητών με την ανάγκη να διασφαλιστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα της ελευθερίας έκφρασης και συνέρχεσθαι. Πιο συγκεκριμένα, υπογραμμίζει ότι: «Λαμβάνοντας υπόψη την σοβαρότητα των κατηγοριών κατά των κατηγορουμένων, η Επιτροπή τονίζει την ανάγκη να διασφαλιστούν θεμελιώδη δικαιώματα όπως η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του συνέρχεσθαι. Η Επιτροπή δεν διαθέτει περαιτέρω ουσιώδη στοιχεία που να αποδεικνύουν τις κατηγορίες κατά των κατηγορουμένων.»

Επίσης, στην απαντησή του, αναφέρει ότι: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας η κα. Berna Yilmas και ο κ. Ferhat Tüzer είναι επί του παρόντος προφυλακισμένοι με την κατηγορία ότι είναι μέλη παράνομης τρομοκρατικής οργάνωσης (άρθρο 314/2 του τουρκικού ποινικού κώδικα), και ότι κάνουν προπαγάνδα για τρομοκρατική οργάνωση (άρθρο 7/2 του νόμου κατά της τρομοκρατίας). Ως πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας ορίστηκε η 30η Σεπτεμβρίου 2010.» και καταλήγει ότι: «Η Επιτροπή θα συζητήσει την παρούσα υπόθεση με τις Τουρκικές Αρχές στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου για τα πολιτικά κριτήρια και θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την εν λόγω υπόθεση.»

To Γραφείο Τύπου