Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/07/2010

Δήλωση του Δ. Στρατούλη, σχετικά με τη συνάντηση του Υπουργού Εργασίας με τον Υπουργό Οικονομικών για το θέμα της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη συνάντηση του Υπουργού Εργασίας με τον Υπουργό Οικονομικών για το θέμα της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η κυβέρνηση, με τον πρόσφατα ψηφισμένο ασφαλιστικό νόμο, αντί να προωθήσει μέτρα για την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων της κοινωνικής ασφάλισης, που σχετίζονται κυρίως με τα μειωμένα έσοδά της, μείωσε δραστικά τiς δαπάνες της για συντάξεις - παρότι ήταν ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα - κατεδάφισε ασφαλιστικά δικαιώματα και τη μετέτρεψε από δημόσια-κοινωνική σε ατομική-ιδιωτική.

Τα υπαρκτά προβλήματα της κοινωνική ασφάλισης, που ούτε καν άγγιξε ο νέος νόμος, είναι τα λεηλατηθέντα αποθεματικά της, η μεγάλη εισφοροδιαφυγή, η  μαύρη ανασφάλιστη εργασία (1.100.000 ανασφάλιστοι), η ελλιπής κρατική χρηματοδότησή της, τα ανεξόφλητα χρέη του κράτους και των ιδιωτών προς τα ταμεία, η λεηλασία των κλάδων υγείας από φαρμακευτικές εταιρείες και ιδιωτικά θεραπευτήρια. Η αύξηση της ανεργίας και των ελαστικών μορφών απασχόλησης, ως συνέπεια του μνημονίου και των κυβερνητικών πολιτικών, της μειώνουν δραστικά τα έσοδα.

Σήμερα είναι αναγκαία όσο ποτέ η επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης, η ασφαλής διαχείριση όσων απέμειναν και η θέσπιση νέων πόρων χρηματοδότησής της.

To Γραφείο Τύπου