Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/07/2010

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημ. Βίτσα στο ραδιοφωνικό σταθμό ΝΕΤ 105,8

-    Κύριε Βίτσα να ξεκινήσουμε με το τελευταίο που έχει προκύψει, με τις δηλώσεις του κυρίου Λοβέρδου ότι θα φέρει μια ρύθμιση, θα νομοθετήσει επί της ουσίας, όπου θα απαγορεύονται οι αυξήσεις ανεξάρτητα από το τι λέει η επιτροπή διαιτησίας

Εμείς έχουμε εκφράσει την άποψη μας με τον πιο σαφή τρόπο. Πρόκειται και για συνταγματικό πραξικόπημα και  για ένα καθαρό παραλογισμό. Είναι πια φανερό πως   το μοναδικό πράγμα το οποίο ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να εκτελέσει τη σύμβαση μνημόνιο που έκανε με Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το τι θα γίνει στην κοινωνία . Ενδιαφέρεται μόνο, από τη δική της πλευρά για το ΄΄δημόσιο χρέος΄΄ το οποίο δεν το οφείλει ο κόσμος, αλλά το οφείλουν οι πολιτικές που άσκησε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ή αν θέλετε  η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ  και πώς θα παράγει και πως  θα προστατέψει κέρδη για την εργοδοσία. Για μένα είναι σαφές αυτό το πράγμα και βεβαίως δεν θα μείνει εκεί.

-    Τι εννοείτε δεν θα μείνει εκεί;

Δεν μπορεί ο κύριος Λομβέρδος να φέρνει οποιονδήποτε νόμο ο οποίος είναι αντισυνταγματικός. Και τα συνδικάτα αλλά και οι ενώσεις των πολιτών και σε ελληνικό επίπεδο αλλά και σε διεθνές επίπεδο οφείλουν  να το κυνηγήσουν. Δεν μπορεί να το απαγορεύσει. Να χθες έγινε ανάμεσα στη ΠΝΟ και τους εφοπλιστές όπως γνωρίζετε  μια συλλογική  σύμβαση 2% και αντί αυτή τη στιγμή όλοι  να φωνάζουμε ότι με 5 – 5,5 % πληθωρισμό χάνεται ένα 3,5 % από το εργατικό εισόδημα, ο κύριος Λομβέρδος λέει ότι είναι απαράδεκτο που πήραν 2 % παραπάνω που πέτυχαν με τους αγώνες τους, 2% παραπάνω οι άνθρωποι ή  1,5 % που έχουν πετύχει 5 σωματεία αυτή τη στιγμή.

-    Πάντως υπάρχει ένα θέμα κύριε Βίτσα  γιατί οι  συμφωνίες που έχουνε γίνει τώρα, μέχρι να έρθει αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης , δεν ξέρω τώρα βέβαια ούτε  εγώ είμαι, ούτε εσείς νομικός

Ο κύριος Λομβέρδος είναι νομικός έτσι δεν είναι;

-    Συνταγματολόγος

Ξέρει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για νόμους που έχουν αναδρομική ισχύ . Έτσι δεν είναι; Βεβαίως αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όλο  νόμους με αναδρομική ισχύ φέρνει. Δηλαδή δεν είναι δυνατόν να βγαίνεις στη σύνταξη με έναν τρόπο γνωρίζοντας μερικά πράγματα και ξαφνικά  να σου λένε πως εμείς θα αφαιρούμε ή σου αφαιρούμε ολόκληρη τη σύνταξη. Γιατί υπάρχουνε αφαιρέσεις ολόκληρων των συντάξεων, θα φανεί λίγο παράξενο που θα το πω εγώ, αλλά αφαιρούνται όλες οι συντάξεις των ένστολων οι οποίοι βγήκανε στη σύνταξη, στη λογική ότι θα παίρνω μια σύνταξη και απ την άλλη μεριά θα ασκώ και ένα ελεύθερο επάγγελμα και όλοι οι πρώην στρατιωτικοί γιατροί, μηχανικοί ή δικηγόροι αυτή τη στιγμή με το ασφαλιστικό τους χάνουν ολόκληρη τη σύνταξη.

-    Μα έχω και μια τέτοια προσωπική περίπτωση κύριε Βίτσα που μια κυρία έχει πάρει μια μικρή σύνταξη και εργάζεται ταυτόχρονα για να καλύψει, κ έχει και τρία παιδιά,  μόνη της. Δεν ξέρω τι θα κάνει… 

Ξέρετε που είναι ο παραλογισμός εκεί; Είναι τρομερό αυτό που γίνεται. Το κράτος , ο κύριος Λοβέρδος, ο κύριος Παπανδρέου, η επιβολή  του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κόβει κομμάτια από τα οποία το κράτος έχει έσοδα. Έτσι δεν είναι;

-    Ναι. Αν δεν είναι μαύρη εργασία ναι.

Ε ναι εντάξει, αν δεν είναι μαύρη εργασία. Εδώ μιλάμε για την κανονική, τη νόμιμη εργασία. Θα είχε ασφαλιστικά έσοδα, φορολογικά έσοδα κ.τ.λ.  και πάει και τα κόβει.

-    Μέσα σε όλα αυτά κ.Βίτσα, θα έχετε ακούσει το ερώτημα αυτό χιλιάδες φορές για το ρόλο της αριστεράς, ότι πολλές φορές η αριστερά , ο κόσμος της, σε αυτές τις σημερινές συνθήκες μπορεί να είναι κατώτερη των περιστάσεων έχει μεγάλες αδυναμίες …το ερώτημα είναι έρχονται και αυτοδιοικητικές εκλογές και εκεί  εσείς σαν κόμμα ανεβάζεται το πήχη ψηλά από ότι είδα και στις ανακοινώσεις σας σε σχέση με ένα μέτωπο που θέλετε να σχηματίσετε.

Όχι μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτή τη στιγμή πολλοί οικονομολόγοι από διάφορες πλευρές θα λέγαμε και από συντηρητική και από προοδευτική και από αριστερή σκοπιά προτείνουν λύσεις για να ξεφύγουμε από την επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Εμείς ως πολιτική λύση, γιατί αυτές οι λύσεις πρέπει να έχουνε και έναν πολιτικό φορέα που θα τις παράγει, βάζουμε μια κόκκινη γραμμή και λέμε ότι από την μια μεριά είναι οι δυνάμεις οι οποίες  είναι υπέρ του μνημονίου και της παραγόμενης κυβερνητικής πολιτικής και απ τη άλλη μεριά είναι οι δυνάμεις που είναι κατά του μνημονίου από προοδευτική και αριστερή σκοπιά. Λέμε λοιπόν αυτές οι δυνάμεις, και να σας πω είναι δυνάμεις οι οποίες προέρχονται από το σοσιαλιστικό χώρο και αποδεσμεύονται ή είναι ενάντια στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ, είναι βεβαίως οι δυνάμεις του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αριστερές δυνάμεις που αυτή τη στιγμή είναι εκτός κοινοβουλίου, εν δυνάμει το ΚΚΕ και οι Οικολόγοι πράσινοι, αυτό σε πολιτικό επίπεδο. Λέμε λοιπόν ότι αυτές οι δυνάμεις τουλάχιστον να δράσουνε παράλληλα ή ακόμη καλύτερα ενιαία . Αυτό δεν αφορά μόνο τις αυτοδιοικητικές εκλογές . Αφορά το σύνολο των δράσεων που αυτή τη στιγμή  πρέπει να αναπτυχθούν και θα αναπτυχθούν γιατί ο τρόπος ο οποίος θα εφαρμόζεται το μνημόνιο σαν τσουνάμι θα έρθει πάνω στην ελληνική κοινωνική, οικονομική και πολιτική  ζωή και κυριολεκτικά θα καταστρέψει ζωές. Λοιπόν, είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία , αν δεν συμβεί κάτι προηγούμενα γενικότερη πολιτική αλλαγή δηλαδή ή γενικότερα ανατροπή αυτού του πολιτικού σκηνικού που έτσι κ αλλιώς θα γίνει,  εκφραστεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

-    Φαντάζομαι για τις περιφερειακές εκλογές μιλάτε κυρίως έτσι δεν είναι;

Μιλάω για τις περιφερειακές εκλογές και τους μεγάλους δήμους, αλλά πρέπει να σας πω και το εξής ότι αυτή τη στιγμή στο σύνολο της Ελλάδος έχουμε 300 – 350 δήμους, ο μέσος πληθυσμός του κάθε δήμου είναι 50 έως 60 χιλιάδες 

-    Περίπου ναι, υπάρχουν και δήμοι πολύ μεγαλύτεροι

Και δεύτερο ότι υπάρχουν δήμοι με πολύ μεγάλη έκταση πια. Εμείς είμαστε  ενάντια στο νομοσχέδιο, νόμο πια Καλλικράτη για πολλούς αυτοδιοικητικούς λόγους αλλά πάνω από όλα γιατί στην ουσία εισάγει, συμβασιοποιεί το μνημόνιο στην αυτοδιοίκηση. Δεν έχει δηλαδή αυτοδιοικητικό  χαρακτήρα, δεν μεταρρυθμίζει πραγματικά την αυτοδιοίκηση. Αυτό είναι το ζήτημα. Εμείς λοιπόν θέλουμε να εκφραστεί πρώτα και κύρια στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους. Αυτό  νομίζουμε ότι  αν στηριχτεί πάνω  στα ζωντανά  κινήματα που υπάρχουνε στις περιοχές , σας λέω ας πούμε ότι το ζωντανό κίνημα που υπάρχει στη Βοιωτία που αφορά  τα λατομεία τη διαχείριση των ορεινών όγκων κ.τ.λ. αν όλα αυτά εκφραστούνε μαζί  μπορούνε να αλλάξουνε το σκηνικό όχι μόνο σε  τοπικό επίπεδο και περιφερειακό επίπεδο αλλά και το πολιτικό σκηνικό γενικότερα.

-    Μάλιστα. Θεσσαλονίκη; τι θα κάνετε στο δήμο Θεσσαλονίκης; Χθες είχαμε μπαράζ δηλώσεων και απ το κύριο Μπουτάρη και απ το κύριο Παπαθεμελή ..

Με μια έννοια αυτή τη στιγμή είναι φυσιολογικό αυτό που γίνεται στη Θεσσαλονίκη. Με την έννοια δηλαδή ότι φεύγει ένας δήμαρχος τον οποίο εμείς πάρα πολλές φορές καταγγείλαμε για τη δράση του. Υπάρχει το πρόβλημα γενικότερα ενός συντηρητικού κλίματος διοίκησης της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης πιο ειδικά. Εμείς  ως  Συνασπισμός  στηρίζουμε τη συγκεκριμένη δημοτική κίνηση, η οποία όλα αυτά τα χρόνια πρόσφερε πάρα πολλά στο δήμο της Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον Τριαντάφυλλο  Μυταφίδη, αλλά συγχρόνως έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση και με τους συντρόφους μας στο Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς αλλά και με άλλες πραγματικές δυνάμεις, 21 φορείς στη Θεσσαλονίκη έχουνε συμπτύξει ένα μέτωπο κινήσεων και φορέων, ώστε με τον καλύτερο τρόπο να εκφράσουμε τη δυναμική του ίδιου του κόσμου και τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης.

-    Μάλιστα. Πότε εσείς θα είστε έτοιμοι να ανακοινώσετε τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους;

Έχω την αίσθηση ότι μέχρι τα τέλη του Αυγούστου θα έχουνε λυθεί όλα με την έννοια ότι θα έχουμε καταλήξει ποιους συνδυασμούς υποστηρίζουμε. Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά σαν κόμμα όλες τις διεργασίες, συμμετέχουμε σε αυτές , εγώ θα είμαι αυτή την εβδομάδα στην Κρήτη να λύσουμε μια σειρά ζητήματα τα οποία πάνε πάρα πολύ καλά  και νομίζουμε ότι μέχρι τέλος του Αυγούστου θα έχουμε κλείσει τις στηρίξεις μας και υποστηρίξεις μας σαν Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

To Γραφείο Τύπου