Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/07/2010

ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ

Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΝ

Η υπόθεση των εικονικών τιμολογίων πώλησης οινοστάφυλων στην ΕΑΣ Ηρακλείου και γενικότερα παρατυπιών που περιγράφεται  στην έκθεση ελέγχου των ελεγκτών της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ), δεν εκθέτει απλά τον εμπλεκόμενο πρόεδρο της. Ούτε μπορεί να συγκαλυφθεί με μια αλλαγή προσώπου στην προεδρία  της ΕΑΣΗ. Αποκαλύπτει με τον πλέον δραματικό τρόπο το καθεστώς αδιαφάνειας και αποσύνθεσης στο οποίο έχει περιπέσει η λειτουργία πολλών συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας.

Και ενώ ήδη η συγκομιδή σταφυλιών στην Κρήτη έχει αρχίσει και οι τιμές που έχουν αναγγελθεί (18 έως 22 λεπτά το κιλό) είναι εξευτελιστικές, με αποτέλεσμα πολλοί αμπελουργοί να δηλώνουν ότι θα προβούν σε εκρίζωση των αμπελώνων τους, η ηγετική ομάδα της ΚΣΟΣ περί άλλα τυρβάζει. Η  προωθούμενη εκποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΚΣΟΣ με το πρόσχημα της «αξιοποίησης» της, ολοκληρώνει ένα μακρόχρονο κύκλο συρρίκνωσης  μιας τεράστιας περιουσίας  που αποκτήθηκε με τον καθημερινό αγώνα και το μεράκι χιλιάδων σταφιδοπαραγωγών. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι κανείς  και πολύ περισσότερο διοικήσεις που αναπαράγονται μέσα από μια διάτρητη εκλογική διαδικασία, δεν έχουν το δικαίωμα να την βγάζουν στο σφυρί για να καλύψουν  τα λάθη, τις παραλείψεις και την συμπόρευση με τις πολιτικές τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, που οδήγησαν ένα μοναδικό προϊόν από το βαρύ πυροβολικό των εξαγωγών μας, στην εγκατάλειψη και την απαξίωση .

Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  παρακολουθεί αδιάφορα την αποσύνθεση των περισσότερων αγροτικών συνεταιρισμών. Αποδεικνύεται πλέον περίτρανα ότι  είναι  πολιτική της επιλογή της να συντηρήσει αυτό το καθεστώς, με τη συνεχή παραπομπή στις καλένδες της ριζικής αλλαγής του θεσμικού πλαισίου τους. Είναι  συνειδητή επιλογή και δεν ξεγελάει κανένα η παρωδία «ηλεκτρονικής διαβούλευσης» για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς στην οποία το ΥΠΑΑΤ δεν κατέθεσε ούτε μια συγκεκριμένη πρόταση.

Μέσα στις σημερινές συνθήκες της οξύτατης οικονομικής κρίσης και της πιο βίαιης νεοφιλελεύθερης επίθεσης στο εισόδημα και τα κοινωνικά δικαιώματα των αγροτών, ο μοναδικός δρόμος είναι η αντίσταση και οι συλλογικοί αγώνες.

Ο ΣΥΝ υποστηρίζει την εκ βάθρων ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος και την αυτοοργάνωση των αγροτών μέσα από συμμετοχικές, δημοκρατικές διαδικασίες. Στηρίζουμε τη λειτουργία αγροτικών συνεταιρισμών που υπερασπίζονται το μόχθο των αγροτών και των εργαζομένων σε αυτούς και την ανάπτυξη της υπαίθρου. Απαιτούμε να μπει οριστικά τέλος στους συνεταιρισμούς σφραγίδες και στα  μικροκομματικά, πελατειακά και προσωπικά συμφέροντα. Απαιτούμε τη ριζική αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο, τον προσανατολισμό, τη συγκρότηση και τη λειτουργία των αγροτικών συνεταιρισμών για να διασφαλίζεται η δημοκρατία, η διαφάνεια, η δημόσια λογοδοσία και ο κοινωνικός  έλεγχος, σε όλα τα στάδια της παραγωγής και διακίνησης αγροτικών προϊόντων από το χωράφι και τον στάβλο, μέχρι το πιάτο του καταναλωτή.

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής