Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/07/2010

Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΝ για τη σημερινή συνέντευξη τύπου του ΥΠΑΑΤ

Στρατηγικοί άξονες του ΥΠΑΑΤ για το 2010-2011: η αγροτική απορρύθμιση του ΠΑΣΟΚ

Η σημερινή συνέντευξη τύπου της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ εντάσσεται στη γνωστή θρασύτατη  επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ να κάνει το μαύρο άσπρο, ιδίως όταν θέλει να συγκαλύψει την επίθεση της εναντίον των ασθενέστερων τάξεων.

Είναι πρόκληση να αναφέρεται στην προετοιμασία για τη νέα ΚΑΠ την ώρα που μεθοδεύεται η παρακράτηση των αγροτικών ενισχύσεων για να τιμωρηθούν οι αγρότες για τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος που οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δημιούργησαν με τη στήριξη της κερδοφορίας και την κοινωνικοποίηση των χρεών  τραπεζών και επιχειρήσεων, τις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες, την φοροαπαλλαγή και την εισφοροδιαφυγή, το πελατειακό κράτος, τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Είναι πρόκληση για αναφέρεται σε δήθεν διάλογο για τη νέα ΚΑΠ όταν έχει κιόλας αποφασίσει την οριστική ταφόπλακα σε παραδοσιακές δυναμικές καλλιέργειες όπως ο καπνός και το βαμβάκι, καλύπτοντας τις προθέσεις της πίσω από το δήθεν «διατροφικό μοντέλο»

Είναι πρόκληση να αναμασάει τα περί ανασυγκρότησης των συνεταιρισμών,  όταν δέκα μήνες όχι μόνο δεν έχει καταθέσει ούτε μια συγκεκριμένη πρόταση, αλλά ταυτόχρονα παρακολουθεί αδιάφορη την ιδιωτικοποίηση και των τελευταίων συνεταιριστικών επιχειρήσεων όπως η Δωδώνη και την μεθοδευόμενη εκποίηση της περιουσίας της ΚΣΟΣ.

Είναι πρόκληση οι εξαγγελίες για ΤΕΜΠΜΕ αγροτών όταν δυναμιτίζεται το μέλλον της αγροτικής οικονομίας, την ώρα που η Αγροτική Τράπεζα και μαζί της εκατοντάδες χιλιάδες καταχρεωμένα αγροτικά νοικοκυριά ετοιμάζεται να θυσιαστούν στην ληστρική κερδοφορία του τραπεζικού κεφαλαίου.

Είναι πρόκληση με την πλαστή υπόσχεση ενός «πράσινου» Ελντοράντο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να προωθείται η αλλαγή χρήσης και νέος κύκλος κερδοσκοπίας πάνω στην αγροτική γη και  να παραπλανά τους αγρότες, που αναζητούν απεγνωσμένα ένα εισόδημα επιβίωσης, αφήνοντας τους εκτεθειμένους σε επενδύσεις από τις οποίες μόνο οι ίδιοι δεν θα επωφεληθούν.

Είναι πρόκληση να παρουσιάζει και μάλιστα σαν «γενναιόδωρες» οικονομικές παροχές την αυτονόητη υλοποίηση των προγραμμάτων της Δʼ προγραμματικής περιόδου. Πολύ περισσότερο που ακόμα και αυτά όχι μόνο ξεκινούν με τρία χρόνια καθυστέρηση, αλλά η «απλούστευση» της διαδικασίας ένταξης σε ορισμένα, κατά τα πρότυπα υπουργών άλλων κυβερνήσεων, θα βάλει σε νέες περιπέτειες τους αγρότες.

Όσο για το μονότονα επαναλαμβανόμενο μοντέλο «μεσογειακής διατροφής»  χωρίς συγκεκριμένα  πρότυπα και κλαδικές πολιτικές, δεν είναι παρά μια νέα σαπουνόφουσκα για επικοινωνιακή χρήση.

Το πολιτικό σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την πλήρη απορρύθμιση της αγροτικής παραγωγής, την εγκατάλειψη της παραγωγικής δραστηριότητας και τον χορό επιχειρηματικών συμφερόντων πάνω από το πτώμα των αγροτών και της κοινωνίας της υπαίθρου, δεν μπορεί να συγκαλυφθεί πίσω από καμιά « γιορτή Ελληνικής γης». Πρέπει να ανατραπεί.

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής