Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/07/2010

Συνέντευξη του Π. Λαφαζάνη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, στο δημοτικό ραδιοσταθμό του Πειραιά «Κανάλι 1» (Βασίλης Σκουρής - Μαριτίνα Ζαφειριάδου)

«ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ»

- Η πρόταση Σάλλα πιστεύετε ότι έγινε σε συνεννόηση με την κυβέρνηση;

Κοιτάξτε, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να πιστέψω ότι η κυβέρνηση δεν γνώριζε ότι θα εκδηλωθεί μια τέτοια πρωτοβουλία από την Τράπεζα Πειραιώς. Φαντάζομαι, και νομίζω βασίμως ότι θα το γνώριζε και θα το γνώριζε έγκαιρα. Νομίζω επίσης ότι η κυβέρνηση, χωρίς να έχω ειδική πληροφόρηση, δεν έκανε τίποτα σπουδαίο για να αποτρέψει τον κύριο Σάλλα ή την Τράπεζα Πειραιώς ή τους μετόχους της να εκδηλώσουν αυτή την πρωτοβουλία.

-Θα έπρεπε να την αποτρέψει λέτε; Γιατί; Ένας επιχειρηματίας κάνει μια πρόταση.

Από την στιγμή που θα ξεκαθάριζε η κυβέρνηση ότι δεν θέλει να πωλήσει και ότι δεν προτίθεται να πωλήσει για μια σειρά λόγους, πολιτικής επιλογής βεβαίως, νομίζω ότι ένας επιχειρηματίας θα το σκεφτόταν πάρα πολύ να κάνει προτάσεις στο κενό. Φαντάζομαι ότι η κυβέρνηση ευνόησε την εκδήλωση αυτής της πρότασης για πολύ συγκεκριμένους λόγους, που αφορούν τις αλλαγές και ανακατατάξεις στο τραπεζικό σύστημα και πολύ φοβούμαι για λόγους εκποίησης και λαφυραγώγησης σε ότι έχει απομείνει δημόσιο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

-Πράγμα που σημαίνει ότι θεωρείτε πως η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να πουλήσει;

Νομίζω ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση, αυτή είναι η λογική της, είναι πολύ ευρύτερη λογική, υποβάλλεται από την τρόϊκα, είναι μια λογική την οποία ενστερνίζεται και η ίδια και νομίζω ότι με τον τρόπο που αντέδρασε στην πρόταση Σάλλα δεν έδειξε ότι στόχος της είναι να μην πωλήσει.

-Είναι ξεπούλημα κύριε Λαφαζάνη ακόμα και αν ο κύριος Σάλλας αυξήσει το τίμημα;

Κοιτάξτε, πρώτον να ξεκαθαρίσουμε για τη δική μου άποψη, τουλάχιστον τη δική μας, να μιλήσω για το ΣΥΡΙΖΑ, ότι το πρόβλημα για μας δεν είναι θέμα τιμήματος ή πρώτα απʼ όλα τιμήματος, δηλαδή ότι το θέμα που εγείρουμε σχετικά με ενδεχόμενη πώληση της Αγροτικής Τράπεζας και του Τ.Τ δεν είναι θέμα του πόσα θα πάρει το Δημόσιο. Το τίμημα είναι άλλο πράγμα, που δεν το συσχετίζουμε με μια στρατηγική που έχουμε ότι δεν πρέπει και δεν μπορεί να εκποιούνται δημόσια περιουσιακά στοιχεία και μάλιστα δημόσια περιουσιακά στοιχεία που έχουν παράδοση μεγάλη στη χώρα μας.

- Είναι θέμα συνεπώς αρχής λέτε…

Έχουμε τη θέση ότι η Αγροτική Τράπεζα και το Τ.Τ δεν πρέπει να πουληθούν. Αντίθετα να ενισχυθεί και να αναβαθμισθεί ο δημόσιος και κοινωνικός τους ρόλος. Από  ʽκει και πέρα το τίμημα που προσφέρει ο κύριος Σάλλας είναι ευτελέστατο, είναι γελοίο.

- Έναντι πινακίου φακής, είπε ο κύριος Τσίπρας

Βεβαίως, και από ʽκει και πέρα είναι και σχεδόν κωμικό να βλέπουμε με χρήματα του Δημοσίου και με δανεικά από τις υπό αγορά τράπεζες, να σπεύδει η τράπεζα Πειραιώς να τις αγοράσει. Αυτά είναι τρελά πράγματα, απίστευτα πράγματα.

-Είναι θέμα εξεταστικών επιτροπών αν αυτά πραγματοποιηθούν ή ειδικού δικαστηρίου;

Κοιτάξτε, εδώ οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει είναι εντελώς ανορθόδοξες αν όχι θα έλεγα και παράνομες ή και διαβλητές, απολύτως διαβλητές αυτές οι διαδικασίες.

- Γιατί;

Κοιτάξτε, όταν θέλει να πουλήσει το Δημόσιο πρώτʼ απʼ όλα μιλάει δημόσια γιʼ αυτό που θέλει να το πουλήσει. Παίρνει συμβούλους, ανοίγει διαδικασίες προσφορών, θέτει τα πλαίσια και επομένως γίνονται όλα με κάποια σχετική, ας πούμε, διαφάνεια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το Δημόσιο, η κυβέρνηση εξετάζει μια πρόταση η οποία ήρθε από τον ουρανό. Δεν έχει δηλώσει η κυβέρνηση, ούτε έχει στο πρόγραμμα να εκποιήσει την Αγροτική Τράπεζα και το Τ.Τ, δεν είναι στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, δεν έχει ξεκινήσει η οποιαδήποτε σχετική διαδικασία και αιφνιδίως λέει ότι συζητάει την πρόταση Σάλλα. Αυτό είναι σκανδαλώδες. Τουλάχιστον σκανδαλώδες!

-Να επαναλάβω λοιπόν την ερώτηση περί εξεταστικής επιτροπής και ειδικού δικαστηρίου

Το πάτε πολύ μακριά. Ξεκινάω από απλές διαπιστώσεις που πρέπει να κάνει κανείς. Δεν έχουμε μπει ακόμα σε μια διαδικασία πώλησης, δεν έχει πωληθεί ακόμα τίποτα. Εγώ πιστεύω ότι μπορεί να ματαιωθεί η εκποίηση ΑΤΕ και Τ.Τ. Αν προχωρήσουν οι διαδικασίες, ασφαλώς θα σκεφτεί κανείς και άλλα πράγματα για τις εξελίξεις και το τι μπορεί να προκύψει.

Αυτή την ώρα, όμως, να κάνουμε λόγο για το τι θα προκύψει αν συνεχίσει η κυβέρνηση σε αυτή τη λογική και πάει και πουλήσει τις δύο Τράπεζες στον Σάλλα νομίζω ότι κάνουμε ένα άλμα αρκετά πρωθύστερο.

Αυτό όμως που σημειώνουμε ήδη με τις τοποθετήσεις μας, είναι υπεραρκετό για να δείξει ότι τα πράγματα δεν είναι σε καθόλου καλή κατεύθυνση και από νομική άποψη και από άποψη τήρησης κάποιων κανόνων διαφάνειας, δημοσιότητας και αντικειμενικότητας. Από κει και πέρα μπορεί να αποδειχθεί ότι η όλη υπόθεση με την πρόταση Σάλλα δεν είναι τίποτε άλλο παρά το εναρκτήριο λάκτισμα για να ξεκινήσουν διαδικασίες ανακατατάξεων, εξαγορών και συγχωνέυσεων στον τραπεζικό χώρο, οι οποίες δεν ξέρει κανείς που μπορεί να καταλήξουν και ποιοι μπορεί να συμμετάσχουν και από πού θα προέλθουν οι πραγματικές εξελίξεις. Επομένως, πρέπει να περιμένουμε να δούμε τα πράγματα πως θα εξελιχθούν τις επόμενες μέρες για να  βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα.

- Πάντως κατά γενική ομολογία είναι απαρχή εξελίξεων στην ίδια την αναδιάταξη του ελληνικού καπιταλισμού, των ελλήνων επιχειρηματιών.

Βεβαίως. Δεν ξέρω όμως, μήπως έχουμε ανάμειξη σε αυτή την ανακατάταξη που λέτε και του μεγάλου πολυεθνικού χρηματιστικού κεφαλαίου. Αυτά όμως θα τα δούμε καλύτερα τις επόμενες μέρες. Το βέβαιον είναι ότι αυτό που χρείαζεται ο τόπος δεν είναι αυτού του είδους οι ανακατατάξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και πολύ περισσότερο δεν χρειάζεται τώρα την εκποίηση και των τελευταίων δημόσιων τραπεζών. Αντίθετα θα έλεγα, ο τόπος, η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός, η ανάγκη να βρούμε διέξοδο από την κρίση, απαιτούν ένα εθνικοποιημένο-κοινωνικοποιημένο χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα λειτουργεί με εντελώς διαφορετικούς όρους από το σημερινό. Δεν θα λειτουργεί δηλαδή με γνώμονα την κερδοσκοπία, αλλά με αποκλειστικό κριτήριο την ανάπτυξη και την κοινωνική προοπτική του τόπου.

-Tο οποίο κύριε Λαφαζάνη ακόμα και στην περίπτωση που υπήρχε και με δεδομένο ότι θα δανειζόταν ακριβά, δεν θα δάνειζε ακριβά;

Γιατί να δανειζόταν ακριβά ένα δημόσιο χρηματοπιστωτικό σύστημα; Εδώ πλέον έχει διακοπεί η δανειοδότηση των τραπεζών μας από την διατραπεζική όπως ξέρετε. Δεν τις πλησιάζει η διατραπεζική αγορά για να τις δανείσει. Το μόνο καταφύγιο που έχει απομείνει στις τράπεζες είναι η χαριστική, προνομιακή δανειοδότηση από την ΕΚΤ με 1% επιτόκιο, πρωτοφανές επιτόκιο. Και οι τράπεζες έχουν υπόλοιπο δανειακό προς την ΕΚΤ 90 δις. Δεν μας είπαν όμως ποτέ που πήγε αυτή η απεριόριστη ρευστότητα των 90 δις ευρώ, που δεν είναι μόνο αυτά, είναι πολύ παραπάνω, τα οποία δανείστηκαν από την ΕΚΤ με 1%. Που πήγαν αυτά τα λεφτά; Που διοχετεύθηκαν; Τι επιτόκιο δίδουν; Φανταστείτε λοιπόν, λέω εγώ, μια δημόσια τράπεζα, η οποία θέλει να λειτουργήσει με διαφορετικά κριτήρια και δανειζόταν από την ΕΚΤ με 1%. Τι ευνοϊκά επιτόκια δανεισμού θα μπορούσε να είχε προς τους πολίτες, στην πολύ μικρή επιχείρηση, στον αγρότη, στην αγορά. Πόσο μικρά επιτόκια μπορούσε να είχε; Και όμως, δείτε σήμερα τα επιτόκια των τραπεζών. Μιλάμε για κανονική ληστεία. Μιλάμε για διάλυση της οικονομίας, για λεηλασία των πολιτών.

To Γραφείο Τύπου