Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/07/2010

Τοποθέτηση Μ.Κριτσωτάκη στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών για το Ε.Σ.Π.Α. – Ανάπτυξη της Κρήτης

«Δεν πάει καλά το καράβι …»

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης, συμμετείχε στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, στις 06 Ιουλίου 2010, στην οποία έγινε ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από το Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης, κ. Αθανάσιο Καρούντζο παρουσία και της Αναπληρώτριας Προϊσταμένης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Κρήτης, κυρίας Μαρία Κασωτάκη,  με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) – Ανάπτυξη της Κρήτης. 2. Ορισμός Εισηγητών, σχετικά με τη σύνταξη της Έκθεσης της Επιτροπής.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Κριτσωτάκης τόνισε ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την Κρήτη, δεν έχει γίνει ποτέ ένας ουσιαστικός απολογισμός ούτε έχει επιδιωχθεί η σύνταξη ενός συγκεκριμένου, ορθολογικού σχεδίου ανάπτυξης και στρατηγικής με επίκεντρο τον άνθρωπο παρά επικρατεί η αποσπασματικότητα. «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ούτε περιφερειακή αντίληψη, ούτε περιφερειακή πολιτική, ούτε περιφερειακό σύστημα.»

Στάθηκε σε όλα τα προβλήματα της περιφέρειας διαχρονικά και σημερινά, μικρά και μεγάλα. Διαχείριση υδάτινων πόρων, απορρίμματα-καύση, πολιτισμός (Μουσείο, Κνωσός), πρωτογενής τομέας, τουρισμός, εργαζόμενοι στον τουρισμό, κρουαζιερόπλοια, ΑΠΕ, ΒΟΑΚ – ΚΡΗΤΗ ΑΕ, ΣΔΙΤ, Αεροδρόμιο, Ελαφόνησος, ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου, ΤΕΙ Κρήτης- έρευνα-Hyper κλπ

«…δεν έχουμε διαχειριστεί τα νερά, έχουμε τα σκουπίδια μας στο δρόμο να τα βλέπουν οι τουρίστες και έχουμε την Κνωσό να μην είναι εγγεγραμμένη στον κατάλογο των μνημείων της Unesco. Διότι εμείς, έχουμε κάνει αυτά που έχουμε κάνει και δυστυχώς δεν απολογούμαστε ή όταν απολογούμαστε επαναλαμβάνουμε τις αιτίες, χωρίς να λέμε τον τρόπο που θα δοθεί, μία λύση…

Τοποθέτηση Μ.Κριτσωτάκη στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών για το Ε.Σ.Π.Α. - Ανάπτυξη της Κρήτης

(απόσπασμα από Πρακτικά Επιτροπής)

ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Να καλωσορίσω τον κύριο Γενικό και την κυρία Κασωτάκη και να πω ότι μοιάζει με τις συναντήσεις που κάνουμε στην Κρήτη, με παρουσία νομίζω, τριών ακόμα βουλευτών, ιδιωτική συνάντηση θα είναι. Εν πάση περιπτώσει, εγώ εκεί, ακάθεκτος, θα τα πω.

Θέλω να πω κύριε γενικέ και ότι το πρώτο ζήτημα, είναι να λέγαμε ορθολογικά, αν υπάρχει σχέδιο για την Κρήτη, και μέσα σε αυτό το σχέδιο, να λέγαμε τι κάνουμε με το Ε.Σ.Π.Α. και πού προχωράμε. Τι καταφέρνουμε δηλαδή, με ένα εργαλείο μέσα σε ένα γενικό σύστημα, που έχουμε. Νομίζω, ότι δεν έγινε αυτό και είναι θέμα ορθολογισμού, δεν είναι θέμα πολιτικής, δηλαδή, αριστερά, δεξιά και λοιπά ή τεχνοκρατικά, κοινωνικά ή δεν ξέρω τι άλλο. Εγώ όταν λέω, ότι δεν υπάρχει ένα σχέδιο για την Κρήτη, κάποιοι λένε ότι υπάρχει αλλά είναι λάθος, εγώ λέω όταν υπάρχει ένα κακό σχέδιο ή όταν υπάρχει ένα σχέδιο που δεν αντιμετωπίζει τις κοινωνικές ανάγκες, αυτό δεν είναι σχέδιο ή εν πάση περιπτώσει πρέπει να αλλάξει. Υπάρχει ένα θέμα, του απολογισμού, δηλαδή, κάθε φορά συζητάμε για το καινούργιο, χωρίς να κάνουμε έναν απολογισμό, να δίνουμε ένα λογαριασμό, για τον παλιό. Θα πω, ότι αυτό δεν έγινε βέβαια και σήμερα, αλλά εν πάση, έχει γίνει στην πράξη.

Όλα αυτά τα ελλείμματα, σήμερα, σε μια Κρήτη που θέλει να είναι η Κρήτη του τουρισμού, ανεξάρτητα σε ποια κατεύθυνση, όπου εκεί μπορεί να διαφωνήσουμε, είναι ο τουρισμός. Εγώ θα έλεγα, ότι δεν μπορεί ακόμα και τώρα για την διαχείριση των υδάτινων πόρων, για την διαχείριση των απορριμμάτων, για το ενεργειακό, για τα δώδεκα σημεία που ξέρετε ότι λέω διαρκώς, είτε μιλώ σαν πολιτικό κόμμα, είτε σαν άτομο, είτε σαν αυτοδιοικητικός, μέχρι τον Οκτώβρη, νομίζω ότι αυτά τα δώδεκα, είναι ο απολογισμός. Είναι δηλαδή, όλα σημεία άλυτα και αν κανείς πάρει, έτσι για να κάνει λίγο μπούγιο, αλλά να μην είναι μπούγιο χωρίς περιεχόμενο, θα έλεγε ότι, δεν έχουμε διαχειριστεί τα νερά, έχουμε τα σκουπίδια μας στο δρόμο να τα βλέπουν οι τουρίστες και έχουμε την Κνωσό, να μην είναι δικαίως, προσέξτε, γιατί αν ήταν αδίκως δεν θα ήταν πρόβλημα, να μην είναι εγγεγραμμένη στον κατάλογο των μνημείων της Unesco. Διότι εμείς, έχουμε κάνει αυτά που έχουμε κάνει και δυστυχώς δεν απολογούμαστε ή όταν απολογούμαστε επαναλαμβάνουμε τις αιτίες, χωρίς να λέμε τον τρόπο που θα δοθεί, μία λύση. Δεν λέω σήμερα, λέω, αύριο, μεθαύριο, σε ένα βάθος χρόνου, το μουσείο του Ηρακλείου, είναι κλειστό. Θέλω να πω λοιπόν, ότι υπάρχει μια αποσπασματικότητα, η οποία, λέει η περιφέρεια, εμένα αυτό δεν είναι δικό μου, το υπουργείο λέει, εγώ σε εκείνο δεν παρεμβαίνω, έχουν φύγει τα πράγματα από τις τοπικές κοινωνίες, είτε είναι τοπικές –τοπικές, είτε είναι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, είτε είναι περιφέρειες και σε αυτό όλοι κάνουμε παρατηρήσεις στα επιμέρους. Στο γενικό, ότι δηλαδή, δεν πάει καλά το καράβι, δεν συζητάμε. Συζητάμε, ότι το πόμολο της πόρτας της καμπίνας είναι χαλασμένο ή το καράβι δεν πάει καλά. Εγώ έλεγα λοιπόν, ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ούτε περιφερειακή αντίληψη, ούτε περιφερειακή πολιτική, ούτε περιφερειακό σύστημα. Και αυτό που πάμε να κάνουμε σήμερα, είναι ένα βήμα, αυτό που πάει να κάνει η κυβέρνηση σήμερα είναι ένα βήμα, ότι δηλαδή πάει να κάνει αιρετό τον σημερινό τρίτο βαθμό, αλλά, δεν μπορεί να μην μπει στον πειρασμό να κάνει τις εφτά υπερπεριφέρειες.

Επί της ουσίας τώρα, εγώ θέλω να πω ότι, καταργείτε, μάλλον κατηγορείτε κατʼ αρχήν την Ν.Δ. ότι δεν έχει μελέτες, δεν έχει απορροφητικότητα, ότι έχει κάνει ένα πολυδαίδαλο σύστημα. Εγώ συμφωνώ σε αυτά, αλλά δεν μπορείτε να απαντήσετε μόνο σε αυτά και να έχετε διαφορετική λύση. Πρέπει, να αλλάξουν τα πράγματα. Και το δεύτερο, στο γενικό πλαίσιο, ότι δεν μπορεί να είναι μόνο έργα και να λέμε, πως πάει αυτό το έργο, το δεύτερο το τρίτο κ.τ.λ. ή οι ομάδες έργων και να μην βλέπουμε, ότι υπάρχουν και άνθρωποι σε αυτό το νησί και εγώ θα έλεγα ότι το πρώτο που θα έπρεπε να κουβέντιαζε κάποιος σήμερα και αυτό είναι κριτική κύριε Γενικέ αλλά είναι κριτική όχι προσωπική, νομίζω ότι δεν αυτενεργείτε, ενεργείτε σε ένα πλαίσιο, και καλά κάνετε εσείς, είναι κρίση και Κρήτη. Δηλαδή, δεν μπορεί να είναι το κυρίαρχο στη συγκυρία σήμερα η κρίση και να μην το αναφέρουμε καν. Εμείς μιλάμε για έργα, εμείς μιλάμε για ένα πρόγραμμα, εμείς μιλάμε για απορροφητικότητα και στο απορροφητικότητα, αναγκάζομαι, σκοντάφτω και πέφτω. Αναγκάζομαι να πω το εξής, δεν μπορεί να είναι το τελικό κριτήριο η απορροφητικότητα, εκείνο που πρέπει να βάζετε, δεν είναι δώστε μας μπόνους για την απορροφητικότητα, πρέπει να βάζετε την αποτελεσματικότητα, την ποιότητα και μάλιστα θα έλεγα την κοινωνική απόδοση. Αυτό θα πρέπει να είναι η γενική παράμετρος, αυτό θα πρέπει να ο παρονομαστής. Κλάσματα είναι ότι συζητάμε, διότι όλα εξελίσσονται, ο παρονομαστής πρέπει να είναι αυτό. Λοιπόν, θα σας πω τώρα για τα απορρίμματα.

Εμείς που είμαστε από την Κρήτη, ξέρουμε ότι έγινε μια μάχη στο περιφερειακό συμβούλιο, που συνεδριάζει στη χάση και στη φέξη. Καταλαβαίνω τα προβλήματα, αλλά δεν καταλαβαίνω, να συνεδριάζει για να φαίνονται τα προβλήματα, όχι να μην συνεδριάζει, για να μην φαίνονται. Λοιπόν, σχετικά με τα απορρίμματα, ήταν φανερό ότι πήγαινε ο ΕΣΔΑΚ σε μία λύση καύσης. Το είπαν οι πάντες, κανείς δεν βγήκε, εσείς κρατήσατε μια άλλη στάση προσωπικά, νομίζω όμως, ότι έπρεπε κάποιος να βγει και να πει, δεσμευόμαστε ως περιφέρεια, ως κυβέρνηση, ως νομαρχία, ότι δεν θα γίνει καύση. Και νομίζω ότι μπορείτε να το πείτε και σήμερα. Πείτε το. Ακούστηκαν βαριές εκφράσεις, ακούστηκαν εκφράσεις που λένε, πλασιέ τεχνολογιών. Είδατε από το ΦοΣΔΑ μια άλλη αντίληψη, είδατε από το Δήμο Ηρακλείου μια άλλη αντίληψη και είδατε από την περιφέρεια μια άλλη. Εγώ θα συμφωνούσα περισσότερο, σας το λέω καθαρά, δεν έχω κανένα πρόβλημα, με την περιφέρεια, αλλά πείτε ότι δεν θα γίνει καύση. Πείτε το. Και αναγκάστε κάποιους, να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Θα σας πω ακόμα ότι εδώ είναι ένα θέμα δημοκρατικού προγραμματισμού. Ποιος αποφασίζει. Εγώ θεωρώ θετικότερο να αποφάσιζαν για την καύση, που δεν την θέλω, την θεωρώ καταστροφή, αν γινόταν με ανοιχτές διαδικασίες. Ποιος αποφασίζει; Είναι ένα μεγάλο θέμα, το θέμα του δημοκρατικού προγραμματισμού, που τώρα σε ότι σας πω, θα δείτε ότι και εκεί προκύπτει, παντού υπάρχει.

Για τις ΑΠΕ θα σας πω το εξής, ότι όταν μιλούσαμε εδώ στη βουλή για τις ΑΠΕ, εγώ πήρα το θέμα από το τοπικό, εκεί που το ξέρω, εκεί που το αγγίζω, από την Κάνδανο, από το Πηγάδι, από τη Σπίνα, από το Σέμπρωνα, από το Δήμο του Κόφινα και είπα πως μία ευχή, δηλαδή οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μπορεί να γίνει κατάρα. Όταν εμπορευματοποιείται πλήρως, και όταν καταργεί ακόμα και την ιδιοκτησία των κατοίκων, που εγώ κατέθεσα ένα μάτσο συμβόλαια εδώ στην βουλή, τα οποία είναι από το 1895. Και όμως, αυτοί οι άνθρωποι συλλαμβάνονται, συλλαμβάνονται πρώην βουλευτές, συλλαμβάνονται άνθρωποι οι οποίοι είναι ογδόντα πέντε και ογδόντα επτά χρονών και λένε: εγώ πολέμησα τους αλεξιπτωτιστές και δεν νικήθηκα και θα με νικήσετε εσείς; Και όμως εκεί το κράτος πάλι σφυρίζει αδιάφορα, η περιφέρεια, εγώ τολμώ να το πω ότι είναι το μακρύ χέρι. Δεν έχει σχέση με το πρόσωπο σας, αλλά έτσι είναι.          

Και εκεί λοιπόν, είναι ένα θέμα δημοκρατικού προγραμματισμού. Ποιος αποφάσισε, ότι η Κρήτη θα γεμίσει φτερωτές; Ποιος αποφάσισε, ότι η γαλλική εταιρία μονοπώλιο ή ο Κοπελούζος ή ο τάδε ή ο δείνα, θα πάρουν την κάθε κορυφογραμμή και θα την κάνουν... δεν συμφωνώ, αλλά, σας το θέτω και έτσι. Ποιος αποφάσισε ότι δεν θα είναι τουριστική η Κρήτη; Και θα γίνει ας πούμε, ένα νησί παραγωγής ενέργειας. Και ποιός αποφάσισε για καλώδιο; Και να σας πω ότι όταν λέω καλώδιο, «ξανασκοντάφτω και πέφτω», όταν έλεγε κάποιος πολιτικός αρχηγός και μεγάλου διαμετρήματος, ότι με καλώδιο θα φέρνει το ρεύμα στην Κρήτη, ήταν μια κοροϊδία τότε. Και λέω, ότι φοβάμαι, ότι πάμε σε μια άλλη κοροϊδία, που αν δεν είναι κοροϊδία θα είναι καταστροφή. Καταστροφή ή κοροϊδία; Τίποτα από τα δύο.

Να σας πω ακόμα, για το ΒΟΑΚ και λέτε δεν είναι δικό μου, το καταλαβαίνω στον καταμερισμό, αλλά εγώ το θεωρώ περιφερειακό. Εγώ το θεωρώ δικό μου, και θεωρώ ότι δεν μπορεί κανείς να εκφεύγει από αυτό το θέμα και δεν μπορεί να περνάει έτσι αβρόχοις ποσί το θέμα Κρήτη Α.Ε, και να καταργεί, δύο προηγούμενες καταστάσεις, που εγώ είχα κριτική και σε αυτές, αλλά σήμερα, τις κάνει από δημόσιες, ιδιωτικές. Όταν είναι Α.Ε, δεν έχει σημασία ποιος τις ελέγχει, δεν θα είστε εσείς ας πούμε κυβέρνηση, θα είναι ένας άλλος, να το θέσω και έτσι, που πάλι δεν συμφωνώ, αλλά ας το χρησιμοποιήσω το επιχείρημα. Τι κάνετε λοιπόν σε αυτά; Νομίζω ότι είναι λάθη επί λαθών, συσσωρευμένα. Και θα σας πω ακόμη κάτι. Και τα Σ.Δ.Ι.Τ. τι είναι; Θα δούμε διόδια και θα κάνουμε αυτά που κάνουμε στην Αττική εδώ πιο έξω και θα προχωρήσουμε; Έτσι προχωράτε; Αυτή είναι η πράσινη ανάπτυξη; Αντικοινωνική ανάπτυξη και καθυστερημένη ανάπτυξη θα έλεγα. Δεν είναι ανάπτυξη. Το βλέπετε ως, διάνυσμα, το βλέπετε ως, μέγεθος. Δεν το βλέπετε ως, κοινωνικό θέμα.

Και για να προχωρώ πιο γρήγορα, θα σας πω ότι την παράκαμψη, που μιλάτε, και όταν μιλάτε για παράκαμψη, καταλαβαίνω ότι μιλάτε για το αεροδρόμιο στη ουσία. Ενώ δεν ξέρουμε πότε θα προσχωρήσει το αεροδρόμιο, ανοίξτε τα χαρτιά και πείτε, τι θα γίνει με το αεροδρόμιο. Πείτε, αν ξέρετε και εσείς, γιατί μπορεί πράγματι να μην ξέρετε ούτε εσείς ή να ξέρετε ότι αυτά που ξέρετε θα ανατραπούν και δεν θέλετε να πάρετε ευθύνη. Γράφεται και ακούγεται για εταιρίες, γράφει μια εφημερίδα στο Ηράκλειο, συγκεκριμένα το γράφει κάθε μέρα, ότι αυτό που ακούγεται για Γάλλους είναι προσχηματικό, ότι ακούγεται αυτό για να φανεί ότι υπάρχει και άλλη εταιρία, δεν θα είναι δηλαδή ένας ο Λέων που θα αναλάβει το αεροδρόμιο αλλά να δείξει ότι υπάρχει και δημοκρατία, είναι δύο – τρεις υπάρχει ανταγωνισμός, δεν υπάρχει μονοπώλιο. Λοιπόν, σε αυτό κάποιος πρέπει να απαντήσει, αλλά εν πάση περιπτώσει, αν το αεροδρόμιο είναι να γίνει σύντομα, τότε πρέπει να επιλέξετε την Παράκαμψη. Αν δεν πρέπει να γίνει, τότε πρέπει να μιλήσετε για το ΒΟΑΚ συνολικά και όχι με πρωτεύουσα την Παράκαμψη.

Και το μεγαλύτερο θέμα κύριε γενικέ, που δεν έχει θιχτεί και εγώ βλέποντας τα νούμερα, είδα ότι είναι μικρό το ποσό, είναι το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Αν μιλάμε για την Κρήτη που το φαινόμενο της ερημοποίησης δεν είναι κάτι που θα έρθει. Έχει ήδη έρθει, περπατάει πάνω στην Κρήτη. Το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων είναι το πρώτο. Και θα σας έλεγα ότι, ποιος θα μιλήσει για τη οδηγία εξήντα σήμερα και τι θα μου απαντήσετε; Πείτε μου τι λέει η περιφέρεια; Η οδηγία εξήντα θα μας βάζει σε λίγο πρόστιμο. Αλλά αφήστε και τα πρόστιμα. Δεν μιλάω με βάση τι λέει η Ε.Ε. Εγώ μιλάω με βάση το φαινόμενο της ερημοποίησης.

Τι απορροφητικότητα; Για να ξαναγυρίσω στην απορροφητικότητα. Εγώ θα σας πω ότι αν ήμουν περιφερειάρχης και τελείωνε μια περίοδος και ήθελα να έχω πολύ υψηλή απορροφητικότητα, θα έβαζα το φράγμα του Αποσελέμη, ένα τεράστιο έργο, αμφιβόλου όμως χρησιμότητας και θα έπιανα την απορροφητικότητα. Άρα η απορροφητικότητα δεν μου λέει τίποτα. Τώρα λοιπόν βλέπω ότι μιλάνε για το Αποσελέμη, αλλά, δεν μιλάνε για τα υπόγεια νερά που κατεβαίνουν από τον Ψηλορείτη και αλμυρώνονται στον αλμυρό ποταμό. Δεν έχουμε κάνει τίποτα εκεί. Μας έχουν πει σε μία ημερίδα που κάναμε εμείς, δεν οφείλουμε και δεν έχουμε την δυνατότητα να την κάνουμε έτσι όπως πρέπει. Μας είπαν λοιπόν ότι, αλμυρώνονται τα νερά σε ένα ύψος και ότι υπάρχουν δύο μέθοδοι, είναι δύσκολες, είναι ακριβές. Εν πάση περιπτώσει, πείτε μας το έχετε δει; Είναι στο οπτικό σας πεδίο αυτό; Αυτό λύνει το πρόβλημα όλης της ανατολικής Κρήτης και δίνει και στην δυτική. Αλλάζει αυτό που λέγαμε παλιά, ότι τα νερά είναι στην δυτική και θα πρέπει να τα μοιράζουμε και προς την ανατολική. Αυτό, αν άλλαζε, θα έλυνε το πρόβλημα. Εμείς το έχουμε δει σαν περιφέρεια; Εγώ νομίζω ότι αυτή είναι ισχυρότερη κριτική που θα μπορούσε κανείς να σας κάνει.

Και θα έλεγα τώρα δυο επιμέρους να τελειώσω. Έχω δυο τρία λεπτά κύριε πρόεδρε; Λοιπόν, πρώτον, θέλω να σας πω ότι το θέμα της Κνωσού και του μουσείου πρέπει να το ξαναδείτε και να αλλάξει η πορεία του. Λέτε ότι τώρα προχωρά. Έτσι που προχωρά, θέλει ακόμα δυο χρόνια. Το μουσείο, η Κνωσός δεν πρόκειται. Και ένα άλλο ζήτημα, έφυγε δεύτερο καράβι από τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια, έφυγε αυτό το «Village» μετά από το «AIDA», δεν έγινε καμία απεργία, γιατί λένε ότι από τον Πειραιά φεύγουν τα κρουαζιερόπλοια και λένε ότι χάνουμε. Εγώ λέω ότι χάνονται διότι δεν έχουμε ένα προγραμματισμό στον τουρισμό και ένα κεφάλαιο μέσα σε αυτό το βιβλίο που να μιλάει για την κρουαζιέρα, που είναι σημαντικό ζήτημα. Και επίσης σας λέω, ότι είναι το θέμα των υποδομών του λιμανιού που διώχνει την κρουαζιέρα. Άρα λοιπόν ας μην βάζουμε φερετζέδες στα πράγματα, ας μην κρύβουμε την πραγματικότητα, δεν φταίνε οι απεργίες. Φταίει η κακή μας η μοίρα, ο κακός μας προγραμματισμός, η έλλειψη προγραμματισμού. Και για τα καύσιμα είναι θετικό ότι το θίγεται, αλλά, νομίζω ότι δεν υπάρχει σχέδιο, αν υπάρχει πείτε μου το, εγώ έτσι κατάλαβα σήμερα από αυτά που είπατε. Πάντως είναι πολύ θετικό που το θίγεται. Διότι κάποιοι δεν θέλουν να το δούνε. Σου λέει άστο αυτό δεν είναι μπροστά. Εγώ νομίζω ότι και αυτό είναι μπροστά.

Και να σας πω τώρα το ΣΧΟΟΑΠ, που εδώ θα σας κάνω κριτική κύριε Γενικέ. Στο Ιναχώρι ξέρετε ότι θέλουν να λειτουργήσουν ως ασπίδα το ΣΧΟΟΑΠ για να προστατέψουν την Ελαφόνησο, μια περιοχή απείρου φυσικού κάλλους. από τις τελευταίες που έχουν μείνει παρθένες. Μπορείτε να κάνετε, είναι πεδίο δόξης λαμπρών, να πείτε ότι αντί Μάλια εγώ κάνω το αντίθετο. Αν δεν περάσει σύντομα το ΣΧΟΟΑΠ, που αυτοί καταγγέλλουν, ήμουν προχτές εκεί, στο Ιναχώρι εκεί που είναι η Ελαφόνησος, στο δημοτικό συμβούλιο, έχω δει ελάχιστες φορές τόση ομοφωνία, δεν είμαι υπέρ των μεγάλων ομοφωνιών, λοιπόν όλο το δημοτικό συμβούλιο, χωρίς να λείπει κανένας, ομόφωνα, με κατοίκους και τα λοιπά και καταγγέλλουν ότι δεν γίνεται αυτό γραφειοκρατία, Δαίδαλοι, αλλά λένε ότι υπάρχει πολιτική παρέμβαση. Και εγώ έχω διαπιστώσει ότι υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα, δεν είναι μόνο το λατομείο του γύψου εκεί που θέλουν να περάσουν, είναι και άλλα πράγματα και σας λέω ότι αν μιλάμε για την Κρήτη και δεν μιλάμε για αυτά, δεν μιλάμε για την Κρήτη. Θα σας πω ακόμα ότι δεν έχουμε θίξει καθόλου, καταλαβαίνω ότι εδώ υπάρχουν και κάποιες δυσκολίες, τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος νομίζω, ότι αν μιλάμε για δημογραφικά προβλήματα και τα λοιπά και δεν ξεκινάμε από εκεί, τότε δεν μιλάμε.

Και τέλος για τον τουρισμό, και εδώ νομίζω ότι πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν εργαζόμενοι στον τουρισμό επισιτισμό, οι οποίοι είναι η πλειοψηφία των εργαζομένων της Κρήτης, και μάλιστα μεγάλη πλειοψηφία, τεράστιο ειδικό βάρος, που τώρα, με αυτό το ασφαλιστικό που θα ψηφιστεί, αν ψηφιστεί δυστυχώς, θα δείτε ότι είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Τι κάνουμε σε αυτό; Πως αναδιατάσσονται οι προσφορές εργασίας; Με κάποιες πολιτικές. Που είναι; Για να μιλήσουμε ότι θα θεραπεύσουμε, δεν πρόκειται να το λύσουμε, να θεραπεύσουμε το πρόβλημα. Εν πάση περιπτώσει, εγώ σταματώ εδώ γιατί καταλαβαίνω, αλλά θα μπορούσε κανείς να μιλάει για την Κρήτη, ίσως μέρες. Και νομίζω ότι αυτά τα ζητήματα, θέλουν απάντηση, είναι κάποια που νομίζω ότι είναι εύκολα, είναι και στο χέρι του κυρίου Γενικού να βοηθήσει, δηλαδή το ΣΧΟΟΑΠ που λέω το Ιναχώρι και κάποια άλλα. Αλλά και κάποια τα οποία καίνε, δηλαδή, απορρίμματα, Α.Π.Ε. το θέμα του ΒΟΑΚ αλλά πρωτεύων το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Ευχαριστώ..................

....... Κύριε Γενικέ, πριν ξεκινήσετε πείτε σας παρακαλώ κάτι, γιατί ξέρω ότι το γνωρίζετε αυτό, για το Hyper, το θέμα που γίνεται στο Ρέθυμνο απʼ το ΤΕΙ Κρήτης, το οποίο νομίζω ότι είναι σημαντικό και το έχετε στηρίξει ή τουλάχιστον έτσι έχετε πει.